Top 10 evenimente interne ale saptamanii. Voteaza si tu!

Sambata, 13 Aprilie 2019, ora 07:27
8360 citiri
Top 10 evenimente interne ale saptamanii. Voteaza si tu!
Foto: Arhiva Ziare.com

Saptamana care se incheie a stat sub spectrul amanarilor pe plan intern, dar a fost marcata si de cateva evenimente importante.

Amenintat, pe mai multe voci, de coalitia PSD-ALDE care il sustine, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a reusit sa mai ramana o saptamana in functie, scapand de motiunea simpla depusa impotriva lui la Senat, dupa ce doar o treime dintre alesi s-a prezentat la sedinta de plen. La fel, Comisia Juridica a amanat luarea unei decizii privind cererea DNA de ridicare a imunitatii lui Calin Popescu Tariceanu, iar presedintele comisiei, fostul ministru Robert Cazanciuc (PSD), a intrebat candid de ce ar fi o prioritate luarea deciziei, desi procurorii o asteapta de cateva luni, pentru a putea continua ancheta.

Amanata a fost si decizia completului de la ICCJ care il judeca pe Tariceanu pentru marturie mincinoasa, presedintele Senatului urmand sa afle abia pe 22 aprilie daca este achitat definitiv.

In schimb, la 30 de ani de la Revolutie, dosarul care priveste evenimentele din decembrie 1989 a fost trimis in judecata. Tot in aceasta saptamana generalul Nicolae Ciuca a fost reconfirmat de instanta in fruntea Armatei, CCR a decis ca initiativa cetateneasca "Fara penali in functii publice" este constitutionala, iar presedintele Iohannis a anuntat ca este ferm hotarat sa organizeze referendumul pe Justitie in 26 mai, odata cu alegerile europarlamentare, acestea fiind doar cateva dintre evenimentele importante ale saptamanii.

1) Dosarul Revolutiei ajunge in instanta

Procurorul general, Augustin Lazar, a anuntat luni ca Dosarul Revolutiei a fost finalizat si trimis in judecata. In declaratia de presa sustinuta cu aceasta ocazie, Augustin Lazar a cerut public scuze in numele institutiei pe care o conduce pentru "durata excesiva a anchetei penale".

Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu si Iosif Rus au fost trimisi in judecata pentru infractiuni contra umanitatii (foto).

"E si prea putin, si prea tarziu. Dar pentru victime niciodata nu e prea tarziu. A fost o rana deschisa pentru toti cei care au avut copii impuscati, parinti impuscati sau bunurile distruse", a comentat gen.rez. Dan Voinea, primul procuror care s-a ocupat de crimele de la Revolutie.

Citeste mai multe despre Dosarul Revolutiei a ajuns pe masa judecatorilor: Prea putin si prea tarziu? "Pentru victime nu e niciodata prea tarziu".

2) Decizia CCR pe completurile specializate, amanata

Curtea Constitutionala a dezbatut sesizarea privind completurile de 3 specializate pe coruptie, sesizare facuta de vicepresedintele Camerei Deputatilor Florin Iordache in locul presedintelui Liviu Dragnea.

Judecatorul Cristina Tarcea, presedintele Inaltei Curti, a sustinut o pledoarie incarcata de multiple si diverse argumente in favoarea respingerii sesizarii, avertizand asupra posibilelor consecinte dezastruoase pe care acceptarea sesizarii lui Iordache ar putea sa o aiba asupra a sute de dosare.

Dupa dezbateri aprinse, CCR a amanat luarea unei decizii pana pe 19 aprilie, in conditiile in care luni, 15 aprilie, la Inalta Curte se judeca ultimul termen in procesul Bombonica, iar Liviu Dragnea ar putea afla daca ramane sau nu cu condamnarea la inchisoare.

3) Clarificari la varful Armatei

Generalul Nicolae Ciuca a fost repus oficial in toate drepturile de instanta dupa ce ministrul Apararii, Gabriel Les, a contestat decretul prezidential prin care acestuia i se prelungise mandatul de sef al Statului Major al Apararii. Decizia politica a ministrului Les a bulversat timp de mai multe luni conducerea Armatei Romane, insa judecatorii au pus capat acestor tensiuni.

Citeste mai multe despre: Iohannis castiga definitiv in Justitie: Generalul Ciuca a fost deja repus in fruntea Armatei.

4) Consultari pe Justitie la Cotroceni

Presedintele Klaus Iohannis a organizat la Palatul Cotroceni consultari cu partidele parlamentare pe tema situatiei din Justitie si a referendumului pe care vrea sa il organizeze pe 26 mai, odata cu alegerile europarlamentare.

PNL si USR au anuntat ca sustin demersul presedintelui. In schimb, ALDE nu a dat curs invitatiei, iar PSD a trimis la Cotroceni o delegatie insolita, condusa de Eugen Nicolicea, din care au mai facut parte doi fosti detinuti din timpul regimului Ceausescu. Acestia i-au cerut lui Klaus Iohannis sa il revoce pe Augustin Lazar, procurorul general, cel care a facut parte acum 33 de ani din comisia de liberari conditionate care le-a prelungit detentia.

5) Tudorel Toader respinge toti candidatii, fara explicatii

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a respins pe toti cei patru candidati la functia de procuror general, dupa ce acestia au sustinut interviurile in fata comisiei conduse de acelasi ministru.

Tudorel Toader nu si-a motivat deciziile, anuntand doar ca lanseaza o noua competitie. Mandatul lui Augustin Lazar se incheie pe 27 aprilie.

Tot fara explicatii, Tudorel Toader a anuntat ca i-a respins si pe toti candidatii la functia de procuror european din partea Romaniei, dupa ce tot el a propus reglementarea procedurii prin ordonanta de urgenta, invocand apropierea termenului final impus de UE.

6) "Fara penali" merge inainte

CCR a avizat favorabil, cu unanimitate de voturi, initiativa cetateneasca "Fara penali in functii publice", pentru care au semnat circa 1 milion de romani. Proiectul a ajuns in Parlament, unde alianta PSD-ALDE il poate bloca, fie amanand dezbaterea lui pana la incheierea legislaturii, fie respingandu-l prin vot in plen, caz in care procedura se incheie si nu se mai ajunge la referendum.

7) Esec rusinos al Guvernului Dancila la Bruxelles

Comisia CONT din Parlamentul European a respins, cu 8 la 12 voturi, candidatura Romaniei pentru pozitia de membru al Curtii Europene de Conturi, in persoana vicepremierului Viorel Stefan, membru vechi al PSD Galati. Guvernul Dancila inregistreaza astfel un esec usturator chiar in perioada in care conduce presedintia semestriala a Consiliului UE.

"In timpul audierii, mai multi eurodeputati au vorbit de rolul sau in slabirea luptei anticoruptie in tara sa", s-a precizat explicit in comunicatul Parlamentului European.

Votul decisiv il va avea plenul care se va reuni saptamana viitoare la Strasbourg.

Citeste mai multe despre Candidatura lui Viorel Stefan la Curtea de Conturi a UE, respinsa. La audieri s-a vorbit de slabirea anticoruptiei in Romania.

8) "Viorica, fa-te ca lucrezi!"

Premierul Viorica Dancila a inaugurat cu mare fast in compania ministrilor Petre Daea si Carmen Dan o cherhana la Tulcea, doar ca sa evite sanctiunile previzibile din partea UE. Evenimentul a avut loc cu o foarte mare intarziere fata de angajamentele asumate si a fost doar "de ochii lumii". Jurnalistii care s-au dus a doua zi la piata de peste au aflat ca e inchisa si nu va deveni functionala prea curand.

Ramane de vazut in ce masura Uniunea Europeana va inchide ochii si se va lasa pacalita de Guvernul de la Bucuresti.

Citeste detaliile incredibile ale acestei povesti.

9) PSD, repudiat de familia europeana

Partidul Socialistilor Europeni (PES), familie politica din care face parte si PSD, a decis sa inghete relatiile cu formatiunea condusa de Liviu Dragnea pana dupa alegerile europarlamentare si, in plus, sa nu participe la niciun eveniment electoral alaturi de social-democratii romani. Motivul principal este asaltul PSD la adresa Justitiei.

Decizia este o premiera pentru politica romaneasca, PSD bucurandu-se tot timpul pana acum de sprijinul partenerilor europeni. Nu doar Mircea Geoana sau Victor Ponta au fost tratati cu respect, ci chiar si cuplul Dragnea-Dancila a fost privit amical pana de curand. De exemplu, la congresul din 2018 a fost prezent si a tinut un discurs laudativ chiar presedintele PES, Serghei Stanishev.

Iata aici detalii si alte declaratii de la congresul PSD - Presedintele PES: Partidele din Europa pot doar sa viseze la rezultatele PSD condus de Dragnea.

Tot zilele acestea ministrul german al Justitiei si candidat al socialistilor europeni a avertizat: "Condamn cu fermitate ceea ce fac guvernul roman si PSD. Cu siguranta vor fi consecinte".

In aceste conditii, nu a mai mirat pe nimeni faptul ca PSD si-a lansat de unul singur candidatii la alegerile europarlamentare din 26 mai. Evenimentul a fost organizat rapid, la Craiova, in fieful Liei Olguta Vasilescu si al sotului ei, Claudiu Manda, aflat si el pe lista candidatilor.

10) Milioane de conturi blocate din cauza ANAF

ANAF a reusit sa starneasca o adevarata revolta dupa ce s-a aflat ca milioane de conturi bancare au fost blocate, printre motive fiind multiplele modificari aduse legislatiei fiscale si imposibilitatea contribuabililor de a plati online.

Pe langa imposibilitatea de a-si folosi conturile, contribuabilii trebuie sa achite si comisioane bancilor pentru gestionarea popririlor.

Subiectul a starnit discutii aprinse in Senat, iar sefa ANAF, Mihaela Triculescu, a afirmat ca va simplifica procedura si va da ordin sa nu mai fie poprite conturile pentru sume mai mici de 100 de lei.

Citeste mai multe despre: Milioane de conturi bancare au fost blocate de ANAF. Doar la BRD sunt 2,3 milioane, adica o treime din conturi.

Ziare.com va invita sa va exprimati opinia: Care considerati ca a fost cel mai important eveniment intern al saptamanii?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#top evenimente interne, #dosar Revolutie judecata , #politica interna
Comentarii