Cea mai inteligenta si cea mai proasta miscare politica in 2010 - Interviurile Ziare.com

Joi, 30 Decembrie 2010, ora 00:18
3885 citiri
Cea mai inteligenta si cea mai proasta miscare politica in 2010 - Interviurile Ziare.com
Fotomontaj: Ziare.com

Care credeti ca este cea mai inteligenta miscare politica a anului 2010? Dar cea mai proasta? Si care ar putea fi considerata cea mai buna hotarare a Guvernului Boc in acest an de criza? Dar cea mai putin inspirata?

La final de an greu, de criza economica si sociala, Ziare.com si-a propus sa afle printr-o serie de interviuri cu acelasi set de intrebari parerea unor reprezentanti de marca ai celor mai importante partide si institutii despre anul politic care a trecut.

Mai jos puteti citi ideile lui Victor Ponta si Adrian Nastase (PSD), Sebastian Lazaroiu (Presedintie), Ioan Oltean (PD-L), Ludovic Orban (PNL) si Kelemen Hunor (UDMR) despre ce-a fost bine si ce-a fost rau in 2010.

Care credeti ca este cea mai inteligenta miscare politica a anului 2010? Dar cea mai proasta?

ADRIAN NASTASE - PSD

Victor Hugo spunea ca "Nimic nu poate opri o idee al carei timp a venit!".

Sunt cel putin doua miscari inteligente:

Revenirea PSD la un discurs consecvent si coerent pe zona de stanga. Astazi, toate sondajele de opinie arata ca majoritatea alegatorilor inclina catre stanga. Masurile de austeritate impuse de actuala putere nu sunt singurul motiv pentru revigorarea stangii, ci faptul ca PSD s-a remarcat, cat se poate de ferm, ca o alternativa la filozofia de guvernare Basescu/PD-L. Am lansat un proiect de Program de guvernare bazat pe valorile stangii, aratand ca avem solutii concrete la actuala situatie. Am sustinut pe intreg parcursul anului un mesaj de unitate. Am reluat legaturile cu miscarea sindicala. Toti acesti pasi politici au produs rezultate la nivelul increderii electoratului in PSD.

A doua miscare inteligenta: Incercarea Opozitiei de a crea un proiect unit in fata actualei Puteri. Este vorba de o miscare initiata de PSD care, daca va fi sustinuta de toate partidele de opozitie, asa cum ar trebui, il va lasa pe Traian Basescu fara solutii in perspectiva anului 2012. Opozitia unita este cosmarul lui Basescu!

Cea mai proasta miscare politica a fost facuta de cei care au plecat din PSD. De ce? Au plecat la Traian Basescu pentru accesul la resursele guvernarii, in speranta ca acest lucru le va oferi baza pentru constructia unui partid. Astazi, partidul independentilor nu exista in sondaje, iar esecul politic care se prefigureaza la viitoarele alegeri va duce la finalul unor oameni politici care, candva, pareau interesanti. Miscarea independentilor a avut drept scop distrugerea PSD. In final, a distrus cativa politicieni care au fost in PSD, dar nu neaparat pesedisti.

SEBASTIAN LAZAROIU - consilier prezidential

Intoarcerea Legii Pensiilor in Parlament de catre presedinte pe motivul legat de varstele de pensionare, diferentele intre femei si barbati. Care evident a fost o miscare mai degraba politica, pentru ca se crease un scandal foarte mare in partide cu votul controversat din Camera Deputatilor si presedintele a considerat atunci ca e mai bine sa faca asta ca sa nu se tulbure si mai tare apele.

Desi putea si mai bine sa promulge legea, nu avea nicio problema procedurala, era acoperit. Ca sa nu tulbure si mai mult apele, presedintele le-a dat un subiect pe care in mod normal trebuia sa existe un consens, ca toate partidele sustinusera, inclusiv PD-L, diferentierea varstei de pensionare la femei si la barbati.

Cea mai proasta a fost manifestatia organizata de PSD in ziua motiunii de cenzura din octombrie. Realmente a fost cea mai proasta, au spus multi asta, pentru ca in momentul ala, practic Opozitia a ingropat orice protest de strada. Au chemat oamenii aici, i-au bulucit in autocare si in final, pana si cei care au venit in strada si-au dat seama ca Opozitia nu are niciun interes ca motiunea de cenzura sa treaca.

A fost destul de transparent totul si a creat o mare dezamagire. Cred ca Ponta va avea mari dificultati in continuare din cauza acestei miscari, deoarece se va tot reaminti despre ea.

Aceasta miscare ar putea sa intre la concurenta cu o alta miscare proasta si anume votul PD-L impotriva extinderii urmaririi penale in cazul Monica Ridzi. E adevarat ca PD-L a avut curajul sa sustina cateva masuri de reforma curajoase in acest an. Mi se pare ca acest vot umbreste mult curajul de a participa la modernizarea statului. Mai ales ca, in perioada de Opozitie, PD-L a pledat pentru ca partidele si majoritatile sa nu se constituie ca un scut pentru demnitarii care trebuie sa dea ochii cu procurorul.

LUDOVIC ORBAN - PNL

Sesizarea la Curtea Constitutionala a Opozitiei prin care a fost respinsa amputarea pensiilor cu 15%. La polul opus, aproape tot ce a facut Guvernul Boc, taierea salariilor cu 25% si cresterea TVA cu 5%.

IOAN OLTEAN - PD-L

Nu stiu daca putem vorbi de miscari inteligente pentru ca in politica e mai greu sa gasesti asa ceva, ci miscari necesare, oportune, care sunt conforme cu un program de guvernare, luand in considerare ca eu sunt reprezentantul unui partid de guvernamant.

Iti pot spune insa cu certitudine care au fost masurile luate de catre actualul Guvern, cele mai nepopulare, insa care se bucura de o anumita comparatie. Si evident ca am aici in minte diminuarea salariilor cu 25%. Poate ca a fost cea mai nepopulara masura pe care Guvernul a luat-o in anul 2010, nu stiu daca a fost si inteligenta.

Dar pot sa va spun ca era absolut necesara si era absolut oportuna sub aspectul, evident, al implementarii programului de guvernare si al raporturilor noastre cu FMI si cu UE. Cand spun nepopulara nu ma refer la cea mai proasta, pentru ca e vorba de o masura necesara. Spun ca este nepopulara, adica nu este atractiva, deoarece a creat o reactie dura de respingere din partea celor care sunt in ultima instanta afectati de aceasta masura.

O masura proasta a fost incercarea Guvernului de a impozita pensiile. Aceea a fost o masura, in opinia mea, care putea fi evitata si care a starnit la vremea respectiva mania multor milioane de pensionari.

VICTOR PONTA - PSD

Cea mai inteligenta - Fara indoiala, demersul partidelor de Opozitie de a-si conjuga fortele.

Cea mai proasta - Pacalirea UDMR de catre PD-L cu Legea educatiei nationale.

KELEMEN HUNOR - UDMR

Cred ca miscarea politica obligatorie a fost adoptarea masurilor de austeritate. Nu pot folosi atributul de "inteligent", pentru ca situatia era de tipul "a fi sau a nu fi". Dar puterea de a lua o astfel de decizie si de a-ti asuma punerea in aplicare si toate consecintele merita o asemenea apreciere. De cealalta parte, cea mai proasta decizie politica a fost indecizia. In primul rand, amanarea cu un an, a luarii unor masuri anticriza. Daca se luau masuri din 2009, am fi stat, astazi, mult mai bine!

Care considerati ca a fost cea mai buna decizie a Guvernului Boc in 2010? Dar cea mai proasta?

ADRIAN NASTASE - PSD

Cea mai buna decizie a Guvernului Boc nu a fost inca luata. Este vorba de demisie.

Cea mai proasta decizie a Guvernului Boc, dincolo de masurile aberante luate in ultimele luni, este aceea de a ramane, cu orice pret, la guvernare.

Concret, cea mai proasta decizie este reprezentata de politica de austeritate extrema, care a dus la taieri excesive, care vor continua si in 2011, in ciuda faptului ca acest an e dovada clara ca doar reducerile de salarii nu functioneaza.

SEBASTIAN LAZAROIU - consilier prezidential

Au fost multe decizii bune in 2010, incepand cu taierea salariilor cu 25%. Deci dupa anuntul din mai au inceput niste masuri, care sunt de austeritate, in sensul ca nu au cum sa faca toti romanii fericiti acum, dar vor aduce putina fericire pentru toti romanii mai tarziu. Si restructurarea tuturor ajutoarelor sociale si taierea unora dintre ele pentru a reduce dependenta oamenilor de stat.

Legea Educatiei dupa parerea mea este una dintre cele mai bune legi care s-a scos in Romania, deoarece vizeaza modernizarea sistemului. Se taie in carne vie, dar e vorba de o modernizare pe termen lung, o adecvare a normelor de invatamant la sistemul european. Legea Pensiilor si altele. Cam tot ce a facut Guvernul din mai incoace reprezinta masuri foarte bune pentru Romania, chiar daca efectele nu se vad acum si au starnit nemultumiri.

Cea mai proasta decizie? Au fost doua de fapt. Una la inceputul anului cand s-a dat al 13-lea salariu la cateva ministere si institutii din aparatul bugetar. Tot felul de ajutoare, prime si s-a si vazut ca a fost proasta pentru ca in aprilie deficitul bugetar risca sa creasca si atunci s-au anuntat primele masuri de reducere a deficitului.

A doua a fost cresterea TVA atunci cand Curtea Constitutionala a invalidat impozitarea pensiilor. Cresterea TVA a dus la cresterea inflatiei si intarzierea cresterii economice. Trebuiau gasite solutii alternative de taiere a cheltuielilor, nu de crestere a veniturilor.

LUDOVIC ORBAN - PNL

Cea mai buna decizie e ca l-a dat afara de la Transporturi pe Radu Berceanu. La polul opus e o concurenta foarte mare, dar in mod evident cresterea TVA-ului, taierea salariilor si Legea Pensiilor care condamna actualii si viitori pensionari la saracie.

IOAN OLTEAN - PNL

Cred ca reforma in ansamblul ei este un lucru bun chiar daca de moment nu a fost un lucru atractiv, a fost nepopulara, a fost de natura a incita spiritele, a incita sindicatele si oamenii politici aflati in Opozitie. Dar, repet, ele au fost masuri care vor produce efecte in anii urmatori.

Cea mai proasta masura a fost incercarea de impozitare a pensiilor, a fost o masura pe care Guvernul putea sa o evite si ea a fost gandita si a fost primita extrem de negativ de catre opinia publica romaneasca si mai ales de catre cei care ar fi fost "beneficiarii" acestei masuri.

VICTOR PONTA - PSD

Cea mai buna: Renuntarea la impozitul forfetar.

Cea mai proasta: Refuzul de a-si da demisia.

KELEMEN HUNOR - UDMR

Cele mai bune decizii au fost cele care s-au luat, iar cele mai proaste, cele care nu s-au luat! Vreau sa fiu bine inteles: traversam o perioada in care o decizie "proasta" e infinit mai buna decat lipsa unei decizii. Iar pentru corectarea deciziilor "proaste" exista mecanismul parlamentar care ar trebui sa functioneze dedicat si responsabil. Si, in mare masura, acest lucru se intampla! Cred ca parlamentarii UDMR au fost un bun exemplu in acest sens.

In 2010, increderea romanilor in clasa politica a scazut dramatic. Mai pot face ceva politicienii pentru a recastiga increderea romanilor? Ce?

ADRIAN NASTASE - PSD

Generalizarile sunt intotdeauna gresite. Romanii si-au pierdut dramatic increderea in Basescu si PD-L. Increderea in clasa politica per ansamblu nu este astazi sensibil mai mica decat anul trecut! In primul rand, increderea nu se poate castiga decat printr-o apropiere cat mai mare intre ceea ce promiti si ceea ce faci. In al doilea rand, actiunea politica ar trebui concentrata mai mult pe fapte si mai putin pe comunicare.

Basescu a transformat politica in joc de imagine, denaturand sensul initial al politicii, din dorinta de a obtine, detine si exercita puterea - cel mai simplu este sa fii populist. Sensul initial al politicii este reprezentarea intereselor celor care te-au propulsat la Putere prin vot, prin intermediul politicilor publice.

Un exemplu: pe noi, cei din PSD, jocul de imagine ar trebui sa ne faca sa fim mereu obsedati de cum apare numele nostru peste tot. In realitate, nu trebuie sa cautam cele mai bune formule de a vorbi despre noi, ci cele mai bune formule de a face ceva efectiv pentru cei care ne sustin.

Din acest punct de vedere, anul acesta a fost un an de extraordinara frustrare pentru PSD, fiindca am fost tinuti pe margine si fortati sa ne uitam la drama romanilor carora li s-au taiat pensii si salarii, in timp ce solutiile noastre au fost mereu ignorate si in Parlament si la Guvern.

Adrian Nastase, despre cosmarul lui Basescu si frustrarea PSD - Interviu Ziare.com

SEBASTIAN LAZAROIU - consilier prezidential

Politicienii mai pot face ceva. Sa se sacrifice si sa promoveze tineri cat mai multi, sa se vada ca ii promoveaza, nu formal, adica sa ii puna in fata si sa stea ei in spate. Sa faca asta activ, sa se vada ca fac asta, sa renunte la lucruri in favoarea lor sa ii ajute, sa ii sprijine, asta pot face.

Cei care vor face asta vor avea mult de castigat. Sigur, ei ies incet - incet din viata publica, dar ies in plina glorie daca fac asta. Iar asta e valabil pentru toti oamenii politici pentru ca fiecare dintre ei ocupa o pozitie in momentul asta, pentru care evident ca au muncit, s-au luptat ani in sir, nu ca nu o merita. Dar a cam trecut vremea lor si din pozitia pe care o au pot sa promoveze tineri din organizatiile locale, de la centru, dar si in administratie si asa mai departe.

Ei au niste parghii de putere si daca le-ar folosi cat mai mult pentru a aduce tineri in fata cred ca ar putea sa se recredibilizeze. Repet, oricum termenul lor de valabilitate a expirat, dar macar ar iesi in glorie din viata publica, iar asta e valabil pentru toate partidele.

Lazaroiu: Isarescu a inceput sa faca politica interesanta - Interviu Ziare.com

LUDOVIC ORBAN - PNL

Increderea romanilor, dar nu in clasa politica. Mie nu imi place sa fac generalizari globale. Fiecare om politic actioneaza conform educatiei, conform experientei si conform unui set de valori in care crede. De aceea, cred ca fiecare om politic trebuie judecat pentru activitatea sa. Increderea populatiei a scazut dramatic cu referire la cei care astazi sunt la conducere in Romania, majoritatea parlamentara care tine in viata un Guvern care isi bate joc de romani.

Recomandarea pe care o am pentru orice fel de om politic care vrea sa faca cariera, vrea sa lase ceva in urma lui este sa nu mai minta, sa nu mai faca promisiuni fara acoperire, sa tina cont in primul rand in activitatea politica de interesele si aspiratiile celor care i-au incredintat votul si odata cu acesta increderea. Si bineinteles sa nu mai fure, mai ales cei de la Putere.

A pleca din tara nu e o solutie pentru destinul unui roman - Interviu Ziare.com

IOAN OLTEAN - PD-L

A fost un an foarte greu, un an in care pasiunea politica, patima politica au fost deasupra tuturor. 2010 a fost un an in care interesul general din partea oamenilor politici a lipsit cu desavarsire, primand interesul partidului pe care il reprezenta sau interesul unui grup. Viata politica in Romania a degenerat in 2010, nu exista un an mai prost ca asta dupa 1990 incoace. Atat pe scena politica, cat si in plan parlamentar unde de altfel se desfasoara precipitatiile politice.

De aceea, in momentul acesta cred ca e foarte greu ca oamenii politici sa identifice si sa creeze atitudini sau actiuni care sa le imbunatateasca imaginea. S-au compromis atat de mult incat cota de incredere, cota lor de apreciere pozitiva este foarte mica.

Evident ca anul 2011 ar putea determina o anumita imbunatatire a cotelor de incredere daca responsabilitatea, maturitatea lor politica si daca s-ar solidariza in ce priveste recunoasterea si promovarea intereselor generale. Daca s-ar solidariza si ar sustine acele masuri care vizeaza interesul Romaniei in plan intern si international, dar mi-e greu sa cred ca oamenii politici din Romania, din Opozitie, in acest moment sa aiba o asemenea conduita pentru faptul ca, repet, patima a intunecat mintile si le-a intunecat gandirea si de aceea ratiunea si responsabilitatea sunt categoric neglijate in acest moment.

Ioan Oltean: Dumnezeu sa le dea romanilor putere sa mai rabde! - Interviu Ziare.com

KELEMEN HUNOR - UDMR

Scaderea increderii in clasa politica este un proces firesc, atat in perioada de criza, cat si in perioada de "reasezare democratica", perioade care se suprapun, din pacate, acum, in Romania. As vrea insa sa subliniez ca acest fenomen nu este specific Romaniei. El se petrece, uneori chiar mai dramatic, in toate tarile europene si nu numai. Sigur ca oamenii politici trebuie sa comunice si sa-i convinga pe cetateni, dar increderea in politicieni, intr-un sistem democratic, intr-o situatie de normalitate, va fi intotdeauna mai mica de 50%. Asta nu inseamna, repet, ca politicienii trebuie sa fie autisti, dar ei nu vor fi niciodata nici "biserica", nici "armata". Ca principiu general, as spune ca politicienii trebuie sa fie mai aproape de oamenii obisnuiti, sa ii asculte in permanenta si sa fie mai putin "atotstiutori".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#inteligenta miscare politica 2010, #buna decizie Guvern Boc, #proasta decizie Guvern Boc , #politica interna