Azi faci stiri, maine esti stire - Jurnalisti care au dat redactia pe politica

Marti, 16 Octombrie 2012, ora 15:34
3567 citiri
Azi faci stiri, maine esti stire - Jurnalisti care au dat redactia pe politica

Al Gore, Sarah Palin ori actualul comisar european pentru Justitie Viviane Reding sunt doar cativa politicieni celebri care si-au inceput cariera in presa. Si in Romania exista, insa, situatii in care jurnalistii dau viata de redactie pentru cariera politica.

Acestia sunt curtati de formatiunile de toate culorile si doctrinele pentru ca sunt cunoscuti si respectati de electorat, priviti mult mai bine decat cei care si-au erodat imaginea ani de-a randul in scandaluri politice.

Subiectul ne duce cu gandul la cel mai recent astfel de caz de schimbare de tabere - cel al fostei realizatoare TV Gabriela Firea. Insa de-a lungul timpului multi dintre fostii sai colegi de breasla au optat pentru un loc intr-un partid si au pus in sertar creionul si carnetelul.

Inainte de Revolutie, Sergiu Andon era jurnalist la Scanteia. A ramas in breasla si in perioada post-decembrista. Critic convins al monarhiei, in 1991 scria editorialul "Fir-ai al naibii, Majestate!", in care il jignea pe regele Mihai.

In anul 1995, Andon devenea vicepresedintele Partidului Umanist Roman (PUR), formatiunea lui Dan Voiculescu, transformata ulterior in Partidul Conservator.

Andon a fost avocatul lui Dan Voiculescu, presedintele fondator al PC, in procesul acestuia cu Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Statului si, din 2004, a ocupat un scaun de deputat.

Sergiu Andon a fost revocat din Parlament

La mijlocul lunii septembrie, in acest an, si-a incheiat al doilea mandat din partea Partidului Conservator, dupa ce ANI l-a declarat incompatibil. In toti acesti ani nu si-a schimbat pozitia fata de monarhie.

Primarii jurnalisti

Pe vremea in care avea 21 de ani, Radu Mazare punea bazele unui ziar studentesc. A devenit cunoscut cand Iliescu, presedinte pe atunci, i s-a adresat cu "Mai, animalule!", desi, ulterior, s-a dovedit ca apelativul ar fi fost pentru un coleg gazetar al lui Mazare, Paul Parvu.

In primul numar al revistei, constanteanul publica o poezie in care il ironiza pe presedintele vremii: "Pe'nalte culmi de libertate/Cu FSN-ul am pornit/Suntem alaturea stimate/Conducator de toti iubit".

Intre timp, Mazare a dat gazetaria pe primarie, guvernand Constanta in al patrulea mandat consecutiv sub sigla partidului al carui parinte spiritual este insusi Iliescu.

Si primarul Craiovei, fostul senator PSD Olguta Vasilescu, a fost ziarista, in tinerete, in Dolj. Ea si-a inceput cariera politica la PRM, sub sigla caruia a fost aleasa deputat de doua ori.

In 2007, deputatul Lia Orguta Vasilescu, care spune despre ea ca este "mai barbat decat alti barbati din politica", a demisionat din PRM si s-a inscris in PSD, partid sub sigla caruia a castigat, in primavara acestui an, scaunul de primar al Craiovei.

Democrat-liberalul Sever Voinescu are si el o cariera de jurnalist in spate. A renuntat la viata gazetareasca, in 2008, cand a intrat in politica si a ocupat un fotoliu de deputat PDL.

Voinescu: Nu mai candidez la Parlament, imi deschid un cabinet de avocatura

Recent, Voinescu a anuntat ca nu va mai candida pentru un nou post de parlamentar. Vicepresedintele democrat-liberal a precizat, insa, ca va ramane activ in politica, dar ca vrea "o reasezare a prioritatilor".

Si vedeta de televiziune Teo Trandafir a castigat un mandat de parlamentar sub sigla PDL, intr-un colegiu din Capitala.

In 2010, cand Guvernul Boc sustinut de PDL s-a confruntat cu o motiune de cenzura pentru o lege care viza reducerea salariilor bugetarilor cu 25%, proaspatul deputat vota pentru motiune, justificand ca asa este drept pentru pensionarii din Sectorul 4 care au votat-o.

Dupa doi ani, Teo si-a dat demisia din Parlament si a decis sa revina in televiziune.

Cuplul de jurnalisti de la Cotroceni

Claudiu si Adriana Saftoiu, care au renuntat si ei la presa pentru o cariera politica, au ocupat o vreme functii la Palatul Cotroceni.

Ambii au parasit Administratia Prezidentiala. Dupa ce, o vreme, Claudiu Saftoiu a fost director al Serviciului Roman de Informatii, in anul 2011 s-a inscris in PNL. Fosta sa sotie, Adriana Saftoiu, a intrat in Parlament ca deputat, tot cu sprijinul PNL.

La inceputul lunii februarie, insa, a renuntat la mandatul sau de deputat, justificand, de la tribuna Parlamentului, ca "refuz sa ma amagesc si sa ii pacalesc pe oameni".

Liberalul SRS

Tot PNL-ul l-a atras si pe ziaristul Sorin Rosca Stanescu. SRS, care a recunoscut de-a lungul timpului ca a colaborat cu Securitatea, anunta in aceasta iarna, de pe scena mitingului USL de la Arcul de Triumf, ca se face liberal.

"Acesta este ultimul meu discurs ca jurnalist, incepand de maine voi avea discurs politic. Am hotarat sa ma inscriu in PNL daca ma primesc. Ma angajez sa raspund oricarei sarcini pe care mi-o va da acest partid, in care cred", spunea SRS de pe scena mareului miting.

Recent, Sorin Rosca Stanescu a declarat, pentru Ziare.com ca nu crede ca faptul ca a colaborat cu Securitatea inainte de 1989 poate constitui o piedica in ascensiunea sa politica.

"N-am ascuns fata de nimeni, chiar cand CNSAS a iesit si a spus ca nu am dosar de colaborator, am spus ca e o minciuna, am regretat si m-am autolustrat timp de 20 de ani. Un om care a refuzat functii de-a lungul anilor nu poate sa aiba probleme", considera SRS.

Si jurnalisti, si politicieni

Corneliu Vadim Tudor, presedintele PRM, a disparut temporar de pe scena politica in 2008, cand partidul sau nu a reusit sa intre in Parlament. A revenit alaturi de Gigi Becali, in 2009, cand amandoi au obtinut cate un mandat de europarlamentar.

Vadim nu a renuntat, insa, la condei pentru politica, ci le-a imbinat pe amandoua. El a fost dat in judecata in mai multe cazuri de insulta si calomnie, in urma pamfletelor aparute, fie sub semnatura sa, fie sub pseudonimul Alcibiade, in revistele Romania Mare si Politica.

Un alt caz este cel al sefului PP-DD, Dan Diaconescu. Atunci cand nu apare cu saci incarcati cu bani - spune el - in fata Guvernului si nu participa la licitatii pentru privatizare de combinate, DD apare la OTV, propria-i televiziune, unde promite sa "scape tara de ciocoi" si apartamente gratis pentru toti cei care il vor vota.

Jurnalistii de la Palatul Victoria

La inceputul acestui an, dupa ce Guvernul Boc a fost schimbat de Cabinetul Ungureanu, jurnalistul Dan Suciu a fost numit purtator de cuvant la Palatul Victoria.

Cariera sa politica a fost insa de scurta durata. Dupa 78 de zile de mandat, Guvernul Ungureanu a fost demis in urma unei motiuni de cenzura. Suciu a luat o pauza si, la scurt timp, s-a intors la jurnalism, in postura de realizator TV. La prima emisiune pe care a gazduit-o la avut invitat pe Traian Basescu.

Locul sau de purtator de cuvant a fost preluat de un alt jurnalist. Andrei Zaharescu, jurnalist in trustul apropiat noii Puteri, a devenit, pe 8 mai, purtator de cuvant al Guvernului Ponta.

Jurnalistii vor in Parlament

Un alt jurnalist care a devenit "purtator de vorbe" la Guvern este Gabriela Firea. Realizatoarea a fost, o perioada, implicata si in politica, fiind purtator de cuvant al Guvernului, secretar de stat, sef al Departamentului pentru Comunicare, in perioada februarie-decembrie 2000 in timpul Cabinetului Mugur Isarescu.

S-a intors la apoi in trustul lui Voiculescu, unde a moderat mai multe emisiuni. S-a casatorit cu edilul pesedist al Voluntariului si nu a mai trecut mult pana cand a anuntat ca lasa la o parte viata din televiziune, unde "a atins apogeul", si se inscrie in PSD.

"Acum 22 de ani am intrat in presa cu emotie si cu dorinta de a spune ceva, nu doar de a fi o prezenta stearsa. (...) Anul acesta am implinit 40 de ani si am avut un imbold interior de a-mi schimba domeniul pe care, poate cu prea multa lejeritate, l-am criticat uneori", s-a justificat proaspata pesedista.

Gabriela Vranceanu Firea vrea sa fie senator - Vezi unde candideaza

Inca de atunci lansa ipoteza ca s-ar putea, "bataioasa cum ma stiti", sa candideze pentru un loc in Parlament la alegerile din 9 decembrie. Ulterior, a confirmat ca va candida pentru un post de senator din partea organizatiei PSD Ilfov.

Si SRS a confirmat faptul ca e aproape de a candida pentru un post de senator din partea Partidului National Liberal, el afirmand ca formatiunea insista in acest sens.

SRS, rugat de PNL sa candideze. Cum si-a ispasit pacatele pentru colaborarea cu Securitatea

"Exista o intentie tot mai clar manifestata din partea conducerii PNL sa candidez pentru Senat. Timp de o saptamana nu e nimic batut in cuie. Decizia se va lua peste o saptamana, si din partea partidului, si a mea", a spus Sorin Rosca Stanescu pentru Ziare.com.

Jurnalisti vor face parte si din "dream-team-ul" anuntat de DD pentru parlamentare. Patronul OTV a dezvaluit cateva dintre numele candidatilor PP-DD la alegerile legislative, iar pe lista celor care se vor infrunta pe 9 decembrie din partea PP-DD se afla jurnalisti precum Sorin Ovidiu Balan ori Florin Condurateanu.

Si numele lui Radu Tudor, vedeta Antena 3, a fost vehiculat in presa ca fiind ofertat pentru a candida din partea PSD la parlamentarele de anul acesta. Recent, insa, Radu Tudor a negat zvonurile privind implicarea sa in politica si promitea ca nu va candida la alegeri.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#jurnalisti candidati parlamentare, #jurnalisti ajungi politicieni, #SRS Firea candidati Parlamentare , #politica interna