Anul aliantei dintre Cotroceni si societate impotriva clasei politice

Autor: Ovidiu Raetchi - scriitor specializat in Orientul Mijlociu
Joi, 31 Decembrie 2015, ora 18:03
3157 citiri

Anul 2015 a adus in Romania un inceput de normalitate, concomitent cu ultimele zbateri ale absurdului si privilegiului pe scena politica.

Falimentul vechiului mod de a face politica si administratie a fost marcat de doua catastrofe cu implicatii si proportii diferite - insa in spatele carora sta acelasi mecanism al puterii corupte si incompetente.

Primul - distrugerea, la doar un an de la inaugurarea electorala, a unei autostrazi pe care contribuabilii au platit-o cu sume uriase; colapsul final al unui domeniu condus de lideri aflati acum in inchisoare pentru coruptie sau in recluziune pentru ca n-au gasit ceva mai bun de facut decat sa numeasca "curve" sotiile milioanelor de romani din Diaspora.

Al doilea - moartea colectiva a zeci de tineri buni si educati din cauza unui sir de abuzuri si neglijente ale oamenilor platiti sa aplice si sa gireze legea. Ca un soi de requiem funambulesc, generatia politica ce a patronat acest sistem gaunos a incheiat anul votandu-si pensii speciale, dodoloate, glorioase.

Pe de alta parte, 2015 a adus o prima incercare onesta - desi natural greoaie - de resetare a intregului sistem administrativ si politic dinspre singurul centru de putere care are legitimitatea si capacitatea de a sustine o astfel de reforma: Palatul Cotroceni. Patru au fost indicatorii fundamentali ai acestei schimbari:

1. Trecerea institutiei prezidentiale de la o comunicare agitata, neobosita, harismatica si vadit electoralista (versiunea Basescu) spre o atitudine mult mai analitica, mai riguroasa si mai orientata spre rezultate. Ca intr-un stat matur, echipa de la Cotroceni a vorbit rar si si-a asumat putine angajamente - dar le-a dus pe toate pana la capat. Votul prin corespondenta pentru Diaspora, sprijinul constant si ferm pentru DNA, inceputul reformei partidelor, debarcarea lui Ponta - sunt idei pentru care Palatul Cotroceni a insistat cu rabdare. Si le-a impus pe toate.

2. Propulsarea unui val de tehnocrati - care vor forja noi reguli in administratie si vor aduce probabil sange proaspat catre partide in 2016 - a reprezentat, la randul sau, un succes al alegerii decente pe termen scurt, in conditiile in care Parlamentul era practic blocat de personaje cu doctorate plagiate si patru stele pe umeri. Aceste personaje, inevitabile in orice tip de coalitie parlamentara, ar fi impus in Executiv acelasi gen de politician si manager care a facut posibil dezastrul #Colectiv.

3. Deschiderea - din luciditate sau teama - a clasei politice catre societatea civila; un lucru firesc si sanatos, care da masura functionalitatii democratice a oricarui stat. Faptul ca ciobanii au fost ascultati dupa doua ore de proteste, faptul ca societatea civila a mers la Cotroceni si a impus idei asumate ulterior de Guvern - sunt semne ale unui inceput de circuit firesc al deciziei in societate.

4. Asumarea - de voie ori nevoie - a unor reguli de integritate in partide implica, totusi, o asumare a propriei conditii precare si o disponibilitate catre schimbare. Nu e deloc usor - mai ales pentru liderii care si-au asumat aceste criterii - insa efectele acestei miscari curajoase chiar se vor vedea in vara si iarna electorale: cine pariaza mai mult pe schimbare si curatenie, va castiga; cine triseaza si maimutareste reforma, va pierde masiv.

Anul 2015 - falimentul absolut al generatiei Ponta-Sova in politica romaneasca - asaza premisele unei generatii politice noi, pe care o vom cunoaste abia in 2016, dupa alegerile locale si parlamentare. Aceasta generatie, care va conduce Romania pana in 2030, are obligatia de a face un salt calitativ net spre rigorile profesionale ale Uniunii Europene.

Ovidiu Raetchi este un politician, politolog si scriitor roman, deputat in Parlamentul Romaniei si candidat PNL la Primaria sectorului 5. Este vicepresedinte PNL Diaspora si purtator de cuvant PNL sector 5. A absolvit Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative. Reprezinta in Parlament romanii din Orientul Mijlociu si Africa, printre care si militarii din Afganistan. Este membru al Comisiei pentru Aparare si al Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din Camera Deputatilor. A publicat: Esteistica (2004), Din Agora (2012), Anti-Dughin. Civilizatia Crestin-democrata si un proiect pentru Rusia (2014) si Teoria Marelui Licurici & alte idei de dreapta (2014).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#avenimente politice 2015, #sistem politic Romania, #guvern tehnocrati , #politica interna
Comentarii