Cu dracul de mana pe puntea ipocriziei

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 30 Noiembrie 2019, ora 21:34
34750 citiri
Cu dracul de mana pe puntea ipocriziei

Cel mai trist este cand poporul se dovedeste la fel de ipocrit si inconsecvent precum politicienii. Inseamna ca ii merita asa cum sunt.

Si ma tem ca exact asta li se intampla acum multora dintre cei care dau in lesin pentru ca Guvernul Orban nu desfiinteaza rapid Sectia Speciala si nu abroga la fel de rapid recursul compensatoriu. De ce nu o face? Pentru ca cei acum in pragul lesinului i-au spus putin mai devreme sa nu o faca.

Cine si cum i-au spus?

1. Cei care au sustinut intrebarile alese de presedinte pentru referendum. Una dintre ele se referea fix la interzicerea OUG in privinta organizarii judiciare, a infractiunilor si pedepselor? Am fost cativa atunci care am avertizat ca intr-o zi chiar ar putea fi nevoie de OUG.

Valul a fost insa hipnotizat si n-a avut niciun discernamant. Si iata unde suntem. Premierul Orban a invocat repetat referendumul lui Iohannis ca impediment pentru adoptarea unei ordonante. Tehnic asa este. Sigur ca poate fi invocat spiritul referendumului, dar acela e un artificiu.

Legal vorbind, cat timp referendumul nu a facut diferenta intre OUG bune si OUG rele, interdictia opereaza pentru toate. Si uite ca am ajuns ca un referendum nascut impotriva modificarilor lui Dragnea sa fie argumentul principal pentru ca modificarile lui Dragnea sa ramana in vigoare.

Vina cea mare pentru lansarea acestei intrebari inepte si perverse este a lui Klaus Iohannis, desigur. Dar ea a fost asumata si preluata de cei care au validat intrebarile fara niciun strop de simt critic si care acum nu mai au niciun drept sa ceara OUG fara sa fie la fel ipocriti ca politicienii pe care ii critica.

2. Cei care au sustinut neconditionat investirea Guvernului Orban si au mitraliat USR pentru ca initial a pus conditii pentru votul de investitura. Nimeni nu a promis OUG pentru desfiintarea SS si abrogarea recursului compensatoriu. Premierul Orban a tot spus pe vremea cand era doar desemnat ca nu va fi emisa o astfel de OUG.

Dl Orban a exclus practic si asumarea raspunderii: "In ceea ce priveste asumarea raspunderii, ea nu poate fi facuta decat pe proiecte legislative care nu pot fi emise prin ordonante de urgenta si pentru care exista in mod evident un acord din partea partenerilor care asigura votul de investitura".

Mai mult, exista un act scris cu ALDE care prevede clar la punctul 3: "Modificarea legislatiei in Justitie numai prin dezbatere si aprobare parlamentara". Deci nu OUG, nu asumare. A fost un pact la vedere. Lumea a rasuflat usurata atunci ca gata, pleaca Viorica.

Foarte bine, a plecat, pretul a ramas, nu vad de ce aplauzele de atunci pentru intelegerea cu ALDE au devenit huiduieli, decat daca atunci nu intelegeam ce aplaudam.

USR a tinut o vreme steagul sus, dupa care Dan Barna a cedat sub presiunea publica uriasa si nu a mai conditionat guvernul cu nimic, pactul PNL-USR devenind doar o declaratie de bune intentii, fara niciun termen. Poporul a fost fericit ca USR a cedat. Si de ce e suparat acum?

Si a mai existat un protocol, cu UDMR, prin care PNL isi asuma ca nu va da OUG pentru revenirea la alegerea primarilor in doua tururi. Cativa am zis ca asta e o nenorocire care salveaza PSD. Majoritatea insa a fost fericita ca vin voturile UDMR si pleaca Viorica. A plecat Viorica, au ramas alegerile intr-un tur.

3. Cei care nu au acceptat nicio exigenta sau conditie pentru realegerea lui Klaus Iohannis. Desi rezultatul era mai mult decat previzibil, pentru ca nici o parte dintre baronii PSD nu voia ca Viorica Dancila sa castige alegerile (chiar credeti ca Ciolacu a primit orhideea degeaba?), a fost lansat un val de isterie ca e mare, mare pericol sa ne trezim cu dna Dancila presedinte.

Scopul a fost nu numai un cat mai mare procent pentru presedinte, dar mai ales inhibitia oricarei critici si exigente. Cine a formulat-o a fost linsat ca dusman al poporului. Dl Iohannis a fost revalidat neconditionat. Si, atunci, de ce va enerveaza ca nu se intampla ceea ce nu ati impus?

Se comporta asa cum l-ati validat, ca titularul unui vot neconditionat.

Unii mi-au spus ca sperau ca L. Orban sa nu-si mai tina cuvantul si semnatura fata de ALDE si UDMR. Adica, pe de-o parte, ne enerveaza ca politicienii mint, pe de alta parte, fix asta asteptam sa faca? Si maine, cand ne vor minti pe noi, va fi la fel de bine?

Am auzit si ca pana treci puntea te faci frate cu dracul. Uite de asta nu se mai termina de 30 de ani puntile, pentru ca numai cu dracul de mana am stat.

Suntem prociclici ca societate. Ne enervam, rabufnim, furiosi avem cereri contradictorii sau facem validari contrare cererilor, evident ca nu obtinem nimic, suntem dezamagiti, demobilizarea noastra creeaza din nou premisele sa ne enervam. Ne enervam, rabufnim ...

In 2016, strada a alungat Guvernul Ponta, am cerut si reforme, si guvern tehnocrat, am primit guvern tehnocrat care nu poate face reforme pentru ca este prizonier politic, am fost dezamagiti, ne-am demobilizat, a castigat PSD alegerile, iar ne-am enervat, Dragnea a plecat, a plecat si Dancila, am cerut ca opera lor sa dispara si am validat exact mentinerea operei.

Pana nu intelegem nimic din nimic, asa o s-o tinem si intelegerea nu poate incepe decat cu asumarea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#guvern Orban ordonanta asumare raspundere justitie , #politica interna