Ce posteaza unii pe Internet, dupa 1 Decembrie

Luni, 03 Decembrie 2018, ora 19:28
13035 citiri
Ce posteaza unii pe Internet, dupa 1 Decembrie

Fireste, nu agreez sa citesc orice bazaconie pe Internet, dar sunt nevoit, intrucat descopar, printre altele destule, observatiile interesante ale unora, constatarile altora si - nu o data - judecatile de valoare ale multora, ei insisi oameni valorosi.

Cred ca merita sa rememorez cateva din postarile pe Internet ale unor personalitati din lumea noastra politica, succinte dar uneori mai valoroase decat articole intregi.

Postarea doamnei Clotilde Armand

Doamna Clotilde Armand, consiliera in primaria sectorului 1, citeaza din spusele domnului Tariceanu, rostite cu privire la protestatarii din Piata Victoriei: "in loc sa puna mana pe o carte, se uita pe Facebook si-si imagineaza ca stiu totul" si adauga cu oarecare malitie, doamna consiliera: "Noroc ca e dna Dancila citita si nu are Facebook, domnule Tariceanu!".

As mai adauga si eu: noroc chiar de domnul Tariceanu, cel despre care o lume intreaga stie ca fusese in tinerete cand repentent, cand corijent, cand la limita notelor, atat cat sa treaca dintr-o clasa intr-alta, nu mai mult. Iar acum, ajuns la varsta lui Barba-Albastra, ii invata pe altii cum e viata cand nu pui mana pe carte!

Doamna Dancila ramasa cu mintea la mos Ion Roata

Europarlamentarul Siegrfied Muresan n-o iarta nici el pe doamna Dancila, citand chiar apelul domniei sale catre romani, rostit de 1 Decembrie: "Dezbinarea nu ne duce nicaieri. Unitatea ne ajuta pe toti". Comentariul domnului Muresan este sarcastic: "Unitate intre hoti si oameni cinstiti nu se poate. Unii sa fure, iar altii sa se lase furati?".

De altfel, cuvintele doamnei Dancila denota o saracie in gandire fara seaman. Ideea unitate/dezbinare este veche. A fost prezentata mult mai plastic, mai expresiv, convingator si inteligent de colonelul A.I.Cuza, viitorul Cuza Voda, in intalnirile sale cu Mos Ioan Roata.

Dar doamna Dancila nu lasa impresia ca ar sti sa ne comunice ceva in plus, fata de ce-i comnica lui Mos Ion Roata primul domnitor roman. Adica, ceea ce stim cu totii din clasele elementare. Apreciez buna intentie a doamnei prim ministru de a ne invata ceva ce stim prea bine, dar ma asteptam sa ne comunice ceva din propria sa gandire, nu o istorioara de tipul celor citite prin abecedare.

O asigur ca multi dintre inaintasii nostri au fost preocupati de respectiva problema. Dau, cu titlu de exmeplu, un citat din operele istoricului si politicianului roman Sallustius, pe care ideea de unire si dezbinare l-a peocupat in mod deosebit. Scria: "Prin unire cresc lucrurile mici, prin dezbinare se prabusesc cele mai mari".

Multa intelepciune in cuvinte putine. Un astfel de citat, interpretat eventual si adaptat la realitatile noastre, m-ar fi impresionat incomparabil mai mult, decat recitativul de lemn al doamnei Vasilica-Viorica, perimat inca de pe vremea lui Mos Ion Roata.

Un deputat singur cuc la o mareata aniversare nationala

Prezent de 1 Decembrie la Alba Iulia, deputatul Iulian Bulai (USR), membru al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, marturiseste ca "stand in primul rand al tribunei demnitarilor, am simtit multa raceala si izolare".

Tot Iulian Bulai, intr-o alta postare, cam amara, mai spune: "Familia mea are 18 membri, dintre care acum in tara suntem doar 5. Plus prietena nepotului Iustin".

M-am intrebat cine este acest domn. Nu mi-a venit sa cred: demnitarul, de numai 31 ani, detine un CV impresionant: cunoaste sase limbi, in afara de cea romana: norvegiana, franceza, engleza, italiana, portugheza, chineza (mandarina).

Si-a luat licenta la Oslo, a frecventat scoli de vara in cadrul univesitatilor din Firenze (Italia), Beijing (China), Berlin (Germania), Oslo (Norvegia) . Poseda doua masterate - la Siena (Italia) si respectiv la Oslo (Norvegia) - si a mai urmat si cursurile Universitatii Erasmus din Lisabona (Portugalia).

Cam asa arata palmaresul unuia dintre putinii deputati din Parlamentul Romaniei care s-a deranjat ca sa onoreze cu prezenta sa Sarbatoarea Centenarului, desfasurata la Alba Iulia. Majoritatea, unii cu studiile facute la distanta sau la "fara frecventa", altii raspopiti din ingineri sau lacatusi in juristi de prim rang, au preferat sa ramana acasa la caldurica. Vorba ceea, are cine sa se duca.

Dar unde se ascundeau ceilalti deputati? Inteleg ca dl Dragnea era cam racit, dar Camera este plina cu nume rasunatoare. Nicolicea tusea daca se ducea la Alba Iulia? Dar Iordache? Dar Plesoianu? Rovana Plumb?

Hai la Focsani, sa serbam Marea Unire de la Alba Iulia!

Tot pe site, descopar si intrebarea ironica, postata de fostul ministru al Justitiei Raluca Pruna, dupa ce a aflat despre serbarea tinuta la Focsani, in prezenta doamnei Viorica: "ma intreb ce mesaj vrea sa ne transmita acest guvern care sarbatoreste centenarul Marii Uniri la Focsani, in afara Transilvaniei?! Intreb, nu dau cu parul".

Mesajul este simplu: ori doamna prim ministru nu stie ce serbam de 1 Decembrie si pentru ce ne adunam noi ici si colo intr-o asemenea zi, ori pur si simplu ii face aceeasi placere sa se pozeze langa personalitatile din Vrancea, ca si langa cele din Alba. Pana la urma, aceasta-i intrebarea: Make o photo?

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Marea Unire, #deputatul Iulian Bulai Cluj, #Centenar festivitate Focsani , #politica interna