Ziare.com

Mai multa Europa in Romania sau mai multa Romania in Europa? (Opinii)

Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 20:47

   

Mai multa Europa in Romania sau mai multa Romania in Europa? (Opinii)
A trecut si Congresul PPE de la Bucuresti. Din nefericire, entuziasmul participantilor romani, recte PDL si UDMR, s-a topit indata intr-o campanie electorala ale carei rezultate le ridica mari semne de intrebare. Raman insa un sens si un slogan - "Mai multa Europa!" -, care trebuie macar intelese, daca de aplicat se vor dovedi dificil.

Analistii au explicat semnificatia acestei lozinci in fel si chip, de la cresterea coeziunii, a cooperarii si a respectului reciproc intre membrii componenti ai UE la extinderea valorilor cultural-morale care au facut posibila Uniunea de state libere, insa pentru cetatenii romani "Mai multa Europa!" inseamna cu totul altceva.

UE si Romania?

De remarcat ca de la orice intrunire politica de asemenea anvergura asteptam ca nivelul nostru de trai sa se apropie de acela al vechilor democratii europene, ca imensa lor zestre de civilizatie si cultura, inclusiv politice, sa ne fericeasca si pe noi. Fiindca, iata, jinduim dupa ele de peste sapte decenii fara ca vreo putere politica sa-si faca un crez din aceste doleante populare si sa incerce sa le puna cu hotarare in practica. Cu toate campaniile electorale.

Nu ne-am propus insa sa discutam documentele Congresului, nici hotararile acestuia ori alegerile de lideri, ci sa evidentiem lipsa de initiativa si pragmatism a participantilor romani, caci prilejul a fost unul extraordinar pentru a strange legaturile cu mai-marii PPE aflati la putere in statele lor si in Parlamentul European ori in CE, de a determina realmente amplificarea relatiilor cultural-economice, sincronizarea politica intre entitatile occidentale si Romania.

Romania e colonie?

Fiindca iata "retrograda" USL se lasa pe mana prestigiosului economist Ilie Serbanescu si acuza impreuna UE de tendinte hegemonist-colonialiste, iar demonstratia "savantului" nu pare sa aiba cusur. Numai ca n-am descoperit nici macar in discursul domnului presedinte Traian Basescu, foarte grijuliu cu statul de drept, vreo mentiune impotriva exceselor monopoliste ale unor firme, concerne, trusturi occidentale, nici a intereselor politice ale marilor retaileri interesati doar de piata romaneasca de desfacere. Asta sa insemne pentru liderii apuseni "mai multa Europa"?

Romania ar fi avut nevoie de acces mai usor la banii CE pentru modernizarea industriilor, a infrastructurii, pentru dezvoltarea agriculturii si a civilizatiei rurale, a turismului, a educatiei, pentru achizitionarea unor noi tehnologii si know-how... Ca tot facem noi caz de globalizare, mondializare, consumerism...

Or iata Congresul a trecut, dar efectele marii intruniri de la Palatul Parlamentului s-au dovedit benefice doar imaginii liderilor nostri si ai lor. Popularii europeni nu si-au schimbat nici macar impresiile asupra Romaniei.

Desi au intrat in contact cu realitatile romanesti, cu mult deosebite de cele aflate din paginile ziarelor apusene, totusi concluziile MCV si ale altor comisii de monitorizare nu ne vor fi favorabile. Fireste, nu e prima data cand pleaca la fel cum au venit.

O cauza pierduta?

Partea cea mai dureroasa insa e alta: nu suntem in stare sa ne sustinem cauza. Pentru ca, s-o spunem deschis, asa cum Romania are nevoie de mai multa Europa, tot asa si Uniunea Europeana ar trebui sa promoveze mai multa Romania. O Romanie care sa joace de la egal la egal in structurile ei de conducere, una a carei voce sa fie respectata in aceeasi masura cu vocea suratelor ei.

Sa aruncam o scurta privire asupra continutului sectiunilor si programelor educationale din universitatile lor si ale noastre si sa vedem ca, daca pretutindeni in Romania cultura si civilizatia popoarelor apusene se studiaza pe indelete, cele romanesti nu beneficiaza de acelasi tratament.

Cel mai mare avantaj deocamdata ramane ridicarea unei noi elite intelectuale si tehnice romanesti in universitatile si institutiile lor de cercetare.

Pe cat de deschisa si binevoitoare a fost atitudinea organizatorilor nostri, pe atat de frustranta a fost abandonarea intereselor romanesti. Nici macar n-au amintit vreo masura in vederea eradicarii necazurilor, a saraciei noastre endemice, pentru iesirea din starea perpetua de criza economica si politica.

Fie PDL si UDMR sunt multumite cu dezechilibrele actuale, nu doar economice, ci si politice, fie n-au avut curajul, nici vointa de a deschide discutia.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2062 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Nici una, nici alta.

Mai multa puscarie in Romania. Mult mai multa.

 

pentru urmatorii 10 ani

europa va trece prin restructurari masive,inclusiv ideologice.actualmente,europa este un stat multinational socialist.cand o sa devina un stat multinational bazat pe munca eficienta...atunci mai vorbim.deocamdata;multe sindicate,populatie imbatranita,multe programe sociale ineficiente...

In sfarsit, un raspuns corect doctore,

Pentru ciuma portocalie si creatorul ei HaHaila, cat mai multa puscarie.

USL si limbajul PRM

se mai mira careva !?

multi oameni au facut rau tarii in care s-au nascut !
Pentru sufletele lor nu conteaza decat banul .
Ce le iese lor .

Domnule,

Intr-un parteneriat se discuta doar cu cei care sunt in stare sa discute ceva, ceilalti semneaza ca primarii, se supun cerintele, ura si la gara. Romania este un stat cu drepturi egale in cadrul UE, are reprezentanti in organismele europene, are conducatori pe plan intern, conducatori care se presupune ca sunt in deplinatatea facultatilor mintale,deci poate ridica orice problema in cadrul UE, poate, daca ar vrea reprezentantii ei, sa-si apere interesele. Daca nu o face, asta nu inseamna neaparat ca UE este de vina, UE nu poate discuta cu romanii de rand, discuta cu reprezentantii lor. Fiecare stat european isi apara propriile interese, noi trebuie sa ni le aparam pe ale noastre, nu avem dreptul la avocat, iar prieteni asa de buni nu exista in politica. Europa ne ia de prosti, deoarece suntem prostii Europei. Inteleg ce spuneti dvs., observ si eu cum suntem tratati de Europa, dar, cum spuneam, respectul, increderea se castiga. Nu putem castiga respectul si increderea Europei daca trmitem in PE parlamentari ca Jiji, Severin, Elena Basescu si ailati, nu cred ca exista vreo diferenta notabila intre ei, dupa cum nu-l putem castiga nici cu Premieri plagiatori si 'uzurpatori', cum este privit Ponta, sau cu marinari de cursa lunga, gen Base. Aici nu se pune problema 'conspiratiilor internationale' impotriva Romaniei, pe astea le vedea si intelegea doar Ceausescu.

 

mai mult bun simt in RSR!!!

ati calculat cate "reforme" am avut in sistemul educatiei si in sistemul sanitar in ultimii 22 de ani?pe langa lipsa de bani mai trebuie sa fie ceva;faptul ca fiecare crede ca are SOLUTIA!nimic din trecut nu este bun ,trebuie s-o luam de la ZERO de fiecare data!!!

Romania o colonie ???

Cum ?? Cind si-a pierdut Suveranitatea ???

Eh : bine-mi amintesc o intrebare pe care am pus'o cindva in legatura cu FMI;..(fara raspuns)
banii !!! imprumutul !!!

...erau o necesitate ???
...sau un moft antonescian ???
Sper sa nu ajunga tara la mezat !! ma ingrozeste termenul de colonie..

 

cand si-a pierdut RSR suveranitatea?

din '89 incoace...daca a avut-o vreodata!!!

Nu, dar o va avea din 9 Decembrie,

Cand poporul roman va scapa de HaHaila si de creatia lui, ciuma portocalie.

Mai MULTA ROMANIA in Europa,

HaHaila si Caracatita lui portocalie a desfiintat Romania in ultimii 4 ani, a adus-o in faliment si stears-o de pe plan extern.
Daca poporul roman s-a trezit, pe 9 Decembrie poete sa redea prestanta si puterea de stat european Romaniei, daca s-a trezit?

 

 
 

 

Ciomag,iar bati campii

"Mai multa Europa in Romania si mai multa Romanie in Europa"este o situatie bi-univoca!
Cum puteau europenii sa-si schimbe opinia despre Romania cand la conducerea ei sunt aceiasi "derbedei"(citat di marele regizor Serban)?Teo

 


Vezi comentarii inadecvate
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor