Presa de azi: Pilele care te mentin la Palatul Victoria

Luni, 19 Iulie 2010, ora 09:16
5005 citiri
Presa de azi: Pilele care te mentin la Palatul Victoria

Presa de luni scrie despre planurile si ordinele pe care le face si le da Emil Boc, dar si despre scenariul cotei unice, actiuni generate de faptul ca BNR nu poate finanta bugetul. Insa asta nu ii impiedica pe cei care au pile sa ramana la Palatul Victoria, asa cum anunta si Puterea.

Drept urmare ministrul de Justitie, Catalina Predoiu, a declarat pentru Romania Libera ca este necesara o alianta PNL-PD-L.

Puterea: Pilele care te mentin la Palatul Victoria

Desi a trecut aproape o saptamana de cand premierul Emil Boc a semnat ordonanta de reducere a numarului de secretari de stat si subprefecti, in realitate legea a inceput deja sa fie ocolita de unii dintre ei. Puterea scrie in editia de luni partidele din arcul guvernamental au negociat la sange, politic, pentru a-si pastra protejatii in functiile pe care le-au detinut pana acum.

La o atenta analiza isi poti da seama ca doar doi dintre cei 32 de secretari de stat ramasi dupa "marea restructurare" si-au pastrat functiile pe merit. Este vorba de Doru Romulus Costea de la Ministerul Afacerilor Externe si Gheorghe Gherghina de la Ministerul de Finante care, desi partidele de guvernare s-au schimbat ei au ramas neclintiti fara a deveni protejatii cuiva. Pentru ceilalti a contat mai mult ce nume grele din PDL, UNPR si UDMR i-a sustinut, fie ca a fost vorba de Vasile Blaga, Elena Udrea sau Gabriel Oprea. Nici Traian Basescu nu si-a uitat preferatii.

Puterea scrie in editia de luni ca la MAI au ramas secretarii de stat care sunt preferati de Vasile Blaga, dar si de Traian Basescu. Doi secretari de stat de la ministerul de Finante au ramas in functii deoarece au fost protejati de Adriean Videanu si Anca Boagiu.

La Ministerul Economiei au ramas doi pilosi. Karoly Borbely este sustinut de UDMR Hunedoara. A fost intre 2007-2008 ministru al comunicatiilor. El a fost propulsat in politica de actualul europarlamentar Iuliu Winkler. Celalalt secretar de stat este Claudiu Stafie, om de afaceri de la Piatra Neamt, sustinut de Gheorghe Stefan-Pinalti. La Ministerul de Externe a ramas Bogdan Aurescu, sustinut de presedintele Basescu. In perioada 2003-2004 a detinut, in cadrul MAE, functia de Agent Guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

La Ministerul Transporturilor a ramas Eusebiu Pistru, apropiat al primarului Aradului, Gheorghe Falca. Celalalt secretar de stat nerestructurat, Constantin Dascalu, provine de la Clujul lui Emil Boc. La Ministerul Mediului a ramas Cristian Apostol, fost director in cadrul Romsilva. A pledat pentru el Gheorghe Flutur. La Ministerul Dezvoltarii, Elena Udrea si l-a pastrat pe Razvan Murgeanu. Acesta a fost viceprimar al Capitalei si este un vechi membru de baza al PD-L Bucuresti. A mai ramas Ioan Andreica, pentru care a pus obrazul Ioan Oltean, liderul PD-L Bistrita.

La Ministerul Muncii a ramas pe functie Nicolae Ivaschescu, membru PD-L Bucuresti, sustinut de filiera Udrea. La Ministerul Educatiei a batut cu pumnul in masa UDMR pentru a-l mentine pe Gheorghe Andrei Kiraly si Mircea Miclea pentru Oana Badea.

La Ministerul Justitiei au ramas protejatele ministrului Catalin Predoiu, care sunt ca si el, teoretic, apolitice. Alina Mihaela Bica a fost procuror la DIICOT si a instrumentat dosarele RAFO si Rompetrol. Al doilea secretar de stat este Lidia Barac, fost presedinte al Curtii de Apel Timisoara.

Gandul: Noua deviza a Cabinetului: "In functie de resursele existente, fiecare va primi cat tara poate in momentul de fata"

Gandul scrie in editia de luni despre noua deviza a Cabinetului lui Emil Boc: In functie de resursele existente, fiecare va primi cat tara poate in momentul de fata.

In tinuta lejera de week-end, inconjurat de o multime de secretari de stat, premierul Emil Boc a facut iar duminica instructie cu reprezentantii Guvernului in teritoriu.

Ca si in precedentele intalniri de aceast gen, seful Executivului a considerat videoconferinta drept un moment prielnic pentru a ridica tonul, a da termene prefectilor, dar si de a mai da vina pe fostele guvernari pentru actualele neajunsurii ale Cabinetului sau.

Astfel, premierul s-a plans oamenilor din teritoriu ca numai Cabinetul sau si coalitia de guvernamant cauta masuri anticriza, in timp ce opozitia se tine de vorbe goale. "Coalitia lucreaza in acest moment la un pachet de masuri economice, unde vom putea prelua si de la opozitie. Cu urme de regret in voce, seful Executivului i-a instruit pe reprezentantii Guvernului ca procesul de restructurare nu ocoleste pe nimeni.

Terapia de grup initiata de premier nu a avut efectul scontat. In loc ca prefectii sa-l asalteze cu intrebari "de viata si moarte"- cum si-ar dori Boc, dupa propria caracterizare -, acestia au atins puncte sensibile ale Executivului precum comunicarea.

Adevarul: Cota unica, subiect de "scenarii"

Premierul Emil Boc a declarat, duminica, ca Executivul nu ia in calcul in acest moment modificarea cotei unice, adaugand insa ca sunt in discutie anumite "scenarii", titreaza Adevarul in editia de luni.

Prim-ministrul s-a decis, in schimb, sa elimine impozitul minim din aceasta toamna, potrivit anuntului pe care l-a facut vineri. El a evitat sa precizeze daca impozitul minim va fi inlocuit cu impozitul forfetar, spunand doar ca "detaliile" vor fi prezentate de ministrul Finantelor.

Boc le-a mai transmis prefectilor ca Guvernul lucreaza la un nou pachet de masuri economice, in care ar putea fi incluse si propuneri ale partidelor din Opozitie.

Jurnalul National: BNR nu poate finanta bugetul

Jurnalul National scrie in editia de luni ca BNR nu poate finanta bugetul, deoarece rezerva valutara si de aur ne ajuta sa fim credibili si sa ne imprumutam.

Rezerva valutara si de aur a BNR face cu ochiul unor politicieni, care ar vrea sa toace banii stransi de banca centrala fara sa se mai gandeasca ce se va intampla dupa ce acestia se vor termina. Si se vor termina repede. Guvernatorul Mugur Isarescu a explicat ca utilizarea rezervei internationale nu este un lucru legal si ar avea consecinte extrem de negative.

In plus, BNR nu poate utiliza rezerva pentru plata pensiilor sau salariilor bugetare. "Articolul 123 din Tratatul de Aderare interzice bancilor centrale orice fel de finantare a deficitului bugetar din rezerve", a spus guvernatorul. Romania are o rezerva de aur de 103,7 tone, valoarea acesteia ridicandu-se la peste 3,3 miliarde de euro.

Isarescu a avertizat ca, daca statul roman nu-si disciplineaza cheltuielile si nu induce o anumita rigoare, se va imprumuta din ce in ce mai putin.

Evenimentul Zilei: Senatorii care iau bani din buget sa-i dea la partid

Senatul cere suplimentarea bugetului sa poata functiona pana la sfarsitul anului, in conditiile in care un sfert dintre alesi finanteaza lunar, cu bani de la parlament, sediile propriilor partide, dezvaluie luni jurnalistii de la Evenimentul Zilei.

Dincolo de finantarea pe care o primesc, prin lege, partidele s-au obisnuit sa stea pe spatele bugetului de stat si pe cai obscure.

Una dintre retetele prin care sediile de partid sunt tinute pe cheltuiala publica este finantarea de stat a chiriilor si intretinerii filialelor din teritoriu, sub paravanul deconturilor pentru birourile parlamentare. Numai la Senat, o aplica nume grele: ministrii PD-L Vasile Blaga si Radu Berceanu, seful Senatului, Mircea Geoana, dar si liderul PNL, Crin Antonescu.

Calculele EVZ arata ca sumele incasate in ultimul an si jumatate de senatorii care au luat bani de chirie si/sau materiale de intretinere pentru bi ro urile pe care si le-au deschis de fapt in sediile partidelor, gratis, ajung la 1.780.000 de lei. Suma depaseste de mai bine de trei ori necesarul de 450.000 de lei pe care Senatul il clameaza acum, la Finante, la rectificarea din aceasta luna, pentru a putea plati salariile si dupa luna octombrie.

Metoda e simpla: fiecare are dreptul, in medie, la 10.000 de lei lunar pentru cheltuielile cu birourile. Situatia oficiala a adreselor acestora, furnizata de Senat, arata insa ca 24 dintre senatori isi au birourile la partid. Desi le ocupa gratuit, deconteaza sume importante.

Romania Libera: Catalin Predoi: Este necesara o alianta PNL-PD-L

Romania Libera publica luni un interviu cu minsitrul Justitiei, Catalin Predoiu, care explica pentru prima data de ce nu i-a placut in 2008 de seful DNA, Daniel Morar, cum s-a reconciliat ulterior cu el si argumenteaza de ce ar fi utila pentru justitie si pentru Romania o alianta larga de dreapta.

Acesta spune ca este nemultumit de noua lege ANI din cauza semnalului politic.

"Forma inaintata de guvern a incercat sa asigure trei obiective: compatibilitatea cu decizia Comisiei Europene, respectarea prescriptiilor Curtii Constitutionale si sustenabilitatea in parlament. Proiectul care a plecat de la minister a fost usor modificat dupa ce a trecut prin coalitie si guvern", a declarat ministrul de resort.

Catalin Predoiu mai spune ca DNA a iesit din "turbulenta politica", iar acum sunt mai discreti si eficienti. Ministrul Justitiei mai sustine si formarea unei aliante PD-L si PNL, care este una necesara.

"Ma preocupa contextul politic general, pentru ca fara o majoritate solida in parlament, nu pot rezolva agenda Ministerului, de aceea am militat pentru o antanta politica transpartinica pentru sustinerea acestei agende", a mai declarat acesta.

I.U.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Emil Boc cota unica, #pilele mentine post Victoria, #Catalin Predoiu alianta , #politica interna