Alegerile care ne-au nenorocit

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 05 Mai 2010, ora 18:20
9386 citiri
Alegerile care ne-au nenorocit
Foto: Ziare.com/Anca Bundaru

Cu totii suntem fortati sa alegem, chiar si atunci cand refuzam sa o facem. Iar cand noi nu putem sau nu vrem, alegerile sunt luate mereu de altii. De multe ori gresim. Alteori avem noroc. Din cand in cand stim. Iar in unele cazuri, efectele alegerilor nu se vad decat mult mai tarziu.

Sa nu luam ca punct de plecare algerile din decembrie 2009, cand Traian Basescu si-a castigat cel de-al doilea mandat (foto). Majoritatea unui popor se poate insela, de cele mai multe ori o si face, frecvent chiar isi repeta greselile. Insa chiar si atunci cand se inseala, greseala ii este iertata majoritatii. Acesta este compromisul democratiei.

Sa pornim de la prima alegere pe care a facut-o Traian Basescu in cel de-al doilea mandat al sau. La sfarsitul lui 2009, noul si vechiul presedinte l-a ales, din nou, pe vechiul si actualul premier Emil Boc sa ii fie mana dreapta. Cutitul care sa taie painea.

Presedintele nostru a transformat intr-o virtute candoarea cu care apare sa ne spuna ca "a gresit". A facut-o de atat de multe ori incat nu mai stim daca totalul alegerilor sale este o suma pozitiva sau negativa.

Dintr-un calcul sumar, am putea spune ca majoritatea alegerilor lui Basescu au fost proaste si s-au dovedit greseli din toate punctele de vedere. Si al nostru, si al lui. A gresit cu Tariceanu, a gresit cu promulgarea cresterii salariilor profesorilor cu 50%, a gresit predictiile despre criza, s-a inselat in legatura cu imprumutul de la FMI, s-a inselat cu PSD cand l-a chemat le guvernare, s-a inselat

Acum, ajungem la algerile lui Emil Boc. Aici lucrurile se simplifica major, intrucat foarte putine dintre alegerile, aparent apartinand premierului, au si fost luate cu adevarat de Boc.

In mare, ele au fost necesitati dictate, fie de catre grupurile de interese din jurul sau, fie de presedinte, fie de urgentele care nu mai suportau meditatie si calcule. Nefericirea lui Emil Boc este insa aceea ca majoritatea alegerilor luate in numele sau, de el sau de altii, au fost esecuri celebre, greseli repetate si reperatii ale unor alte decizii care s-au dovedit a ne insela asteptarile.

In acest moment, indiferent de veridicitatea zvonurilor privind cresterea fiscalitatii, presedintele, Guvernul lui Emil Boc si ministrii sai se vad pusi in fata unei situatii fara iesire. Pe de o parte, au nevoie urgenta de bani. Multi bani la buget.

Pe de alta parte, ei toti stiu ca odata cu cresterea cotei unice de impozitare si a TVA-ului lucrurile vor scapa din nou de sub control in Romania. Traian Basescu stie mai bine ca oricine ca se afla in acest moment fata in fata cu cea mai dificila alegere din cel de-al doilea mandat al sau.

Daca Guvernul nu creste taxele si impozitele va intra in incapacitate de plata, cu toti banii de la FMI care vor mai veni sau nu. Daca vor creste TVA si cota unica vor arunca preturile in aer, inflatia si criza se vor adanci, iar nemultumirile populatiei vor atinge cote greu de calculat.

Asadar, cu sau fara zvonul despre discutia din Guvern privind cresterea taxelor si a impozitelor, necesitatea si foame de bani a Guvernului este aceeasi. Difera doar modul in care Executivul alege sa o rezolve.

Pana in acest moment, putem spune doar ca ultimii ani au fost un sir nesfarsit de alegeri eronate ale celor aflati la guvernare. Tragi-comedia situatiei este ca ei nu isi platesc niciodata greselile, ci dimpotriva tot noi ajungem sa le suferim, sa le platim si sa incercam sa facem in asa fel incat ei sa nu le mai repete.

Pentru cei aflati la putere nu exista niciodata responsabilitatea actelor si greselilor. Noi in schimb platim si atunci cand alegerile lor sunt castigatoare. Noi suntem cei care pierdem mereu si platim intotdeauna facturile.

Pana la urma nici nu stii ce sa iti doresti mai mult: pe cineva care greseste mereu, iar apoi vine si recunoaste candid ca s-a inselat, sau pe cineva care greseste intotdeauna, dar are proasta ambitie de a nu recunoaste, de a persista in eroare si de a nu-si cere niciodata scuze. Intre cele doua tipologii ne aflam noi, cei pe care fiecare greseala ii costa mai mult decat pot duce.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Traian Basescu alegeri 2009, #FMI Guvern crestere taxe , #politica interna
Comentarii
Poza Cicero
Cicero
rank 5
Alegerile care au evitat ca tara sa fie condusa de Vanghelie, Voicu si Iliescu
I
I.E.Feher
rank 1
Defineste "ultimii ani", din vaicareala numita editorial reiese clar "Dor de ilici and bombo";-(((