Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Surse politice confirma ca Romania ar putea bloca aderarea Serbiei la UE

Vineri, 24 Februarie 2012, ora 11:26
4943 citiri
Surse politice confirma ca Romania ar putea bloca aderarea Serbiei la UE

Romania ar putea bloca aderarea Serbiei la Uniunea Europeana, din cauza modului in care trateaza minoritatea romaneasca - "vlaha"- pe care o are pe teritoriul sau, au confirmat pentru Ziare.com surse politice de rang inalt.

"Este una dintre optiunile pe care le avem in analiza, dar mai sunt si altele", a precizat sursa, pentru Ziare.com.

"Sunt foarte multe nemultumiri fata de Serbia, in general, si sunt foarte multe nemultumiri fata de modul cum ii trateaza pe vlahi", a adaugat aceeasi sursa.

Unul dintre motivele de nemultumire e posibila introducere a unui alfabet special pentru vlahi, in fapt romana cu litere chirilice considerata "o intoarcere la secolul XIX".

Romania vrea sa blocheze aderarea Serbiei la UE - presa sarba

Romania este decisa sa blocheze procesul de aderare a Serbiei la Uniunea Europeana, in cazul in care nu exista actiuni urgente pentru imbunatatirea pozitiei minoritatii romanesti din aceasta tara, a anuntat si presa sarbeasca.

Potrivit B92, care citeaza cotidianul Danas, vestea proasta a fost data oficialilor sarbi joi, in timp ce se pregateau sa se intalneasca cu seful diplomatiei germane, Guido Westerwelle.

"Romanii au anuntat ca vor bloca candidatura Serbiei, din cauza problemei vlahilor. Vestea ridica probleme discutiilor deja dificile cu oficialul german", a afirmat o sursa oficiala pentru cotidianul citat.

In perioada urmatoare, vor avea loc discutii intre Serbia si Romania pe aceasta tema.

La sfarsitul anului trecut, locuintele a doi lideri ai romanilor din Serbia au fost atacate, in decembrie, cu arme de foc. Ulterior, liderii comunitatii romane au fost acuzati de o formatiune extremista ca provoaca ura interetnica.

Consiliului National al Minoritatii Vlahe (CNMV), organism care reprezinta interesele romanilor din Serbia, este o dovada asupra faptului ca Serbia a recunoscut ca vlahii sunt romani, in conditiile in care, in statutul acestuia, se spunea ca limba materna a vlahilor e romana.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Romania blocare aderare Serbia, #Romania Serbia UE vlahi, #blocare aderare Serbia vlahi , #politica externa