Cei mai buni si cei mai slabi politicieni din 2010 - Interviurile Ziare.com

Luni, 27 Decembrie 2010, ora 23:55
8804 citiri
Cei mai buni si cei mai slabi politicieni din 2010 - Interviurile Ziare.com
Foto: Montaj/ Ziare.com

Care sunt cei mai apreciati politicieni de catre propriii colegi? Exista vreun om politic care sa merite laude dupa acest an 2010 dezastruos? Dar cine ar putea fi campion la categoria cel mai slab om politic al anului?

La final de an greu, de criza economica si sociala, Ziare.com si-a propus sa afle printr-o serie de interviuri cu acelasi set de intrebari parerea unor reprezentanti de marca ai celor mai importante partide si institutii despre personajele politice bune si rele, care au marcat anul 2010.

Faceti un top trei al celor mai buni oameni politici ai lui 2010.

VICTOR PONTA - PSD

Dau doua exemple: Georgios Papandreu, care are un plan mai coerent de iesire din criza decat are Guvernul din Romania si Ed Miliband, cel care pare sa relanseze discursul social in Marea Britanie, din punctul meu de vedere.

ADRIAN NASTASE - PSD

Georgios Papandreou - a aratat ca, atunci cand esti corect si oferi incredere oamenilor, poti sa iei masuri dure si totusi majoritatea oamenilor sa te sustina. Nu este cazul Romaniei, pentru ca Basescu nu este nici corect, nici de incredere.

Donald Tusk si Vladimir Putin - pentru ca au stiut sa foloseasca o tragedie, incercand sa inchida ranile istorice dintre popoarele rus si polonez, intr-o maniera care poate fi o lectie si pentru alte state din zona.

Barack Obama - pentru ca, in ciuda presiunilor neoconservatorilor, s-a "incapatanat" sa ia apararea celor care au nevoie de ajutor, iar Legea privind reforma sistemului de asigurari de sanatate este unul dintre cele mai importante acte normative promovate in SUA, in ultimii zeci de ani.

SEBASTIAN LAZAROIU - consilier prezidential

Nu sunt subiectiv, dar il pun pe Traian Basescu pe primul loc. A tinut carma drept in acest an foarte dificil. A fost probabil cel mai lucid din toata clasa politica.

Pe locul doi l-as pune pe Marko Bela. Probabil dintre cei mai experimentati si mai cerebrali oameni politici din Romania. Prin efortul si echilibrul sau s-a mentinut o coalitie intr-o perioada extrem de dificila.

Apoi, Crin Antonescu. In prima parte a anului a fost incoerent, dar de la un moment dat s-a miscat foarte bine, cam din septembrie. Clar s-a schimbat, de la jumatatea anului se misca cel mai bine, se vede si in sondaje ca a crescut in fata lui Ponta. Din pacate pentru el, nu se pregateste inainte sa se duca la emisiuni, joaca totul pe cartea retoricii si, din cauza asta, discursul este foarte gol, inconsistent. E placut sa il asculti, dar la un moment dat o sa oboseasca lumea, daca nu vine cu o baza in spate.

Si pe patru as pune un om care nu e politician, dar a inceput sa faca politica interesanta, Mugur Isarescu.

LUDOVIC ORBAN - PNL

In mod subiectiv, in mod evident nu pot sa fiu decat subiectiv, Crin Antonescu este pe primul loc. De altfel se si vede asta, deoarece e primul in cota de incredere si in intentiile de vot. Mariana Campeanu care a reusit sa castige colegiul contra intregului partid de guvernamant si cu toata coruptia. Pe locul trei Gyorgy Frunda care a ramas vocea constiintei UDMR-ului, vocea care se si aude.

IOAN OLTEAN - PD-L

E greu sa stabilesti o anumita ierarhie, cu atat mai mult cu cat mie, in general, nu mi-a facut placere sa fac asemenea asezari in pagina. Pot sa spun insa ca oamenii politici ai momentului sunt in mod categoric presedintele Romaniei, Traian Basescu; mai este premierul Emil Boc care sufera si suporta multe, multe, multe critici in anul acesta. Si aici putem adauga si alti reprezentanti, dar eu spun ca acesti doi sunt categorici pe cele doua locuri si cei mai vizibili prin prisma masurilor pe care Guvernul le-a luat anul acesta.

KELEMEN HUNOR - UDMR

In general, ma feresc de asemenea clasamente care nu numai ca sunt subiective, dar, in anumite circumstante, devin chiar manipulatoare.

Nominalizati cel mai slab om politic al anului 2010.

VICTOR PONTA - PSD

Nu ma pot hotari intre Basescu si Boc.

ADRIAN NASTASE - PSD

Sunt doi si e foarte greu sa disting intre ei:

Emil Boc - a pierdut in 2009 primaria din Cluj Napoca, iar in 2010 a pierdut orice sansa de a mai ramane presedinte PD-L. Emil Boc plateste pretul obedientei totale fata de Traian Basescu. In momentul in care Emil Boc va pierde functia de premier, va disparea din viata politica.

Traian Basescu - pentru ca a sacrificat milioane de romani prin masurile de austeritate, cedand presiunilor din PD-L si din zona grupurilor de interese care l-au sustinut sa se realeaga, iar acum vor sa isi ia "tainul" din banii publici.

Adrian Nastase, despre cosmarul lui Basescu si frustrarea PSD - Interviu Ziare.com

SEBASTIAN LAZAROIU - consilier prezidential

Mircea Geoana de departe. Geoana a avut o logica cand a iesit zilele trecute sa explice esecul alegerilor din 2009, dar modul in care a facut-o a fost dezastruos. El are o logica, insa niciodata socoteala pe care o face el acasa nu se potriveste cu cea din targ. Are probleme de inadecvare. In plus, de la inceputul anului s-a folosit de functia de la Senat pentru a tergiversa orice initiativa de reforma.

Lazaroiu: Isarescu a inceput sa faca politica interesanta - Interviu Ziare.com

LUDOVIC ORBAN - PNL

Pe primul loc e Traian Basescu. El a esuat in toate demersurile pe care le-a facut. In primul rand, pentru faptul ca l-a numit din nou premier pe Emil Boc si de aici au plecat toate catastrofele economice si sociale ale anului 2010.

A pleca din tara nu e o solutie pentru destinul unui roman - Interviu Ziare.com

IOAN OLTEAN - PD-L

Ma feresc de asemenea calificative. Sunt multi oameni politici care s-au descalificat prin atitudinile pe care le-au avut anul acesta, prin modul prin care s-au implicat in viata politica sau au colaborat cu Puterea, sau modul in care au stiut sa sustina, sa respinga anumite masuri ale vremii. Sunt multi, in primul rand sunt liderii celor doua formatiuni politice aflate in Opozitie, dar nu as vrea sa ii pozitionez pe un asemenea loc.

Pot sa spun insa ca sunt dezorientati si imaturi politic prin prisma multor atitudini pe care acestia le-au avut de-a lungul intregului an 2010.

Ioan Oltean: Dumnezeu sa le dea romanilor putere sa mai rabde! - Interviu Ziare.com

KELEMEN HUNOR - UDMR

Ce inseamna "cel mai slab"? Probabil ca politicianul care nu a satisfacut asteptarile cetatenilor. Si atunci ii invit pe cititorii dvs sa raspunda la o contraintrebare: e vreun politician in Romania care sa nu fi facut ceea ce se astepta de la el?

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#top oameni politici 2010, #cel mai slab politician , #politica interna