Care a fost cel mai important eveniment politic al anului 2013 - Sondaj Ziare.com

Marti, 31 Decembrie 2013, ora 18:17
7285 citiri
Care a fost cel mai important eveniment politic al anului 2013 - Sondaj Ziare.com

Dupa un an politic 2012 foarte intens, cu alegeri, referendum si cu multe evenimente importante si neasteptate, anul politic 2013 a fost, cel putin la prima vedere, mai linistit. Au fost insa doar momentele strategice care pregatesc anul 2014.

Ultimele 12 luni au stat sub semnul pactului de coabitare, pe de o parte, dintre premier si presedinte, si sub cel al neintelegerilor dintre PSD si PNL, pe de alta parte.

Lupta oarba pentru modificarea Constitutiei, descentralizare si regionalizare, felurite taxe si accize, precum si o mana de modificari ce tind sa-i intareasca pe alesi in fata legii au facut subiectul discutiilor.

Care a fost cel mai important eveniment politic al anului 2012? - Sondaj Ziare.com

Pe fundal au fost protestele fata de exploatarile miniere si ale gazelor de sist, precum si indecizia unor politicieni de la Putere in alegerea clara a unei tabere. In plus, schimbarile ministrilor cu probleme cu justitia sau a celor cu probleme cu declaratiile au incadrat infiintarea unei comisii parlamentare ce are drept scop anchetarea creditului luat de o persoana - fiica cea mare a presedintelui.

Nu in ultimul rand, certurile din PDL, iesirea din inchisoare a fostului presedinte PSD Adrian Nastase si trimiterea in spatele gratiilor a deputatului PNL Gigi Becali au pus in umbra unul dintre marile esecuri ale acestui an - aderarea la spatiul Schengen.

Pactul de coabitare si certurile dintre Ponta si Basescu

Intelegerea privind o relatie institutionala calma si decenta dintre premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu primea in urma cu un an acest nume oficial, sub care cei doi se angajau implicit sa nu se atace si, normal, sa coabiteze ca doua forte politice opuse, una la guvernare, alta in fruntea statului.

Basescu: Analizez sa denunt pactul de coabitare. Ponta s-a bagat cu bocancii in justitie

Recensamantul rupe coabitarea? Ponta spune ca presedintele trebuia demis, Basescu ii raspunde ca e iresponsabil

Cei doi chiar au parut la un moment dat ca se inteleg in privinta subiectelor foarte importante, precum numirile procurorilor, insa certurile si atacurile prin declaratii au fost mult mai numeroase. Subiectele au fost toate cate s-au putut gasi - retragerea decoratiei lui Laszlo Tokes, sedintele CSAT, "Ponta s-a suparat pe viata", "Basescu nu ne lasa sa muncim", vizitele externe, bugetul, acciza la combustibili, propunerea la Ministerul Transporturilor, Elena Udrea, aducerea in tara a lui Hayssam, tragedia din Muntenegru.

Antonescu: Coabitarea este imorala, inestetica si paguboasa

Pe de alta parte, presedintele PNL Crin Antonescu nu si-a ascuns niciodata nemultumirea fata de pactul de coabitare, afirmand chiar ca Ponta "e un clovn in circul de coabitare" si ca pactul nu i-a folosit decat lui Traian Basescu.

Eliberarea lui Adrian Nastase

Unul dintre cele mai importante evenimente din politica, in anul 2012, condamnarea la inchisoare a fostului premier Adrian Nastase, si-a gasit corespondent in acest an - fostul presedinte PSD a fost eliberat din penitenciar.

Nastase, eliberat - din inchisoare, la spital, apoi disparut fara urma

Pe 18 martie, Nastase a fost eliberat din Penitenciarul Jilava, dupa ce a executat o treime din pedeapsa de doi ani de inchisoare. Printre argumentele judecatorilor pentru eliberarea conditionata a fostului prim-ministru s-a numarat faptul ca Nastase a fost un detinut model si ca a executat un numar suficient de mare de zile de inchisoare din cei doi ani la care a fost condamnat in dosarul "Trofeul Calitatii".

Peste 9 luni, insa, pe 19 decembrie, Nastase urma sa afle daca va fi condamnat si in dosarul "Zambaccian". Judecatorii au amanat insa sentinta pentru data de 6 ianuarie, iar fostul premier a afirmat ca "unora le e teama ca as putea candida la prezidentiale".

Nastase: Sunt pregatit pentru achitare, unora le e teama ca as candida la prezidentiale

Alegerile din PDL - Traian Basescu spune "Adio" democrat-liberalilor. Bonus: Catalin Predoiu, candidat la prezidentiale

Pe 23 martie, in PDL s-au organizat alegeri pentru functia de presedinte al partidului. Lupta s-a dat intre liderul de pana atunci, Vasile Blaga, si Elena Udrea, sustinuta neoficial de presedintele Traian Basescu. Vasile Blaga a castigat cu peste 300 de voturi in fata Elenei Udrea, insa scrutinul a fost marcat de scandaluri.

Blaga a castigat sefia PDL. Udrea contesta, Basescu isi ia adio de la PDL

Tabara fostului ministru al Turismului a contestat rezultatele Conventiei PDL, acuzand diferente intre numarul de participanti si voturile exprimate si cerand renumararea. Presedintele Traian Basescu a fost insa si mai categoric, reactionand in seara aceleiasi zile, cu un mesaj prin care si-a luat adio de la PDL: "Am vazut finalul Conventiei PDL. (...) Modul cum nu au inteles sa fie democrati ma face sa spun acum definitiv si pentru totdeauna 'Adio, Partid Democrat, astazi ne-am despartit".

Alegeri finale in PDL - Locotenentii lui Blaga au castigat conducerea partidului

Ulterior, pe 6 aprilie, partidul si-a ales conducerea, cei patru prim-vicepresedinti fiind Anca Boagiu, Liviu Negoita, Dorin Florea si Andreea Paul. Surpriza a fost insa un al cincilea prim-vicepresedinte - Catalin Predoiu, care s-a alaturat partidului in luna iulie. Totodata, fostul ministru al Justitiei s-a inscris si in cursa interna pentru prezidentiale, castigand in fata primarului din Arad, Gheorghe Falca.

Gigi Becali condamnat la inchisoare

Fost europarlamentar, Gigi Becali a candidat la alegerile parlamentare din decembrie 2012 in speranta ca, astfel, va avea sanse mai mari de a scapa de inchisoare in cazul "Valiza". Ales deputat pe listele PNL, Becali s-a inscris in comisia juridica a Camerei Deputatilor, ramanand independent din luna februarie.

Becali, condamnat la trei ani de inchisoare cu executare in cazul Valiza

Pe 4 iunie, insa, deputatul Gigi Becali a fost condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la trei ani de inchisoare cu executare in cazul "Valiza". El a fost gasit vinovat de toti cei cinci magistrati pentru dare de mita, dar si pentru falsuri in inscrisuri. In ciuda cererilor de eliberare din diferite motive, Becali se afla inca in inchisoare, la aproape 7 luni de la condamnare. Printre cei care insa au sustinut sau au fost de acord cu eventuala aministie in cazul sau se numara omul de afaceri Ion Tiriac si premierul Victor Ponta.

Demisiile ministrilor PNL cu probleme cu justititia sau cu declaratiile

Pe langa fostul ministru al Justitiei Mona Pivniceru, care a demisionat din functie pentru a ocupa postul de judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei, alti trei ministri ai Guvernului Ponta au fost nevoiti sa-si piarda functiile, in anul 2013. Toti fac parte din PNL.

Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de inchisoare - pedeapsa e cu executare

Primul si cel mai sonor nume a fost cel al fostului ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, condamnat, pe 12 iulie, la cinci ani de inchisoare cu executare, de magistratii ICCJ, pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu in forma calificata in dosarul "Transformatorul". A fost pentru prima data in istoria Romaniei cand ICCJ a pronuntat o hotarare de condamnare a unui ministru in functie. Decizia nu a fost insa definitiva, iar avocatii lui Fenechiu au facut recurs. Liberalul si-a dat demisia in aceeasi zi, fiind inlocuit, pe 26 august, cu fostul europarlamentar PNL Ramona Manescu.

Varujan Vosganian si-a dat demisia din Guvern

A urmat, pe 7 octombrie, fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, care si-a dat demisia din Guvern, dupa ce Senatul a dat aviz negativ pentru inceperea urmaririi penale impotriva acestuia, liberalul fiind acuzat de procurori de complot si subminarea economiei nationale. Vosganian nu a demisionat insa si din functia de senator, pastrandu-si imunitatea parlamentara. A fost inlocuit in fruntea ministerului, opt zile mai tarziu, de deputatul PNL Andrei Gerea.

Daniel Barbu a demisionat din functia de ministru al Culturii

Spre deosebire de ceilalti doi, fostul ministru al Culturii Daniel Barbu a cazut victima propriilor declaratii nefericite si complet neinspirate despre bolnavii de HIV/SIDA din tara noastra. Pe 9 decembrie, acesta spunea ca se aloca prea multi bani din buget pentru tratarea acestor bolnavi, declarandu-se "cutremurat" cand si-a dat seama cate festivaluri Shakespeare ar fi putut realiza daca nu ar fi existat programul national de combatere si tratament HIV/SIDA. Pe 12 decembrie si-a dat demisia si a fost inlocuit cu deputatul PNL Gigel Stirbu.

Protestele

Demarate la inceputul lunii septembrie, fata de exploatarile miniere de la Rosia Montana si fata de Guvernul Ponta in acest context, protestele si-au extins inversunarea si fata de exploatarile gazelor de sist de la Pungesti. Pe strazile Bucurestiului au fost, in luna septembrie, chiar si 15.000 de oameni intr-o singura seara.

Proteste pentru Rosia Montana: "Iesim in strada ca in '90. Suntem oameni inteligenti, nu disperati" (Video)

Proteste pentru Rosia Montana, ziua 2 - Mesaj pe troleibuz: "Ponta, esti un lingou" (Video)

Protest masiv pentru Rosia Montana: 15.000 de oameni au iesit in strada la Bucuresti (Video)

UIterior, oamenii au iesit in strada, in Piata Victoriei, pe 21 decembrie, si pentru a-si arata nemultumirea fata de Guvernul Ponta, dar si fata de presedintele Traian Basescu, ale caror demisii le-au cerut. De asemenea, au cerut si abrogarea modificarilor aduse Codului Penal si Legii amnistiei.

Dincolo de a fi miscari sociale, protestele au avut tinta precisa - guvernantii. Asemenea celor din ianuarie 2012, protestele din toamna anului 2013, desi mai putin violente, au menirea schimbarii actualilor conducatori.

Proteste in Bucuresti, la 24 de ani de la Revolutie: Libertate! Demisia! Jos Ponta!

Scandalul pe Justitie - Legea amnistitei si superimunitatea pentru parlamentari, plus inlocuirea procurorului Papici

In luna decembrie au erupt toate discutiile si actiunile legate de protejarea politicienilor in fata legii: pe 10 decembrie, parlamentarii din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor au introdus cateva amendamente la Codul Penal care ii scot din categoria functionarilor publici pe presedintele tarii, pe parlamentari si profesiile liberale. Astfel, ei nu vor mai putea fi cercetati de ANI.

Zi de foc in Parlament: Amnistia, amanata. ANI, mutilata. Legea care vizeaza Rosia Montana, ingropata

In plus, prin Legea amnistiei, inculpatii trimisi in judecata, in calitatile mentionate, ar putea sa fie achitati, iar cei aflati in executarea pedepselor privative de libertate ar putea fi pusi in libertate. Daca presedintele PSD, Victor Ponta, a explicat ca nu stia despre demersul colegilor parlamentari social-democrati, deoarece se afla la ceremonia de omagiere a lui Nelson Mandela, liberalii au respins aceste modificari.

Ponta: Legea amnistiei ofera o a doua sansa. Care e problema daca iese Becali din inchisoare?

De asemenea, la inceputul lunii octombrie, presedintele Traian Basescu i-a acuzat pe procurorul general si pe ministrul Justitiei ca au raspuns la comanda politica a PSD inlocuindu-l pe procurorul Lucian Papici, cel care se ocupa de dosarul presedintelui executiv al PSD, Liviu Dragnea. De altfel, prim-ministrul Victor Ponta spunea, pe 2 octombrie, ca Papici "sa mai stea si procuror simplu, sa mai faca si dosare, (...) ca nu s-a nascut procuror-sef". Pe 7 octombrie, Liviu Dragnea a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA pentru tentativa de frauda la referendumul pentru demiterea presedintelui.

Ponta, despre demiterea lui Papici: Sa mai stea si procuror simplu, ca nu s-a nascut procuror-sef

Liviu Dragnea, trimis in judecata

Alte evenimente notabile ale anului 2013

Fara a fi un moment politic marcant, infiintarea comisiei parlamentare de ancheta privind achizitia unui teren in judetul Calarasi de catre Ioana Basescu a reprezentat o tema mult impinsa in fata de PSD in ultimele luni ale anului 2013. Un alt punct notabil este promulgarea Legii referendumului, de catre Traian Basescu, pe 14 decembrie, pragul coborand astfel la 30 la suta.

Pragul la referendum ramane 30% - CCR a respins solicitarea lui Basescu

De asemenea, un moment mult asteptat la inceputul lui 2013, o aderare macar partiala la spatiul Schengen, a reprezentat un esec, dupa ce a fost amanat pana cel putin in anul 2014, posibil chiar 2015, in urma dusurilor reci din luna martie. Finlanda, Germania, Olanda si Franta sunt tarile cele mai vehemente impotriva intrarii Romaniei in spatiul de libera circulatie al Uniunii Europene.

Schengen, amanat oficial: Olanda asteapta MCV-ul, Stroe nu este "nemultumit"

Neintelegerile dintre PNL si PSD, urmate de declaratii de impacare, discutiile nesfarsite despre modficarea Constitutiei, descentralizare si regionalizare, dar si despre momentul realizarii acestora, congresele fara miza reala ale PNL si PSD, "transferul anului" in politica - primarul sibian Klaus Iohannis primit in PNL cu functia de prim-vicepresedinte -, schimbarea lui Corneliu Vadim Tudor din fruntea PRM, lansarea Partidului Miscarea Populara, discutiile pe marginea aducerii in tara a lui Omar Hayssam, dar si cele legate de acciza la combustibil si de bugetul pe anul 2014 sunt alte evenimente ce au tinut capul de afis in ultimele 12 luni.

In acest sfarsit de an, Ziare.com va invita la sondaj si la dezbatere si va intreaba care a fost cel mai important eveniment politic al anului 2013, in Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#evenimente politice 2013, #cel mai important eveniment 2013, #demisii ministri 2013, #coabitare Ponta Basescu, #proteste 2013, #amnistie superimunitate parlamentari , #politica interna