Ziare.com

Omenirea se indreapta spre haos sau iese la liman?

Sambata, 08 Noiembrie 2014, ora 22:56

   

Omenirea se indreapta spre haos sau iese la liman?
Dupa cele doua razboaie mondiale, se parea ca omenirea trasese destule invataminte, megalomanii isi cam ascunsesera capul sub carapace si nu-i mai ardea nimanui sa se lanseze in aventura, pana nu sufla mai intai in iaurt.

Se convenise chiar asupra unui anumit fel de ordine mondiala, un concept de aranjamente internationale, echitabile si unanim acceptate - comenteaza Project Syndicate, citand dintr-o lucrare a fostului secretar de stat american Henry Kissinger, laureat al premiului Nobel.

Cutia Pandorei

Dar lumea, in loc sa evolueze in directia inteleapta si deja convenita, a inceput de la o vreme sa devieze.

Una dintre cele mai recente, dar si cele mai ingrijoratoare, ispravi are loc chiar acum in lumea islamica, unde conventiile internationale sunt calcate ostentativ in picioare, odata cu nascocirea unui califat, care sa-i subjuge pe toti cei din interior si sa-i ameninte pe cei din afara.

Noile reguli de conduita nu apar doar in Orientul Apropiat. Asia le are pe ale sale. In prezent, China cauta sa respecte regulile internationale, dar lasa de inteles ca este destul de mare ca sa merite un fel de tratament de tipul "Primus inter pares".

Ne-am putea chiar intreba, ipotetic bineinteles, in cazul cand China ar gasi momentul potrivit sa-si prezinte revendicarile in intreaga Asie si in Pacific, ar mai fi oare dispusa sa respecte "aranjamentele internationale"?

Rusia isi etaleaza deja propriile ei reguli, ca si cum dreptul international nici n-ar exista. Sub pretextul ca vrea sa-si protejeze minoritatile etnice, ea incearca sa redeseneze harta vechiului Imperiu tarist, iar anexarea Crimeii este exemplul perfect al acestei etici.

Ar fi greu de ghicit in ce masura observa Rusia cata analogie se poate face intre cutia Pandorei deschisa de ea in Crimeea si faimosul "Anschluss", cu care a fost inghitita candva Austria, fara explicatii, de catre un stat vecin, tot hraparet.

Liderii cu pretentii

Pe scurt, tarile lumii par sa se imparta in doua categorii de puteri. Pentru unele, primeaza respectarea regulilor stabilite prin tratate, conventii si legislatie internationale, intrucat numai astfel se pastreaza atat echilibrul, cat si pacea, pe care le considera mai presus de orice, dupa experientele traite in secolul trecut.

Pentru altele, primeaza interesele locale, nationaliste, cele de grup etnic si religios, capabile sa aseze cununa de glorie pe capul unor lideri cu pretentii aparuti din senin, adesea in detrimentul propriilor popoare, al celor din jur si chiar al altora mai indepartate.

Urmarind faptele, ai zice ca inamicul public numarul unu al secolului este pericolul unei noi inclestari generalizate. Si, totusi, alte amenintari sunt de luat in seama. Daca invazia Rusiei in Ucraina a provocat 3.000 de victime, epidemia de Ebola ar putea sacrifica intr-un singur an un milion de oameni nevinovati, dupa evaluarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Epidemiile din zonele de conflict

La prima vedere, s-ar parea ca epidemiile n-au legatura cu conflictele politico-sociale. Totusi, epidemia SIDA a ucis 36 de milioane de persoane tocmai din tarile cele mai conflictuale.

Ebola a lovit cel mai crunt Liberia si Sierra Leone, tari aflate dupa doua decenii de oribile razboaie civile si unde, urmare acestor razboaie, situatia serviciilor de sanatate se afla intr-o stare jalnica.

Violentele din regiunea marilor lacuri africane, violente platite cu viata unor milioane de civili, isi au originile in genocidul ruandez din 1994, urmat de exodul masiv al populatiei in tarile vecine.

Traim intr-o lume a provocarilor globale, in care ne amagim daca ne inchipuim ca numai de la anomaliile politice ni se trage totul. Cauzele sunt pe toate planurile si actioneaza atat national, cat si transfrontalier.

Toate se impletesc intre ele, iar ordinea mondiala si aranjamentele internationale, stabilite dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, par insuficiente sau chiar depasite.

Acum o jumatate de secol, salvarea omenirii era respectarea conventiilor. Acum, societatea are nevoie de noi structuri, capabile s-o protejeze in fata noilor provocari, dar si de instrumente cu care sa se apere de ea insasi.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5824 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
14 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Omenirea se autodistruge in timp, nu se mai poate face nimic!

...

 

Omenirea se indreapta spre haos ? DA

Iese la liman? DA ...dar nu stiu citi se vor putea bucura de asta.

 

Da, da, iesirea la Liman sau la Laguna ?In curand mos Bazil..

In ***and

Terra! Terra!

Ca Phoenix, pasărea măiastră,
Tu din cenusa-ti re-nviezi;
Necontenit in zare-albastră,
Tot mai strălucitor te vezi!

O! Ideal! divină tortă!
Tu ne-ai condus prin intuneric;
Un pas să facem n-aveam fortă
Făr-de reflectul tău feeric!

Pierdeam al mintii echilibru
Pe mările făr-de liman,
Eu, iritabilul felibru,
Profet al genului uman,

De n-ai fi fost tu, Tramontana,
Făr, de scăpare cunoscut...
Vai! omenirea fu, sărmana!
Ca un corăbier pierdut!

Pierdut, da! insă totdeauna.
Luptand cu-acelasi dor si foc,
Bravand cu plans si ras furtuna
Cu-aceleasi ganduri de noroc!

Văzand un val ce il inghite
Un orizont din nou deschis,
Ce, clar si sincer, ii promite
A-i isbandi eternul vis,

Sclipit-ai sfantă stea polară,
Cu raze de sperantă pline,
Felibrilor ce te cantară,
Rapsozilor-profeti... si-n fine...

Dar pesimistii vin să-mi zică;
"Inchipuire or miraj!
Noi nu mai credem in nimică,
Noi, am pierdut orice curaj!

Tu Tramontana-ti strălucită
Si-acel liman nu sunt, poete,
Decat oaza-nchipuită
De ochii imbătati de sete."

Să vie! Pe felibru-ntrebe-l
Cand vom sosi limanul?... Cand?
Felibrul, sigur ca si Bebel,
Le va răspunde: "In ***and"!

I.L Caragiale-(Strofe simboliste-profetiste
Moftul Roman nr 35 din 6 Iunie 1893)

ps. de scris,..nu mai scriu,..ca nu-mi mai vine;!! dar nu m-am putut abtine sa nu postez aceasta frumoasa poezie.
Va urez o toamna linistita si bogata, in suflet si simtiri....

Omenirea se indreapta spre haos sau iese la liman?

E dificil de dat un raspuns. In schimb, daca mister Pirtulet castiga alegerile, cu siguranta Romania se indreapta spre haos.

Exista o similitudine bizare

De altfel sunt aproape sincrone Califatul ISIS si califatul Moscovei. Ambele califate reclama teritorii ale altor tari si credinta supusilor din teritoriile ocupate (in "islamul" original al ISIS, respectiv in Putin, noul calif al Moscovei).

 

Mai Zi.co, de ce ati banat numele unei poezii -cuvint nevinovat- !?

Lasati aceasta creatie ritmica a frumusetii in cuvinte sa pluteasca in aer, nu o mutilati din problemele voastre de neputinta;!!

 

fata tatii

astia e destepti,au un crawler nemilos,i-au bagat in cap toate injuriile,asa ca taie si spinzura in cuvinte ce contin "obscenitati"

Sinteti aproape de Casa Alba ? Mi-a placut poezia!

...

Pe termen scurt si mediu, expansiunea Rusiei in Europa

este cea mai periculoasa. Pe termen lung, expansiunea islamismului radical si a Chinei.

 

Pentru hamerica si coloniile

nu-i asa ?

Rusia paote sase intinda !

Asa veti invatat si voi limba rusa macar 11 ani , ca mine. Cind am vrut sa trec la franceza ( aparuse o optiune teoretica ), a venit seful de post la tatat.
- Nea , Vasile ! Se cam face politica la voi in casa !
- Nu, cum sa fie asa ceva !
- Pai e asa ! Baiatului vad ca nu-i mai place limba rusa !
Seful de post a plecat si cerul a cazut in ograda la noi. M-a batut tata cit o toba la 3 nunti !

Curaj

Cred ca teoriile « sfarsitu-lumiste » trebuiesc (cu mult) diluate. Ca specie, mutatiile ce le suferim par abrupte, insa ca indivizi trecerea de la o stare la alta se face in general destul de lent si (aproape) pe nesimtite. Precum sistemul resurselor, fiecare solutie are un termen de aplicare, dupa care se impune o noua evaluare. La ora actuala mai multe structuri isi vad « ceasul » apropiindu-se. Asa cum « lagarul socialist » s-a destramat (dar nu « peste noapte »), cum « zidul Berlinului » a devenit caduc, cum tari din Orient si-au vazut structurile desfiintate, o serie de alte domenii isi asteapta urmarea. Sistemul capitalist actual, a dat in ultimul timp rateuri serioase si dureroase, impunandu-se o evolutie in modelul economic. Echilibrul marilor puteri, s-a schimbat si continua, pana la o noua stabilitate viitoare. Tehnologia este in cautarea deschiderii a noi solutii, cele folosite in prezent nemaifiind de actualitate. Organizarea sociala are nevoie de improspatare structurala, formele aplicate astazi, cateodata, infranand mai degraba progresul acesteia. Domenii precum educatia si sanatatea vor arata cu totul altfel maine, precum astazi arata diferit fata de ieri. Modelele de democratie occidentala, aplicate tarilor si regiunilor diferite cultural, s-au dovedit ( in multe cazuri) un esec total, atat social cat si umanitar. Elaborarea si aplicarea de reguli si de norme de conduita la nivel statal si multinational « bate pasul pe loc » in aplicare si control. Creatia de zone si de super-state ce se situeaza in afara conventiilor, a devenit curenta. Relatiile umane personale sufera mutatii importante, incepand cu cele din zonele « civilizate ». Etica si morala aplicata au cu totul alte valori si non-valori. Bineanteles ca oamenii continua sa manance si sa se imbrace. Dar o fac altfel. Grupuri de interese continua sa se formeze. Dar sunt bazate pe alte relatii. Lumea trecuta s-a sfarsit sau este pe cale sa o faca. Dar in acelasi timp continua sa existe, intr-o evolutie continua. Cu foarte mici exceptii, nasterea se face in sange si suferinta. Nu este insa un motiv pentru a « arunca copilul odata cu laturile ». Atunci, ce este de facut ? « Curaj gaina, ca te tai ! »…

 

''Daca invazia Rusiei in Ucraina a provocat 3.000 de victime''

@Victor Pitigoi

nulitatea vulgara care a spus ''f**k EU'' este rusoaica?
si $oro$ care a investit 5miliarde USD in Ukra pt a instaura 'democrazy made in USA'' este rus?''

''The Emperor’s Rage: Let Chaos Envelop the World!''
By Prof. James Petras

''Power and the Global Ruling Class. Who Rules the World?
The End of Democracy as We Know It''
By Bernd Hamm

''Salafism and the CIA: Destabilizing the Russian Federation?''
By F. William Engdahl

 

De cele mai multe ori, haosu-l provoacă incompetenții, apoi cei care

au prea puțină putere de conducere și, in cele din urmă, cei care au prea multă putere. In care situație ne-om afla acum?
In orice caz, din fiecare criză bancaristă declanșată la fiecare 80 din ultimii 400 de ani, incepand din 1608, Lumea a ieșit tot printr-un tămbălău iscat la 10 ani de la debut...

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor