Romania penala: Jumatate din sefii de CJ si 1 din 3 primari de municipii au probleme cu legea

Marti, 18 August 2015, ora 13:56
4324 citiri
Romania penala: Jumatate din sefii de CJ si 1 din 3 primari de municipii au probleme cu legea
Foto: Arhiva Ziare.com

24 de sefi de Consilii Judetene si 40 de primari de municipii si sectoare ale Capitalei au probleme cu legea, fiind fie condamnati sau anchetati de catre DNA, fie declarati incompatibili sau in conflict de interese de catre ANI, multi dintre acestia pierzandu-si si functiile.

In ceea ce priveste situatia consiliilor judetene, anchetele procurorilor sau ale inspectorilor de integritate au vizat 24 din cei 41 de sefi de administratii judetene.

Cei mai multi, 14, provin din PSD, in timp ce 9 sunt liberali, iar unul din UDMR. Dintre sefii de Consilii Judetene cu probleme, 12 fie si-au pierdut functia, fie au fost, la un moment dat, suspendati de catre prefect.

PSD - 14 sefi de consilii judetene au probleme in justitie

De la PSD, si-au pierdut functiile de presedinti de consilii judetene Adrian Duicu (CJ Mehedinti), in urma unei decizii a instantei supreme privind incompatibilitatea sa - el fiind insa cercetat si intr-un dosar de coruptie, in care este acuzat ca ar fi savarsit infractiuni de trafic de influenta chiar din biroul premierului Victor Ponta -, Gheorghe Bunea Stancu (CJ Braila), condamnat la trei de inchisoare in dosarul "Mita la PSD", dar urmarit penal si intr-un nou dosar de coruptie, dar si Constantin Nicolescu (CJ Arges), condamnat definitiv la 7 ani si 8 luni de inchisoare pentru coruptie. El si-a pierdut insa functia din cauza unei decizii definitive a instantei privind conflictul de interese.

Alti trei sefi de consilii judetene sunt in acest moment suspendati din functie: Nicusor Constantinescu (CJ Constanta), acuzat de coruptie in mai multe dosare penale, Cristinel Bigiu (CJ Buzau), cercetat in doua dosare de coruptie, si Mircea Cosma (CJ Prahova), urmarit penal in dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Hertan.

Un alt sef de CJ, Silvian Ciuperca (Ialomita), a fost suspendat din functie, in urma arestarii sale preventive intr-un dosar in care este acuzat de trafic de influenta si complicitate la abuz in serviciu, insa a revenit la conducerea institutiei.

Alti sapte presedinti de Consiliu Judetean din partea PSD au probleme cu legea, dar sunt in functie. Este vorba despre seful CJ Timis, Titu Bojin, acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, seful CJ Dolj, Ion Prioteasa, acuzat la randul sau de luare de mita si abuz in serviciu, seful CJ Suceava, Catalin Nechifor, acuzat de abuz in serviciu si luare de mita, seful CJ Sibiu, Ioan Cindrea, acuzat de conflict de interese, seful CJ Gorj, Ion Calinoiu, acuzat de fals in declaratii, seful CJ Dambovita, Adrian Tutuianu, cercetat intr-un dosar de trafic de influenta, dar si seful CJ Olt, Paul Stanescu, ale carui firme au fost perchezitionate de catre DNA, insa nu a fost inca pus sub urmarire. El a fost audiat si in dosarul fraudelor de la referendumul din 2012.

PNL - noua sefi de de consilii judetene au probleme in justitie

Din PNL, noua lideri locali au probleme cu DNA sau cu ANI. Trei si-au pierdut functia, trei au fost suspendati, iar alti trei conduc in continuare institutiile.

Presedintele CJ Botosani Florin Turcanu, condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare pentru fals intelectual, presedintele CJ Hunedoara Mircea Molot, cercetat intr-un dosar de coruptie, dar declarat si incompatibil de catre ANI, precum si Horea Uioreanu (CJ Cluj), trimis in judecata pentru luare de mita, si-au pierdut functiile.

Nicolae Iotcu (CJ Arad), trimis in judecata pentru trafic de influenta, Aristotel Cancescu (CJ Brasov), urmarit penal pentru abuz in serviciu, luare de mita si spalare de bani, si Cristian Adomnitei (CJ Iasi), acuzat de abuz in serviciu si favorizarea faptuitorului, au fost suspendati din functiile de presedinti de consilii judetene, prin ordin de prefect.

Alti trei sefi de consilii judetene din partea PNL isi ocupa in continuare functiile. Este vorba despre Sorin Frunzaverde (CJ Caras-Severin), trimis in judecata pentru trafic de influenta si santaj, Adrian Mihai Stef (CJ Satu Mare), declarat incompatibil de catre ANI, insa fara o sentinta a judecatorilor, si Raducu Filipescu (CJ Calarasi), care la randul sau a fost acuzat de ANI de conflict de interese, insa nu a primit o sentinta definitiva.

Lista celor 24 de sefi de consilii judetene care au probleme cu ANI si cu DNA este completata de Borboly Csaba, seful CJ Harghita, din partea UDMR, care este acuzat de abuz in serviciu, dar se afla in continuare in functie.

O treime dintre primarii de municipii au probleme cu legea

Dintre cei 103 primari de municipii, dar si cei 7 primari din Capitala, peste o treime (40) au si ei probleme cu legea.

Cei mai multi, 20, sunt din partea PNL, in timp ce alti 14 vin din randul social-democratilor. Doi sunt din partea UNPR, trei de la UDMR, iar unul este independent. Majoritatea acestora e in continuare in functie.

De la PNL, doar doi primari au demisionat. Este vorba despre Gheorghe Stefan (Piatra Neamt) si Emilian Francu (Ramnicu Valcea). Alti patru au fost suspendati: Andrei Chiliman (Sectoul 1), Adrian Domcos (Beius), Cornel Resmerita (Lupeni) si Aurel Olarean (Radauti). Toti cei patru sunt acuzati de fapte de coruptie.

Lista primarilor PNL cu probleme in justitie este completata de Sorin Manduc (Fagaras), care se afla in proces privind incompatibilitatea sa, Radu Florea Nistor (Sacele), trimis in judecata pentru abuz in serviciu, Daniel Boriga (Targoviste), condamnat cu suspendare intr-un dosar de abuz in serviciu, Mircea Guta (Calafat), trimis in judecata pentru luare de mita si abuz in serviciu, Daniel Tuchel (Tecuci), anchetat pentru abuz in serviciu, Constantin Sava (Urziceni), urmarit penal pentru instigare la abuz in serviciu, Ion Manea (Orsova), declarat incompatibil de catre ANI, Radu Sandu Victor Capilnasiu (Zalau), declarat incompatibil, Teodor Neamtu (Medias), trimis in judecata pentru abuz in serviciu, dar acuzat si de conflict de interese, si Constantin Hogea (Tulcea), acuzat de luare de mita.

Pe de alta parte, la alte cinci primarii conduse de liberali au fost facute perchezitii si cercetari in dosare de coruptie, fara ca edilii sa fie pusi sub acuzare. Este vorba despre primariile din Timisoara, Suceava, Medgidia, Fetesti si Hunedoara.

Social-democratii, desi au un numar mai mic de primari cu probleme in justitie, au pierdut cei mai multi edili.

Radu Mazare (Constanta), acuzat de luare de mita, Iulian Badescu (Ploiesti), acuzat de luare de mita, Dorin Danesan (Sighisoara), condamnat cu suspendare pentru abuz in serviciu, si Minel Prina (Slatina), acuzat de complicitate la trafic de influenta in dosarul lui Darius Valcov, si-au pierdut functiile.

Alti doi primari - Gheorghe Nichita (Iasi), acuzat de abuz in serviciu, si Tudor Pendiuc (Pitesti), acuzat de luare de mita si abuz in serviciu - au fost suspendanti.

Alti primari au ramas in functie. Este vorba despre Nicolae Diaconu (Curtea de Arges), urmarit penal pentru abuz in serviciu, Constantin Boscodeala (Buzau), condamnat in prima instanta la cinci ani de inchisoare pentru abuz in serviciu, Florin Cazacu (Brad), anchetat pentru nereguli in gestiunea fondurilor, Alexandru Stoica (Slobozia), trimis in judecata pentru fals intelectual, Dumitru Pantazi (Pascani), trimis in judecata pentru abuz in serviciu, Dorel Costel Coica (Satu Mare), declarat incompatibil in 2013, dar fara o sentinta a judecatorilor, si Cristian Duica (Rosiorii de Vede), urmarit penal pentru abuz in serviciu.

La Lugoj, Targu Jiu, Botosani si Braila au fost facute cercetari si perchezitii la primarii, insa nu au fost inca aduse acuzatii la adresa edililor.

Lista primarilor cu probleme este completata de independentul Marian Vanghelie (Sector 5), fost lider PSD, cercetat pentru coruptie. Vanghelie a fost suspendat din functie.

Si un primar UNPR si-a pierdut functia, fiind demis dupa ce a fost condamnat pentru coruptie. Este vorba despre Laurentiu Neghina, fostul primar din Olanesti. Un altul, Catalin Chereches (Baia Mare), este urmarit penal pentru luare de mita si trafic de influenta.

UDMR are, la randul sau, trei primari cu probleme: Raduly Robert-Kalman, primarul din Miercurea Ciuc, care si-a dat demisia in urma acuzatiilor de abuz in serviciu si a trimiterii in judecata, Mezei Janos, primarul din Gheorgheni, acuzat de abuz in serviciu, santaj si delapidare, dar si Kovacs Eugen, primarul din Carei, declarat incompatibil, dar fara o sentinta definitiva.

Cine vine in locul penalilor

In cazul presedintilor de consilii judetene care au plecat din functie sau au fost suspendati, atributiile au fost preluate de unul dintre vicepresedinti.

Mai nou, dupa intrarea in vigoare a noii legi electorale, care prevede ca sefii de consilii judetene sunt alesi indirect, de catre consilierii judeteni, au existat si cazuri in care in fruntea judetelor au venit noi presedinti cu drepturi depline.

S-a intamplat la Cluj, unde liberalul Mihai Seplecan a fost ales presedinte in locul lui Horea Uioreanu, dupa un interimat asigurat de unul dintre vicepresedinti, dar si in Hunedoara, unde in locul lui Mircea Molot a fost ales, tot de catre consilieri, liberalul Adrian David.

Si la Mehedinti, in locul lui Adrian Duicu a fost ales, dintre consilieri, Aladin Georgescu, in functia de nou sef al Consiliului Judetean.

In alte judete, precum Braila si Botosani, consiliile judetene sunt conduse in continuare interimar.

In Arges, in schimb, au fost organizate in mai 2014 alegeri partiale, in locul lui Constatin Nicolescu fiind ales presedinte al CJ Florin Tecau (PSD).

In ceea ce ii priveste pe primari, nu s-au organizat alegeri partiale in niciunul dintre orasele care au ramas fara edili, prin demisie sau demitere, astfel incat conducerea este asigurata de un viceprimar, cu atributii de primar interimar.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#primari DNA suspendati, #presedinti CJ probleme penale , #politica interna