Saptamana politica SSST, Presedintele Traian Basescu are dreptate!

Luni, 05 Iulie 2010, ora 12:47
3694 citiri
Saptamana politica SSST, Presedintele Traian Basescu are dreptate!

Evenimentele politice se succed cu rapiditate. Oamenii uita. Nimeni nu mai are timp sa analizeze. "Saptamana politica in analiza" iti ofera posibilitatea sa vezi lucrurile la rece si in ansamblul lor.

Ziare.com iti propune sa discuti la inceputul fiecarei saptamani, pe baza analizei, principalele subiecte politice.

28 iunie - 4 iulie 2010

Saptamana care a trecut a zdruncinat si mai mult viata cotidiana a romanilor. Cresterea TVA de la 19% la 24% a scuturat sanatos economia romaneasca. Cei afectati au strans din dinti, au inchis ochii si si-au vazut de viata mai departe. Ca masura alternativa la efecte deciziei constitutionale de a salva pensiile de la taiere, cresterea TVA a dus la preturi mai mari si a diminuat calitatea vietii unei parti importante a romanilor.

Ca in aproape fiecare an, zona Moldovei a fost grav afectata de inundatii, multi pierzandu-si casele si bunurile in valtoarea apei. Traian Basescu, depasit de situatie, alaturi de Emil Boc si intreg aparatul administrativ central si local, ineficient in a gestiona astfel de catastrofe naturale, a mustruluit cativa sinistrati. Opozitia nu mai stie cum sa dea lovitura finala Cabinetului Boc.

TVA creste, PD-L scade

Decizia Guvernului de mari TVA-ul de la 19% la 24% reprezinta esecul PD-L in a evita cresterea taxelor si impozitelor. Agatarea cu obstinatie de masurile de diminuare a salariilor si a pensiilor si prezentarea acestora ca fiind cele mai bune in aceasta perioada de criza a dus, intr-un final, la marirea unei taxe considerata a fi intangibila.

Intentia democrat-liberalilor de a nu mari taxele si impozitele a esuat de lipsa de creativitate in materie de solutii anticriza. Diminuarea pensiilor, atingerea unui drept castigat, a fost blocata de decizia Curtii Constitutionale. Drept urmare PD-L a fost nevoit sa modifice TVA.

Usor-usor PD-L pierde batalia ideologica cu PNL. Ambele partide isi aroga o identitate de dreapta. PNL o are consolidata prin traditie si prin jocul politic si retoric pe care l-a facut, in special in perioada in care s-a aflat la guvernare. in schimb, PD-L mostenitorul cotei unice, nu initiator si nici creator, incearca sa se consolideze. De asta depinde viitorul politic si electoral.

Din punct de vedere politic, PD-L se scufunda incet, dar sigur. Odata cu cresterea TVA partidul a lovit si in categoria pe care a incercat sa o protejeze pana acum, si anume clasa mijlocie. Lipsa de inspiratie in ceea ce priveste protejarea mediului de afaceri a fost dovedita inca din momentul cand, impreuna cu PSD, a impus impozitul forfetar.

Strategia de delimitare a PD-L de Cabinetul Boc, de guvernare si de Traian Basescu este indrazneata, insa precara. Ruperea ecuatiei Traian Basescu-Emil Boc-PD-L nu se poate face oricum.

In primul rand, PD-L este vazut de electorat ca partid prezidential menit sa-i sutina actiunile. Relatia ombilicala nu poate fi rupta foarte usor. in al doilea rand este mult prea tarziu pentru a aplica o asemenea tactica. Acest lucru ar fi trebuit facut inainte ca Guvernul sa faca lungul sir de greseli.

SSST, Presedintele Traian Basescu are dreptate!

In aproape fiecare an privim acelasi spectacol trist. Oameni care isi pierd casele pentru a nu stiu cata oara, bunuri individuale duse pe apele involburate ale Siretului si Prutului, tragedii. Politicieni care se incalta pentru prima data cu cizme de cauciuc si care merg in mijlocul sinistratilor pentru a-i incuraja. Sau pentru a le promite ca nu se va mai intampla niciodata o astfel de tragedie.

De fiecare data scenariul este aproximativ la fel. Ploua, apa din rauri se ridica la cote alarmante, se revarsa peste casele oamenilor, casele se darama, oamenii necajiti devin si mai necajiti, autoritatile locale spun ca nu au fonduri pentru a gasi solutii, mai marii de la Bucuresti isi pun cizmele si vin sa-i bata pe umar pe amarati. O realitate trista care parca se repeta la nesfarsit.

Ei bine de data aceasta lucrurile s-au schimbat putin. Traian Basescu aflat in mijlocul sinistratilor nu s-a apucat sa mustruliasca autoritatile locale sau ministrii, ci a tabarat de la inaltimea functiei pe amaratii pagubiti. Certati ca de ce si-au facut casa in zona inundabila (!?) sau ca de ce nu si-au facut asigurare oamenii au pus capul in pamant si si-au vazut mai departe de viata.

Digul promis se va face cel mai probabil. Traian Basescu a promis. si cand promite Presedintele poduri si diguri ele rasar din neant. Apar si fonduri, apar si firmele care sa le construiasca. Istoria recenta ne obliga sa ne amintim de podul de la Maracineni.

Opozitia se scalda in procente proaspete

Crin Antonescu si cu Victor Ponta stau linistiti pe procentele acumulate in defavoarea PD-L si in urma erorilor in lant comise de catre acesta si Traian Basescu in exercitiul guvernarii. Cu toate acestea niciunul dintre partide nu este multumit. Motivele sunt cat se poate de clare. Lupta pentru suprematia in Opozitie. Se incearca acreditarea ideii ca in timp ce PD-L guverneaza, PSD si PNL sunt in Opozitie si critica de pe margine prestatia acestuia.

Acuzele directe ale democrat-liberalilor, cum ca cele doua partide ar fi ca niste caini care latra si atat, le-a pus pe acestea pe ganduri. Miza ar fi o constructie politica concreta sau o serie de actiuni concrete care sa indice populatiei ca cele doua partide nu sunt bune numai de criticat.

Drept urmare, discutiile intre liberali si social-democrati au ajuns la un nivel mai avansat. Sau cel putin asa se lasa impresia.

Ultimele sondaje arata in mod cert ca ambele partide de Opozitie au castigat teren in fata PD-L. Au recunoscut chiar lideri ai PD-L. In propriile sondaje.

Mai ramane de vazut daca PD-L are dreptate cand ii critica ca doar latra sau cele doua partide chiar vor intreprinde o serie de actiuni politice care sa schimbe starea actuala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#inundatii Romania, #Traian Basescu sinistrati, #procente Opozitie, #crestere TVA , #politica interna