Unde sunt liderii de altadata?

Sambata, 10 Noiembrie 2012, ora 09:24
3976 citiri
Unde sunt liderii de altadata?

Barack Obama ramane presedintele SUA in urma unei victorii dificile in fata republicanului Mitt Romney. O victorie cu multe emotii, departe de galopul de sanatate de acum 4 ani.

A fost o campanie foarte scumpa, una dintre cele mai scumpe din istoria Americii, cam 6 miliarde de dolari in total, si foarte dura. Daca ne uitam la aceste superlative am putea presupune ca in lupta s-au inclestat doi giganti. Deloc. Candidatii au fost, intr-adevar, de calibru apropiat, dar unul mic.

Barack Obama a avut un prim mandat mai degraba dezamagitor, nu a gasit raspunsuri pentru somaj si economie, nu a avut mari actiuni de politica externa. Marele sau atu tine in continuare de abilitatile cu adevarat exceptionale de comunicare.

De parte cealalta, Mitt Romney a incercat sa prinda o plaja prea mare de alegatori, a incercat sa impace pe toata lumea, ceea ce l-a obligat la volte uriase in discurs, la reveniri, nuantari, chiar deziceri care au starnit neincrederea. Nu a castigat cel mai puternic dintre giganti, ci pigmeul cel mai inspirat.

Poate ca niciodata America nu a avut de ales intre candidati mai modesti la prezidentiale. Si lucrul acesta a fost vizibil, palpabil aproape atunci cand in scena a mai intrat, ca sustinator al lui Barack Obama, fostul presedinte Bill Clinton. Vazandu-l, ascultandu-l, iti venea sa exclami: Eh, da, iata presedintele!

Boala nu este insa exclusiv una americana. Din nefericire, intr-unul dintre cele mai dificile momente cu putinta, lumea civilizata duce mare lipsa de lideri de mare anvergura. Si dincolo de Ocean, unde sunt personalitatile coplesitoare, istorice?

Cu toata simpatia, pe langa un Helmuth Kohl, cu toate pacatele lui, d-na Merkel e foarte palida. Se compara cumva Francois Hollande cu Jacques Chirac? Sau David Cameron cu Margaret Thatcher?

Actualii lideri guverneaza, cum se pricep mai bine, unii sunt chiar performanti, dar niciunul nu face istorie.

Nu suntem nici noi ocoliti de aceasta boala. In ultimii 23 de ani, Romania a avut parte de personalitati politice puternice. Nu discut acum rolul lor pozitiv sau negativ, fondul contributiei lor la istoria Romaniei, dar Ion Iliescu, Traian Basescu, chiar Adrian Nastase au fost niste politicieni de mare calibru, care, fiecare in felul sau, au marcat istoria acestei tari. Nu poti sa-i treci la "si altii".

Noua generatie de lideri exact din categoria "si altii" face parte. Victor Ponta, Crin Antonescu, Mihai Razvan Ungureanu sunt niste figuri teribil de palide propulsate in pozitii de forta de circumstante favorabile si de lipsa unei reale concurente.

Criza aceasta de mari lideri, de mari polticieni, este una dintre cauzele crizei econimice prelungite, ale unei baltiri care risca sa se cronicizeze.

De ce nu mai apar asemenea personalitati? Greu de spus. Dar in mod cert una dintre cauze este si o anumita anchilozare a unei lumi care s-a crezut la un moment dat trecuta dincolo de marile pericole fara a le anticipa pe cele noi si teribile pentru care nu prea are acum raspuns.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#lideri politici Europa, #Obama Romney alegeri SUA, #lideri politici Romania , #politica externa
Comentarii
Poza maxi
maxi
rank 5
Poza copilul
copilul
rank 1
Sunt la scoala don Costello ! Acum ne conduc analfabetii si barbugii