Va fi #rezist partid?

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 27 Februarie 2017, ora 07:44
9852 citiri

Deputatul Iordache a votat impotriva ordonantei impuse in Guvern de catre ministrul Iordache.

Da, aveti dreptate, nu-i ceva nou, si Ponta se dedubla. Azi era premier si zicea ca luna e alba, pentru ca, dupa 24 de ore, parlamentarul cu acelasi nume sa se jure ca e neagra.

Nici seful Senatului nu tine sa fie original. Deunazi, el spunea ca toata lumea "face gargara cu coruptia". Tariceanu relua astfel, pe un ton la fel de iritat, o afirmatie a lui Adrian Nastase, de prin 2003: "ne tot plimbam cu coruptia in gura", graia atunci Bombonel.

Academia e si ea intr-o perioada in care reia idei vechi si proaste. Dupa ce s-a asezat la remorca PSD cu o declaratie ultra-nationalista, saptamana trecuta reincalzea o supa ceausista, si anume ideea de a-ti plati studiile daca nu muncesti, cand le termini, in Romania.

La randul lui, Dragnea pare sa traiasca in anii '80. Protestele din zeci de orase sunt, pentru liderul PSD, puse la cale de o "masinarie de manipulare care n-a fost nascuta in Romania". In schimb, mitingurile convocate de PSD sunt legitime.

Daca e inedit faptul ca se face o remaniere la mai putin de doua luni de la instalarea Guvernului, nu mira, in schimb, pe nimeni ca unul dintre cei intrati in echipa lui Dragnea e acuzat de plagiat.

Ai impresia, de multe ori, ca politica e un film difuzat in reluare.

Realitatea devine astfel incerta. A relevat-o un episod recent. Un pesedist a indraznit sa-l critice pe seful partidului. Teritoriul a cerut sanctiuni. Boss-ul a reactionat, spunand ca ipochimenul nu mai e membru PSD. Impricinatul zice ca e. Nimeni nu stie cum stau lucrurile.

Cand politica e saracita in asemenea hal, apare dezamagirea. Fata de toate elitele din toate partidele. In Occident, fenomenului i se spune "deceptie democratica". Miscarea #rezist, nascuta la noi in ultimele saptamani, e expresia acestei sensibilitati.

In alte locuri, asemenea mobilizari de strada au condus la formarea unor partide. In Grecia, a aparut Syriza, in Spania - Podemos, in Italia - Miscarea 5 stelle. Si stanga, si dreapta au fost puse in dificultate. Se va intampla si-n Romania la fel? Va fi #rezist partid?

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#rezist partid , #politica interna