Toti sunteti vinovati!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 19 Ianuarie 2018, ora 11:53
24935 citiri
Toti sunteti vinovati!

Din punctul meu de vedere decizia lui Klaus Iohannis de a o desemna pe Viorica Dancila premier este inacceptabila si am explicat deja de ce.

Dar pentru situatia tragica in care am ajuns, presedintele nu este nici pe departe singurul responsabil, iar printre vinovati se numara si cei care acum se dau fie victime, fie sperante.

1. Opozitia. Liberalii aproape ca isi fac un titlu de glorie din slabiciunea lor. "Revolta impotriva deciziei presedintelui Romaniei de nominalizare a unui candidat pentru functia de prim-ministru din partea majoritatii parlamentare este la fel de justificata ca judecata ca Opozitia este de vina pentru ca nu are suficiente voturi sa opreasca ceea ce face PSD - ALDE la guvernare", spune purtatorul de cuvant al liberalilor Ionel Danca.

Ba Opozitia este foarte vinovata, este 100% vinovata, pentru ca nu are suficiente voturi. Scorul electoral este consecinta directa a prestatiei sale care a facut din votarea listei PNL un exercitiu de control al stomacului. In multe locuri din tara, poate cele mai multe, nu era nimic de ales.

Indiferenta alegatorului este blamabila, dar refuzul celui implicat de a vota cu mana la nas pentru a nu stiu cata oara, eu, una, il inteleg.

PNL nu a inteles nimic din acest scor. Prestatia liberalilor in Opozitie a ramas la fel de lamentabila, fara viziune, fara nerv, fara imaginatie, cu nostalgii useliste evidente si complicitati pe sub masa in zona Justitiei. Credea PNL ca trimitand in fata pe alde Virgil Guran si Ben Oni Ardelean, care sa se mangaie tandru cu pesedistii la Antena 3 si Romania TV, maraind la Justitie, va sparge norii?

PNL s-a dus pentru a patra oara consecutiv la Cotroceni fara o propunere de premier si sustinand, oficial, alegerile anticipate. Cu tot respectul, asta ori e o ipocrizie gretoasa, ori e prostie distilata.

Intai as vrea sa vad eu majoritatea liberala care ar vota secret pentru propria demitere, arzand de nerabdare sa mai plateasca o campanie dupa ce din mandat n-a trecut decat un sfert. Mai ales ca unii sigur n-ar mai pupa loc pe liste.

Dar cum ajungi la anticipate? Daca doi premieri succesivi pica la vot. Este singura cale, presedintele nu are un buton pe care sa scrie anticipate. Deci prima conditie sa obtii anticipate este sa propui un premier de sacrificiu care sa pice la vot. Dar PNL s-a dus la Cotroceni fara nicio propunere. E ca in bancul cu cel care se roaga zilnic sa castige la loto, dar nu joaca.

A patra oara principalul partid de opozitie nu are nicio propunere de premier. Este dezolant. Este lamentabil. Ori il sabotezi pe presedinte, ori esti atat de slugarnic incat nu te duci sa fii consultat, ci pentru a afla tu ce vrea presedintele. Si nici macar nu o faci cu gratie.

Surse din PNL spun ca Ludovic Orban nu accepta sa emita niciun nume de premier, nici macar unul de sacrificiu, in afara de propriul nume, care insa nu poate fi rostit pentru ca dl Orban este inculpat.

PNL este vinovat pentru ca a pierdut alegerile si PNL este vinovat pentru ca in anul scurs de atunci nu a reusit sa se recredibilizeze ca alternativa viabila. Ca dovada, in sondajele de opinie, scorurile partidelor nu s-au prea schimbat in pofida crizelor succesive din 2017.

Dar nici USR nu e vreo lebada. Pana la salutara evacuare a lui Nicusor Dan, dar chiar si acum pe alocuri, principala grija a "salvatorilor" este sa muste din PNL. Iar pe ansamblu, imaginea este a unei opozitii care se canibalizeaza in loc sa lupte umar la umar cu puterea.

Si mai constat la "salvatori" un foarte mic apetit pentru a salva. Presedintele Dan Barna spunea ca USR nu intentioneaza sa intre la guvernare, cel mult sa sustina o guvernare alternativa la PSD-ALDE, ca sa nu isi strice imaginea dalba impreuna cu nefrecventabilii.

Adica noi avem o casa care arde si, in loc sa punem mana pe furtun si galeti, ne gandim ca o sa ne cam murdarim cu funingine si poate chiar ne vom si parli putin pe maini. Nu merge asa. Pana cand romanii nu vor avea ce sa voteze, pana cand nu vor simti ca alternativa exista in mod real si pana cand ea nu ii va convinge, tot cu PSD ramanem.

2. Dacian Ciolos. "La viitoarele alegeri trebuie sa fim vocea decentei, normalitatii si sperantei", spune dl Ciolos. Ar fi foarte bine.

Dar tine de igiena istorica sa admitem ca la scorul lamentabil al Opozitiei a contribuit si nehotararea cronica a lui Dacian Ciolos, care pare sa fi sperat pana in ultima clipa intr-un guvern de uniune nationala PNL-PSD peste care sa se aseze mot.

Nu spun ca a facut-o cu rea intentie, ci doar cu mare naivitate politica. Grija sa de a nu supara PSD si de a nu se asocia decat minimal cu PNL si USR, toata povestea penibila cu afisele a lasat PNL si USR cu ochii in soare, le-a anulat oferta proprie, a derutat electoratul si a contribuit la dezastru. Locomotiva s-a dovedit balast.

Ca si PNL ar fi trebuit sa se dezmeticeasca mai repede, sa nu mai traga cu disperare de un om care in mod evident nu dorea ce i se cerea, este o alta poveste. Si aici putem probabil discuta si despre o raspundere a presedintelui.

Istoria nu mai poate fi schimbata. Dar si astazi dl Ciolos a ramas si calare, si pe jos, lansand din timp in mesaje pe care nu ma indoiesc ca sunt tot mai putini cei care le mai baga de seama, pentru ca a devenit plicticoasa aceasta asteptare a lui Godot.

Ca un presedine trebuie sa se gandeasca numai la tara si indiferent de circumstante nu are dreptul sa ii ofere un premier ca dna Dancila este una. Dar este la fel de adevarat ca joaca numai cu mana moarta.

Cine nu isi intelege rolul in stat si cine prefera sa tot dea vina pe electorat ca nu i-a acordat o incredere pe care n-o merita are o mare raspundere pentru ceea ce se intampla si nicio scuza pentru persistenta in eroare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#Dancila premier desemnat, #liberali premier Cotroceni , #politica interna