Rusia loveste din nou Romania la Chisinau (Opinii)

Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 21:04
11630 citiri
Rusia loveste din nou Romania la Chisinau (Opinii)

Fostul atasat militar al Romaniei in Republica Moldova nu si-a terminat cariera pentru ca a avut ghinionul "sa fie prins baut la volan", ci pentru ca a avut ghinionul sa fie "ales" de Moscova pentru a transmite Bucurestiului mesajul de a o "lasa mai incet" cu diplomatii rusi din Romania. Si nu este nevoie de experti in domeniu pentru a pricepe asta.

Regulile diplomatice referitoare la privilegii si imunitati contrariaza si chiar irita pe cei din afara meseriei. Este de inteles, mai ales cand apar abuzuri flagrante si brutale. Totusi, aceste reguli exprima echilibrul fragil intre diplomatie si razboi, la care s-a ajuns dupa mii de ani de conflicte internationale.

Statele au nevoie de diplomatie, pentru ca razboaiele costa enorm si se pot termina, imprevizibil, foarte prost. De aceea, TOATE au fost de acord cu regula conform careia persoana unui diplomat beneficiaza de imunitate deplina in fata puterii executive si judecatoresti a statului in care este trimis.

Aceasta regula se bazeaza, insa, nu de ieri, pe o ipoteza: diplomatii sunt elita educata si cosmopolita a fiecarei natiuni si au nevoie de protectie fata de abuzuri si gesturi inamicale in strainatate, nicidecum pentru a calca pietoni cu masina. Diplomatia este "sportul mintii", nu al nervilor, muschilor si armelor, si de aceea reprezentantii sai au nevoie de imunitate.

Sunt exceptional de rare cazurile in care statele au incalcat aceste reguli. Cand Germania a atacat URSS in iunie 1941, diplomatii germani din Moscova si cei sovietici din Berlin au fost lasati sa plece acasa in deplina siguranta. La fel s-a intamplat, in decembrie 1941, dupa de Japonia a atacat SUA, cu diplomatii japonezi, respectiv americani, din cele doua capitale. Si vorbim aici de doua din cele mai nimicitoare "razboaie totale" din istoria lumii.

Daca vorbim de exceptii de la aceasta regula, cine oare a incalcat-o flagrant in trecut? Evident, Rusia. Si in dauna cui? Evident, a Romaniei. In ianuarie 1918, ministrul plenipotentiar (ambasadorul, cum i-am zice astazi) al Romaniei in Rusia, Constantin Diamandi, a fost ARESTAT la ordinul direct al lui Lenin si aruncat in temnita.

Doar reactia foarte dura a intregului corp diplomatic din Petrograd l-a salvat atunci pe diplomatul roman, asta apropo de utilitatea regulii imunitatii. Daca Lenin nu s-ar fi temut de afectarea grava a relatiilor cu Occidentul inainte ca revolutia pe care o conducea sa capete putere, Diamandi n-ar fi mai ajuns viu la Bucuresti.

Mult mai recent, un diplomat roman de la ambasada din Moscova era din nou ARESTAT, in fata camerelor de filmat, cu incalcarea brutal a legislatiei internationale care interzice expres acest lucru. Indiferent daca la comenzi s-au aflat Vladimir Lenin sau Vladimir Putin, diplomatii romani sufera deja o "traditie" a abuzurilor din partea autoritatilor ruse, mergand pana la actul exceptional de grav al arestarii, desi nu au abuzat niciodata de imunitatile lor fata de cetatenii rusi.

Rusia are o problema cu Romania (nu invers) si tine sa marcheze mereu faptul ca se afla pe o pozitie de forta. De ce, atunci cand fostul secretar I al ambasadei Rusiei la Bucuresti aproape a omorat o fata pe trecerea de pietoni, presa romana s-a ocupat de prostii de genul etilotestului, dar NIMENI nu s-a referit la istoricul respectarii imunitatilor diplomatice intre cele doua tari?

Regulile scrise si nescrise ale meseriei

Fostul secretar I al ambasadei ruse a incalcat grav regulile scrise si nescrise ale imunitatii diplomatice, probabil din prostie sau neatentie. Pentru ca a deranjat planurile sefilor lui, aflate in desfasurare, atragand o nedorita atentie a presei romane asupra Rusiei, va fi pedepsit, dar altfel decat isi imagineaza romanii.

Diplomatul roman Silviu Ionescu a facut o "isprava" si mai grava in Singapore, iar Romania a decis sa nu-l trimita pentru a fi judecat acolo. A cere oficial Rusiei sa procedeze cu diplomatul sau, fata de Romania, exact invers decat Romania a procedat cu diplomatul ei, fata de Singapore, nu se poate explica decat prin grave tulburari de rationament induse de campania electorala.

Mai toata sefimea politica de la Bucuresti, in loc sa insiste pe problema reala - abuzul diplomatului rus de imunitatea sa - a intrat brusc in frenezia etilotestului. Intrebarea nationala era "de ce n-a suflat rusul in fiola". Mai mult, pentru a arata votantilor de la 9 decembrie ca "se iau masuri", politia romana a oprit ulterior pe DN1 un secretar III al ambasadei ruse si l-a invitat sa faca etilotestul.

Respectivul, baiat instruit, a refuzat invitatia, iar politistii n-au avut altceva de facut decat sa-si ia la revedere: nu facuse niciun accident si avea imunitate. Nu stim cati alegatori romani au fost impresionati de "vitejia" Politiei Rutiere, dar Moscova sigur nu a fost si, privind ce s-a intamplat la Chisinau, deducem ca a actionat pe logica - "daca vreti sa ne jucam de-a etilotestul, hai s-o facem!".

Toate statele stiu exact ce se intampla la receptiile diplomatice, le supravegheaza contrainformativ (daca merita efortul), dar nu recurg la gestul inimical de a opri masinile diplomatice care pleaca de acolo pentru a-i mirosi pe diplomati. Daca ar fi asa, ambasade intregi ar fi depopulate sau chiar inchise.

Regula nescrisa a meseriei este ca diplomatii nu sunt opriti in trafic decat daca incalca flagrant Codul Rutier sau provoaca accidente. Iar daca sunt opriti, nu pot fi pusi sa sufle in fiola, din acelasi motiv pentru care nu li se pot recolta sange sau probe ADN, sau nu pot fi supusi la rectoscopie sau exudat faringian: fiindca legislatia international ratificata de TOATE statele o interzice.

Cand se intampla asa ceva, nu mai vorbim de "state prietene" sau macar neutre, ci aproape sigur de actiuni ostile deliberate. In acest domeniu, nu exista coincidente.

Cu ursuletii (diplomatici) de plus la etilotest

Pentru Rusia, accidentul provocat de diplomatul ei la Bucuresti, plus incidentul "geologic" de la aeroportul Otopeni, au picat foarte prost. O problema de imagine, tocmai cand sperantele recuperarii terenului pierdut in Romania dupa 2004 sunt la cote maxime, a provocat cu siguranta furie in unele birouri din Moscova. Urmata de riposta tipica, cu o parte vizibila si una invizibila.

In partea vizibila, ambasadorul Oleg Manghilov a fost instructat sa se doteze cu un ursulet de plus si sa se prezinte la spitalul unde este internata nefericita victima a fostului sau subordonat inconstient. Iar, apoi, de a abandona perimetrul securizat de garduri electrice din Soseaua Kiseleff si de a "iesi" in presa romana. S-a descurcat destul de bine cu sarcinile primite, dar sa admitem ca a fost si ajutat.

Daca Mark Gitenstein ar fi indraznit numai sa sugereze ca discutia despre scutul antiracheta "este intre SUA si Rusia" si ca presedintele Romaniei "n-a fost invitat" sa-si dea cu parerea, probabil ca 90% dintre politicieni si 50% din presa din Romania ar fi cerut isteric nu numai expulzarea lui, dar si ruperea relatiilor cu SUA. Dar daca o spune Oleg Manghilov este "OK", chiar "cool", si nimeni nu pare indignat de afront.

In partea invizibila, Rusia a ales terenul predilect de confruntare cu Romania - Republica Moldova - unde lista diplomatilor romani afectati de "coproductiile operative" moldo-ruse este deja sugestiv de lunga.

Prima intrebare este de ce diplomatul roman a acceptat etilotestul, si a mai si "recunoscut" pe deasupra, verbal, ca a consumat alcool, de parca era la spovedanie, nu in fata unei operatiuni a politiei moldovenesti dirijata de serviciile secrete ruse. A doua intrebare este de ce ambasada Romaniei la Chisinau nu are un numar suficient de mare de soferi care sa permita diplomatilor sa evite acest gen de inscenari, avand in vedere cazuistica acumulata acolo.

Daca atasatul militar roman ar fi facut exact ce secretarul III al ambasadei ruse din Bucuresti a facut pe DN1, presa ar fi scris ca a fost OPRIT in trafic si a REFUZAT sa faca etilotestul. De unde fiecare ar fi inteles ce ar fi putut. Iar problema ar fi ajuns in bratele "guvernului prieten" de la Chisinau, pe teritoriul caruia se derulase operatiunea.

Pentru ca a incalcat regulile scrise si nescrise ale meseriei, presa a titrat insa ca a fost PRINS in stare de ebrietate si a RECUNOSCUT fapta. Un dezastru de imagine care a permis Rusiei sa refaca scorul.

Responsabilizarea exclusiva a fostului atasat militar roman este insa incorecta. Moscova stie foarte bine cum functioneaza structurile administrative si ierarhice din statele ex-comuniste, unde "emotiile" sefilor au prioritate in fata regulilor scrise.

Cand politicieni romani de prim rang afirma public, din ratiuni electorale desigur, ca regreta ca diplomatul rus nu a acceptat etilotestul si cer tot public (stiind bine ca o fac degeaba) ca Rusia sa renunte la imunitatea diplomatica a slujbasului sau, oare ce ar putea intelege diplomatii Romaniei aflati in lumea larga?

Simplu: ca daca vor avea ei insisi probleme, nimeni la Bucuresti nu le va tine spatele, deci este mai "bine" sa uite regulile meseriei, sa renunte la imunitatile cu care Romania i-a investit absolut legal si "sa recunoasca totul", in fata primului filtru de politie, chiar daca nu au facut niciun accident. Iar Rusia nu era sa lase sa-i scape sansa.

La asa ceva se ajunge cand ratiunile electorale viruseaza domenii ale statului guvernate de reguli dure si universal valabile. Si astfel pot fi intelese "supararile" unor politicieni aflati pe val in prezent (primul pe lista, cu voia dumneavoastra, Crin Antonescu), pe serviciile secrete romanesti.

Politicienii de plus, ca si ursuletii din acelasi material, nu pot inspira diplomati de otel. Nicolae Titulescu a spus-o deja, magistral, in anii 1930.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#atasat roman Chisinau, #scandal diplomatic Rusia, #diplomat Rusia Bucuresti , #politica externa