Sondaj Ziare.com Cine e cel mai apreciat politician din ultimii zece ani?

Luni, 27 Decembrie 2010, ora 22:43
17182 citiri
Sondaj Ziare.com Cine e cel mai apreciat politician din ultimii zece ani?

In ultimii zece ani, clasa politica din Romania ne-a oferit multe surprize neplacute. Cu toate acestea, unii politicieni sunt inca iubiti, admirati, apreciati. De ce? Pentru ca au stiut sa castige simpatia romanilor prin bai de multime, lacrimi in public, retele de socializare, mita electorala.

Ziare.com va prezinta politicienii Romaniei cu cea mai mare notorietate din ultimii zece ani, care au tinut primele pagini ale ziarelor nu doar pentru activitatea lor politica ci si pentru actiunile lor care i-au apropiat de romani, si va invita sa votati cel mai popular si mai apreciat dintre ei.

TRAIAN BASESCU A fost primar al Capitalei, iar apoi a devenit presedintele Romaniei. Multi au spus ca a reusit sa castige doua mandate de sef al statului datorita popularitatii sale.

Baile de multime, in care Traian Basescu era asaltat de admiratorii care vroiau sa faca poze cu el, au facut istorie. La fel si celebrul fes pe care seful statului l-a purtat, smechereste pe o ureche, la inundatii si pe santiere.

Simplitatea de care a dat dovada Traian Basescu in acel moment a ramas in amintirea oamenilor.

"Ce nu pot sa uit este felul in care presedintele era imbracat: simplu, ca pregatit de munca, cu cizme de cauciuc si cu celebrul fes pe cap de care nu s-a despartit nici macar in restaurant", povestea un barman de la un restaurant din Valea Oltului despre vizita sefului statului.

Si lacrimile varsate in public, de nenumarate ori, i-au adus sefului statului multa popularitate. "Ce om sensibil...", probabil ca si-au spus multi cand l-au vazut pe Traian Basescu lacrimand.

Cine nu isi mai aduce aminte de celebrele cuvinte "Draga Stolo" si de lacrimile varsate in anul 2004 de Traian Basescu? A fost una dintre cele mai neasteptate reactii ale lui si s-a produs la retragerea-surpriza a lui Theodor Stolojan din cursa prezidentiala.

ION ILIESCU Personalitate politica apreciata mai ales in mediul rural si de electoratul pensionar, Ion Iliescu ramane in istorie ca figura politicianului "sarac si cinstit", printre putinii care a avut functii inalte, dar nu si o declaratie de avere pe masura. Mai exista si acum femei varstice care au afise cu portretul sau in casa si regreta ca nu mai poate candida la presedintie.

Dupa doua mandate si jumatate la Cotroceni , din 2006 Iliescu este presedinte de onoare al PSD, partid pe care l-a fondat in 1990 sub denumirea initiala de FSN (Frontul Salvarii Nationale).

Ion Iliescu a avut intotdeauna un cuvant greu de spus in viata politica romanesca, chiar si acum la peste 80 de ani. Partidul sau de suflet, PSD, merge si in prezent de multe ori pe mana "bunicutei", chiar daca, oficial, are un presedinte mult mai tanar.

Iliescu si-a precizat mereu parerea, i-a felicitat pe social democrati atunci cand au meritat si nu s-a ferit sa ii critice, de fata cu toata lumea, atunci cand au gresit.

Un exemplu foarte concludent este eticheta aplicata lui Mircea Geoana in 2004, de care nu a mai reusit sa scape nici pana acum. Dupa pierderea alegerilor prezidentiale de catre Adrian Nastase, Ion Iliescu l-a numit pe Mircea Geoana "prostanac", pentru ca nu a gestionat bine campania.

"Mircea Geoana s-a purtat ca un prostanac intre cele doua tururi de scrutin ale prezidentialelor, cand s-a dus prin tara si a spus ca UDMR va fi alaturi de PSD la guvernare", declara atunci Iliescu si nimeni nu a uitat asta niciodata.

CALIN POPESCU TARICEANU In ciuda scandalurilor permanente cu presedintele Traian Basescu, care a afirmat ca regreta ca l-a numit premier, si in pofida motiunilor de cenzura ale Opozitiei, Tariceanu a reusit sa isi pastreze postul de sef de la Palatul Victoria timp de 4 ani.

S-a ales cu porecla "Razgandacu" dupa ce, in iulie 2005, a anuntat ca isi va da demisia pentru a forta alegeri legislative anticipate, iar apoi s-a razgandit si nu a mai demisionat.

Si-a argumentat decizia prin faptul ca Romania trebuia guvernata, avand in vedere inundatiile catastrofale care lovisera tara in vara lui 2005. Inundatiile ucisesera 66 oameni, lasand mii de sateni fara case.

De-a lungul anilor, Tariceanu a tinut si prima pagina a ziarelor mondene. Si asta datorita trecutului de fotomodel si pasiunilor sale: motocicletele, masinile si femeile. Calin Popescu Tariceanu este deja la a patra casatorie, Ioana Popescu-Tariceanu, actuala sotie, fiind cea mai tanara dintre toate partenerele sale, intre cei doi fiind o diferenta de 25 de ani. Cei doi au fost surprinsi de nenumarate ori la diverse petreceri mondene.

MIRCEA GEOANA este specialist in politica externa, a fost ambasador la Washington si ministru de Externe in Guvernul Nastase. Din 2005 pana in februarie 2010 a fost presedinte al Partidului Social Democrat.

Evenimentul din 2004, cand Ion Iliescu l-a numit "prostanac", l-a stigmatizat pe Mircea Geoana in toata perioada sa de cariera politica ulterioara.

Un alt episod din viata politica a lui Mircea Geoana, de care romanii isi vor aduce aminte multe vreme, este cel al alegerilor prezidentiale din 2009. Social democratul sarea atunci ca o minge, anuntandu-ne ca este presedintele ales al Romaniei. Ca o vedeta de Oscar, Geoana le-a multumit tuturor, de la Mihaela "dragostea mea", la tatal din Ceruri, la colegii de partid si la televiziunile care l-au sustinut. A doua zi, insa, a aflat ca a pierdut alegerile in fata lui Traian Basescu.

Dupa acest esec, apropiati ai lui Mircea Geoana au adus in discutia publica ideea ca forte oculte l-au impiedicat pe acesta sa devina presedinte.

Sotia sa, Mihaela, a afirmat, intr-o emisiune televizata, ca este de parere ca atat ea, cat si Mircea Geoana au fost "atacati energetic" in timpul campaniei electorale, inclusiv la dezbaterea finala dinaintea turului al doilea al alegerilor.

In ultima vreme, Mircea Geoana nu mai este iubit nici de colegii de partid. A fost suspendat sase luni din PSD, iar Ion Iliescu a declarat ca este de un "penibil extraordinar". Insa ramane un om care si-a pus amprenta pe viata politica romanesca a ultimilor 10 ani si a castigat o nominalizare in acest sondaj.

CRIN ANTONESCU este un politician vehement si constant opozant al presedintelui Traian Basescu, care nu s-a sfiit insa sa isi critice si colegii liberali, in special pe fostul lider al PNL, Calin Popescu Tariceanu.

Orator excelent, in mai 2009 a fost desemnat oficial de catre Delegatia Permanenta a PNL drept candidatul partidului la alegerile prezidentiale. La alegerile din noiembrie 2009 s-a clasat pe locul 3, obtinand 20,02% din voturi, scor record pentru un candidat PNL.

Activitatea de parlamentar nu prea i-a placut lui Antonescu. Potrivit mai multor studii efectuate de Institutul de Politici Publice, Crin Antonescu s-a numarat mereu printre cei mai chiulangii parlamentari. In schimb, isi petrece serile in platourile de televiziune unde castiga simpatia telespectatorilor gratie discursului sau de invidiat.

Pe 20 martie 2009, Crin Antonescu a fost ales presedinte al PNL, castigand batalia cu fostul sef al partidului si al Guvernului, Calin Popescu Tariceanu. Iar acum se afla pe primul loc in sondajele de opinie referitoare la intentia de vot pentru prezidentiale.

ADRIAN NASTASE este doctor in drept, membru PSD, fost premier, fost presedinte al Camerei Deputatilor, fost ministru de Externe si fost candidat la presedintia Romaniei.

Si-a creat de-a lungul timpului imaginea candidatului european, tehnic, sobru, (chiar arogant, asa cum il califica chiar Ion Iliescu), ceea ce i-a creat inconveniente in fata unui electorat cu apetenta spre pitoresc.

In 2004, cand a candidat la presedintie, a incercat sa contracareze imaginea de lider familiarizat doar cu saloanele diplomatice printr-o campanie in care a mers in catune, in targuri, in locuri ce ii pareau, in mod normal, straine. S-a inconjurat, de asemenea, in timpul campaniei, atat de oameni lipsiti de notorietate, dar si de vedete media, actori sau oameni de cultura, din aceeasi dorinta de a imprumuta imaginea omului politic accesibil.

Imaginea de om instarit l-a distantat insa pe Nastase de electoratul traditional al PSD, care l-a votat ani la rand in postura de presedinte pe "sarac si cinstitul" Ion Iliescu. Asa se face ca a pierdut la mustata alegerile in fata lui Traian Basescu in decembrie 2004. Si de atunci au inceput necazurile cu DNA, matusa Tamara si casa din Zambaccian. A fost inlocuit si de la sefia PSD si de la carma Camerei Deputatilor, de PSD, un partid care l-a renegat.

Dar Nastase a cazut in picioare si incet-incet a revenit pe pozitii de forta. Intai ca sef al Consiliului National al PSD, apoi ca omul din umbra noului presedinte, Victor Ponta.

Nastase nu a renuntat nici la ideea de a deveni candva presedinte. In martie 2009, a spus ca ar vrea sa candideze iarasi la prezidentiale in 2014, desigur numai daca partidul il va solicita.

CORNELIU VADIM TUDOR a fondat si este presedintele Partidului Romania Mare. A fost senator al Romaniei intre 1992 si 2008, iar din iunie 2009 este europarlamentar.

A fost deseori acuzat de xenofobie si antisemitism. In ultimii cativa ani, si-a mai temperat vorbele adoptand o pozitie pro-europeana si a cerut scuze evreilor.

Corneliu Vadim Tudor a fost dat in judecata in mai multe cazuri de insulta si calomnie, in urma pamfletelor aparute, fie sub semnatura sa, fie sub pseudonimul Alcibiade, in revistele Romania Mare si Politica.

Intotdeauna a fost un fervent opozant al votului uninominal despre care a spus ca va introduce in Parlament "manelistii, carnatarii, berarii si mafia cherestelei, a cimentului si alte mafii de genul acesta".

Despre partidul sau spune ca, "daca PRM nu va mai exista, se va alege praful de tara asta si ar fi mare pacat. Atata timp cat voi fi eu in putere, PRM va trai si va impiedica jocurile multora".

Chiar daca PRM nu a mai intrat in Parlament in 2008, Vadim a stiut sa castige iarasi simpatia electoratului inainte de alegerile europarlamentare din 2009, sustinandu-l pe Gigi Becali, atunci cand era inchis pentru ca ar fi sechestrat niste hoti de masini.

Si in toamna lui 2010, cand executorii judecatoresti au vrut sa scoata PRM din sediul central care fusese retrocedat, Vadim Tudor a chemat televiziunile si a facut un circ monstru pana a avut castig de cauza.

THEODOR STOLOJAN este un personaj a carui popularitate s-a mentinut la cote ridicate in timp, in ciuda conflictelor politice in care a fost implicat, fiind perceput ca un bun profesionist si fiind preferat in sondaje, de romani, pentru functia de prim ministru.

Traseul politic al acestuia a fost complicat, marcat de controverse: a fost exclus din PNL si a format PLD; partidul sau a fuzionat cu PD formand PD-L; a fost prim ministru al Romaniei si s-a retras din cursa la presedintia Romaniei pe ultima suta de metri, invocand probleme de sanatate.

Desi era desemnat candidat la alegerile prezidentiale din 2004, Theodor Stolojan s-a retras din cursa pentru Presedintie, dar si de la conducerea PNL, acesta fiind unul dintre momentele care i-au marcat puternic cariera politica. Pentru a-si justifica decizia, Theodor Stolojan a invocat probleme grave de sanatate, locul sau in cursa pentru presedintie fiind preluat de Traian Basescu, cel care a si plans in direct in momentul in care Stolojan a facut anuntul retragerii.

A revenit insa in politica si toata presa a comentat momentul in care Theodor Stolojan si-a anuntat candidatura la functia de premier, in august 2008, la scoala de vara a PD-L. Nu anuntul a fost inedit, ci tinuta in care Theodor Stolojan a facut respectivele declaratii: in slip si in adidasi. Cand i s-au solicitat declaratiile, Theodor Stolojan se afla pe plaja alaturi de nepotii sai, invatandu-i sa inoate.

Apoi, Stolojan a devenit, in 15 decembrie 2008, singurul om politic european care a renuntat la functia de premier inainte chiar de a fi investit de Parlament. Episodul "Draga Stolo" reloaded a aruncat Romania intr-o telenovela desfasurata la Palatul Victoria, unde, in decurs de patru zile, un al doilea democrat-liberal, Emil Boc, isi adjudeca fotoliul de premier. Theodor Stolojan nu ne-a lamurit nici pana acum de ce a renuntat.

MARKO BELA este un om politic roman de origine maghiara, presedinte si fondator al Uniunii Democrate Maghiare din Romania, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si Ungaria. Din decembrie 2009 este vicepremier in Guvernul Emil Boc II.

De-a lungul activitatii sale politice, Marko Bela s-a facut remarcat prin sustinerea controversatei legi a statutului minoritatilor si prin promovarea autonomiei Tinutului Secuiesc.

Totodata, a venit cu ideea ca limba maghiara sa devina limba oficiala in Romania si disciplina obligatorie la scoala pentru copiii romani din zona judetelor Harghita si Covasna, majoritar maghiare.

Gratie lui Marko Bela si colegilor sai din UDMR, minoritatea maghiara a castigat in Romania drepturi importante precum cel de a studia in limba materna, de a fi judecati in aceeasi limba sau de a avea reprezentanti in administratia locala.

In plus, datorita calculelor politice, pentru ca partidele aflate la putere au avut nevoie mereu de un aliat in Parlament ca sa obtina majoritate, in perioada 1996-2008, UDMR a facut parte din fiecare guvernare. Formatiunea sa a ajuns iar la putere dupa alegerile prezidentiale din decembrie 2009, iar Marko Bela este vicepremier.

Ziare.com va invita la vot. Cine crezi ca este cel mai apreciat politician roman din ultimii zece ani? Rezultatul sondajului va fi afisat pe Ziare.com intr-un articol similar pe 2 ianuarie

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cel mai popular politician, #popular politician roman , #politica interna
Comentarii
Poza Theman
Theman
rank 5
Nu se poate face comparatie , singurul politician adevarat este Traian Basescu
Poza crin-geoana
crin-geoana
rank 5
Iesi afara, ziare com extraordinara; hai redactie, sefi ziare com, arata ca ai caracter, se incheie anul, intreaba care este cel mai mare mincinos pe ziare com, de ce taiati mesaje care nu va convin desi sunt urbane?