Un "drift" in istorie si societate

Autor: Dan Hodos - consultant
Joi, 31 Decembrie 2015, ora 07:18
3544 citiri

Numarul 2015 e unul "rotund", ca perceptie. Anul 2015 a fost, si el, unul "rotund" si de cotitura, pentru romani si Romania. De fapt, n-a fost doar o cotitura, a fost un drift profund. Un drift in societate, atat la nivel national, cat si regional si global.

Acum 25 de ani, cand ma gandeam cum va fi in 2015, nici n-aveam suficienta imaginatie sa pot contura scenariul. Oare cum va fi in 2035?....Cine poate sti?!

Insa, daca le luam pe rand, evenimentele anului care tocmai se incheie sunt, cu adevarat, istorice.

La nivel national avem inceputul mandatului Iohannis, primul presedinte ales social, avem campania anti-coruptie a DNA, fara precedent in istoria mondiala recenta, si avem fenomentul socio-politico-cultural Colectiv.

La nivel international, avem inceputul unui nou capitol in istorie, in relatiile internationale si confruntarile armate mondiale. Aparitia unui conflict armat in forme noi, hibride, care a implicat activ aproape toate fortele globului, o migratie unica in istoria contemporana si primul contact intre doua armate puternice ale lumii, dupa 1945. Contactul ruso-turc de la granita siriana. As mai completa un eveniment de importanta vitala: Summitul de la Paris si problema ecosistemului planetei.

In tara, romanii au invatat si castigat ceva, ca-n toti anii post-decembristi, dar mai au de tras. Asta e naravul nostru, invatam greu si uitam repede. Sau castigam greu si pierdem repede.

In lume, lucrurile par sa se calmeze, aparent. Incalzirea globala a fost recunoscuta ca o problema uriasa si s-au promis masuri, conflictul din Siria pare ca se diminueaza si tempereaza. Sa speram ca nu e de vina doar spiritul Sarbatorilor, sarbatori pe care nu le tin chiar toti....

Ca perceptie, anul 2015 cred ca a fost simtit ca unul foarte scurt si intens. Eu am facut chiar un mic efort sa-mi amintesc evenimentele importante, desi sunt cruciale.

Cred ca ne-am obisnuit cu un dinamism puternic, perioadele calme fiind deja exceptii de la regula, iar evenimentele intense fac parte din cotidian. Multi ar putea spune ca cineva "regizeaza" national sau international, ca manipuleaza societatea, dupa interese. Eu as zice doar ca e cursul firesc al istoriei, asa cum e dintotdeauna, cu bune si rele.

In final, cum spuneam mai sus, cred ca anul 2015 a fost unul al istoriei. Istoria va retine acest an si-i va aloca un capitol intreg. Urmele evenimentelor recent petrecute deja se simt si isi fac efectul, iar impactul lor asupra evolutiei noastre, ca popor si rasa umana, va fi evident.

Dan Hodos e consultant in business development si vanzari internationale, iar din aprilie 2015 e membru al Fundatiei CAESAR.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#evenimente politice Romania 2015, #evenimente externe 2015 , #politica interna