Avem mii de Ceausescu printre noi. Cum e distribuita prostia in politica romaneasca Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 21 Septembrie 2015, ora 12:34
8829 citiri
Avem mii de Ceausescu printre noi. Cum e distribuita prostia in politica romaneasca Interviu
Foto: Facebook/ Toader Paleologu

Partidele politice sunt instrumente de tampire, prostia este echitabil distribuita in politica romaneasca si multe dintre decizii sunt luate din tampenie crasa, desi lumea crede ca sunt puse la cale, ca exista cine stie ce combinatii, afirma fostul ministru Theodor Paleologu.

Prostia colectiva vine din faptul ca fiecare roman are iluzia ca e mai destept decat ceilalti, iar de aici o tendinta extraordinara spre megalomanie. Fiecare roman vrea sa fie sef si daca toti sunt sefi nu mai e niciunul, a aratat Theodor Paleologu intr-un interviu acordat Ziare.com.

Fostul ministru si ambasador considera ca vremurile noastre nu inghit nici ele un anumit tip de lider care are o viziune si se lupta pentru ea. In general, publicul prefera oameni mai putin profilati.

"Noi intotdeauna urmam ce zice Sublima Poarta, dar taraind picioarele, incercand sa pacalim", spune Theodor Paleologu despre pozitia Romaniei in aceasta criza a refugiatilor.

Theodor Paleologu a infiintat in chiar casa familiei sale Fundatia "Casa Paleologu", unde sunt organizate cursuri in mai multe domenii, inclusiv despre diplomatie, despre formarea de lideri, despre prostia omeneasca.

Ati creat aici, in Casa Paleologu, un spatiu atipic lumii contemporane, un fel de punte catre vechea lume romaneasca. Ne puteti spune scopul acestei fundatii?

In primul rand, educativ. De aproape trei ani organizam cursuri de seara si de weekend, la care vin in principal oameni activi, care simt nevoia unui aer proaspat, al unor lecturi sau relecturi.

De cateva zile, am inceput un program pentru elevi si studenti, Paideea, care vrea sa compenseze anumite lipsuri ale invatamantului public: increderea in sine, capacitatea de a gandi cu capul propriu, de a argumenta, de a pune intrebari si de a spune deschis ce gandesti. Toate dintr-o perspectiva clasica. De altfel, Paideea se bazeaza pe Iliada si Odiseea, ca ancore ale intregului program.

Care au fost pana acum cursurile cu cel mai mai mare succes?

Cel mai bine a mers cel de introducere in retorica, dintr-o tripla perspectiva: studiem teorie clasica - Aristotel, Cicero, Quintilian, analizam discursuri cu ajutorul notiunilor din teoria clasica si apoi fiecare participant tine un discurs mai lung si unul total improvizat.

Un alt curs de succes a fost de teorie si practica diplomatica. Am avut si un curs despre relatiile ruso-germane, altul despre identitatea rusa, am avut un curs de geopolitica. Acum avem un curs despre personalitati diplomatice.

Am remarcat o dorinta de intoarcere la clasic. Oamenii stiu ca baza e la greci.

Si, de aceea, vreau ca, din ianuarie, sa fac si Paideea pentru adulti, un curs despre greci, o vedere de ansamblu care sa abordeze mai multe aspecte ale geniului grec: Epopeea, tragedii, comedii, istorie, filosofie, retorica si legaturile dintre ele.

Am vazut ca aveti un curs despre Flaubert si prostia omeneasca. Cat de actuala este aceasta tema a prostiei pentru societatea si politica romaneasca?

Puneti intrebarea unui om care e de cativa ani membru intr-un partid politic. Iar un partid este un instrument de tampire. Politica prosteste. Stai la sedinte, linia partidului trebuie urmata si sunt oameni care inainte de politica macar pareau inteligenti, iar dupa o vreme ii vezi complet transformati, aproape lobotomizati.

Eu stiu din interior ca multe dintre deciziile din politica romaneasca sunt luate din prostie, desi lumea crede ca sunt puse la cale, ca exista cine stie ce combinatie. Nu, e pur si simplu tampenie crasa.

Nu vreau sa dau exemple concrete, dar va spun ca prostia e echitabil distribuita in politica romaneasca. Sigur ca ma doare mai mult prostia din propria tabara si ea e uneori consternanta. Acum in PNL principala ocupatie e conflictul intre fosti penelisti si fosti pedelisti. Mie mi se pare ca e prostie.

Dar politicienii nu sunt oglinda societatii?

Nu sunt romanii mai prosti decat altii. Va spuneam ca prostia e echitabil distribuita. Cred ca la noi apare un alt fenomen. Eu as face o distinctie intre dimensiunea individuala a prostiei, unde suntem la fel ca altii, poate chiar mai bine, si prostia colectiva. E suficient sa te uiti la trafic ca sa intelegi.

Fiecare se gandeste ca e mai smecher decat altii, iar asta blocheaza tot ansamblul. Adesea contemplu prostia omeneasca la coltul strazilor Carol si Paleologu. Invariabil se blocheza circulatia, pentru ca soferii se cred mai smecheri si vor reusi sa treaca pe galben, sa forteze ei cumva.

Paradoxal, prostia colectiva vine din faptul ca fiecare roman are iluzia ca e mai destept decat ceilalti.

Exista o legatura intre aceasta boala si felul in care e condusa Romania? Va intreb pentru ca aveti si un curs care se si numeste "Cum crestem lideri?".

Ba da. Lider si roman merg greu impreuna, pentru ca fiecare roman vrea sa fie sef si daca toti sunt sefi nu mai e niciunul. Pe de alta parte, pentru ca fiecare roman se crede mai destept decat restul lumii avem o tendinta extraordinara spre megalomanie. Modelul Ceausescu e urmat de mii de Ceausescu in toate domeniile. Nu numai in partidele politice, dar avem si directori de licee, de servicii postale, presedinti de bloc, care se cred mici Ceausesti.

Tendinta spre megalomanie ca sursa de prostie apare si la oameni cu IQ ridicat. Am prieteni carora li s-a urcat la cap incredibil de repede cand au ajuns intr-o functie importanta si apoi au facut greseli mari. Tendinta aceasta de a ne crede mai destepti decat ceilalti o avem toti.

Si dumneavoastra?

Da, dar incerc sa ma tratez. Si ma mai ajuta faptul ca am stat mult in strainatate in anii formatori. Asta a fost o scoala de modestie. In plus, am observat fenomenul la altii si m-am gandit ca el ma priveste si pe mine. Patologiile puterii le vedem la ceilalti, dar nu la noi.

Revenind la cursul despre lideri, am lansat niste provocari pe Facebook ca sa vad reactia si am constatat ca majoritatea se gandeste la politicieni. Liderii nu sunt numai politicieni. Dimpotriva, cursul se adreseaza managerilor din companii private.

Si de ce credeti ca asocierea a fost cu politica?

Pentru ca romanii vad in lideri doar politicieni. Interesant e si altceva. Am primit raspunsuri de tipul: sa-i invatam sa fure. Deci oamenii asociaza liderii cu hotii, cu lupii pusi paznici la stana. Asta vadeste o grava maladie mentala. Romanii se asteapta ca sefii lor sa ii fure si, eventual, sa le dea si lor ceva. Un lucru pe care l-am auzit adesea in campaniile electorale, de altfel.

Daca exista aceasta asteptare, e greu sa produci lideri adevarati, care sa fie credibili si sa inspire. Onestitatea e esentiala, dar la noi ea inspira banuieli.

Ca ori este impostor, ori este fraier?

Da. Si despre mine s-a spus ca nicio spaga n-am fost in stare sa iau, adica uite ce prost pot sa fiu. De altfel, multi m-au intrebat ce mare lider am fost eu de tin un curs despre lideri.

Si ce le-ati raspuns?

Nu am fost si nici nu mi-am propus. Pentru ca intotdeauna am socotit ca in politica nu e suficient talentul, ci trebuie sa si corespunzi vremurilor. Si m-am considerat mereu ca nuca in perete in Romania politica actuala.

Dar e o falsa problema. Sa luam un exemplu. Basescu e un lider dupa chipul si asemanarea poporului roman. Un lider eficient, care a avut numai succese electorale. N-a fost eficient cand era nevoie de consens, pentru ca diplomatia nu-l da afara din casa.

Dar Traian Basescu nu cred ca ar putea preda subiectul asta. Ii lansez poate o provocare. Bine ar face sa tina cursuri, poate si-ar utiliza mai bine timpul.

Ganditorii politici nu sunt neaparat niste politicieni care au avut numai succese. Va dau exemplul lui Platon, un politician ratat. Dar din esecurile repetate s-a nascut o extraordinara reflectie politica, etica, filosofica.

Eu am experienta ca ministru, ambasador, ca om care a candidat, ca director de scoala la Berlin.

Va propun o extensie a perspectivei. Suntem intr-un moment politic teribil la nivel european in aceasta criza a refugiatilor. Nu vi se pare ca liderii europeni sunt cu totul depasiti de situatie, luati prin totala surprindere desi, teoretic, ar fi trebuit sa aiba demult informatiile necesare pentru a se pregati?

Cam asa s-ar parea. Uneori poti avea multe informatii si sa nu percepi realitatea. Evident ca oamenii acestia sunt foarte informati, dar asta nu inseamna ca si proceseaza informatia. Am vazut si de aproape fenomenul, cu unele persoane care, desi foarte informate, nu vedeau evidenta de sub nasul lor.

In criza aceasta fara precedent, chiar oameni seriosi ne ofera un spectacol incredibil. Angela Merkel, unul dintre cei mai seriosi politicieni europeni, azi spune una, maine alta.

Vorbeam despre diplomatie, cum joaca Romania in criza refugiatilor?

Noi intotdeauna urmam ce zice "Sublima Poarta", dar taraind picioarele, incercand sa pacalim. Romania a acceptat acum cateva luni ideea unor cote, dar fara sa-si puna problema ca un procent duce la un numar variabil, care depinde de numarul celor care vin. Asta e problema de la origine.

Dar mi se pare ca toata aceasta poveste decredibilizeaza grav UE. E normal ca un milion de cetateni ai UE sa perceapa cotele obligatorii ca pe o imensa nedreptate.

Nici Romania, nici Cehia, Slovacia, Ungaria sau Polonia nu au spus "veniti incoace". Altii au spus. Cine a intervenit in Libia, in Irak? Nu trebuie sa platim noi oalele sparte de altii.

Vorbeam de prostie. Nu era mai inteligent sa acceptam elegant, ca pe un semn de bunavointa si solidaritatre, ceea ce oricum vom fi obligati sa acceptam, dar in sila, tarand picioarele si cu impresia de picior pe gat?

Uneori e bine sa se vada ca piciorul e pus pe gat. Sa vedem ce se va intampla in urmatoarele luni in UE. Eu ma tem de seisme politice. De alegerile din Austria, din Franta.

Criza in care ne aflam acum e rezultatul unei mari prostii sistemice aproape.

Si al unei crize de lideri?

Da. Dar din pacate anumiti lideri nu mai sunt acceptati in zilele noastre. Va spun din nou ca nu e suficient sa ai talent, ci trebuie sa fii adecvat vremurilor. Iar vremurile noastre nu inghit nici ele un anumit tip de lider care are o viziune si se lupta pentru ea. In general, publicul prefera oameni mai putin profilati.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#criza refugiati, #lideri politica Romania, #Toader Paleologu ministru , #politica interna