Cum va cumpara si folosi Romania avioanele F16 - Exclusiv Ziare.com

Duminica, 09 Octombrie 2011, ora 18:14
7876 citiri
Cum va cumpara si folosi Romania avioanele F16 - Exclusiv Ziare.com

Consilierul prezidential pentru securitate nationala Iulian Fota a explicat, pentru Ziare.com, cum va proceda Romania daca va cumpara avioane noi F16 de la americani, impreuna cu mai multe state europene, asa cum anuntase presedintele Traian Basescu.

Fota spune ca, desi decizia finala nu a fost luata, nu e vorba de a lua avioanele in proprietate comuna, ci se vor imparti intre statele care le cumpara logistica, mai ales pe partea de simulatoare sau antrenamente.

"Raman aviatii nationale, doar le platim de la buget. Ne coordonam cu celelalte state - nu integram avioanele, dar putem coordona logistica. Nu integram avioanele, dar putem integra logistica", a declarat consilierul pe securitate nationala, pentru Ziare.com.

"E vorba de aplicarea ideii de smart defense. Bugetele de aparare sunt prea mici, in perioada de criza, asa ca modalitatea de a asigura capabilitatile militare e aceea de a coopera. Spre exemplu, simulatoarele pot fi folosite prin rotatie. In plus, putem cumpara, impreuna cu vecinii nostri, un numar mai mare de avioane, astfel ca putem obtine un pret mai mic pe bucata, e un principiu economic (...) Putem sa ne ajutam reciproc pe logistica - pe partea de simulatoare, pe antrenament", a adaugat Fota.

In opinia sa, aceasta e o "forma inteligenta de a reduce cheltuielile".

El a dat si doua exemple de alte state membre NATO care folosesc capabilitati in comun. Primul dintre ele e cel referitor la avioanele militare de transport, pentru care fiecare tara plateste un anumit numar de zbor, daca le inchiriaza. Al doilea a fost cel privind cooperarea maritima dintre Franta si Marea Britanie, in care una ofera porturile, iar cealalte navele.

Despre scut, Rusia si critici

Iulian Fota a mai vorbit, pentru Ziare.com, si despre criticile la adresa scutului antiracheta, dupa ce parlamentarul francez Jean-Michel Boucheron a declarat, la Adunarea Parlamentara a NATO, ca acest sistem nu ar trebui construit.

"E opinia dansului, e bine ca opiniile sunt exprimate, e o organizatie democratica", a spus consilierul prezidential.

Referindu-se la ingrijorarile Rusiei, el a spus: "sper ca Rusia a inteles ca nu e amenintare. Interceptoarele sunt kinetice, nu au explozibil", adaugand ca SUA si Romania incearca sa ofere nivelul maxim de eficienta.

Un "pool" de state

Presedintele Traian Basescu a spus, dupa vizita oficiala in SUA, ca solutia pentru ca Romania sa cumpere avioane F16 e sa le ia impreuna cu mai multe state din jur.

"Romania a anuntat ca nu are resurse financiare sa le achizitioneze. In schimb, SUA au propus un proiect regional in care mai multe state NATO - Bulgaria, Croatia, poate si Ungaria - ar putea sa faca un pool de state care sa sustina dotarea statelor NATO cu avioane F16".

Nu ne putem angaja intr-un astfel de contract, decat daca am gasi o solutie de finantare pe termen lung. In urmatorii 5-6 ani, Romania nu poate plati miliarde, ci poate plati 200 de milioane maximum, anual", a declarat Basescu.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#avioane F16 Romania, #Fota avioane F16 , #politica externa