Comunicarea la politicieni. Cazul Neamt: De la "sunteti o rusine" la "Dumnezeu sa-i dea bube!"

Autor: Iulian Bulai - deputat USR
Vineri, 18 Martie 2016, ora 08:30
3888 citiri

La fel ca multi tineri din generatia mea, vazand calitatea actului politic din Romania, am decis ca pentru a schimba mersul lucrurilor trebuie sa ma implic politic. Nu pentru a deveni politician - atat aceasta functie, cat si termenul in sine sunt deturnate si nu mai pot fi recuperate curand.

Odata cu aceste ambitii survine si responsabiliatea de a comunica cu cei care in viitor vor fi parteneri de dezbateri sau contracandidati. Voi fi pus in situatia de a aduce argumente foarte bine puse la punct, dar si de a avea capacitatea de a dezvalui minciuna voalata in limbaje pretentioase.

De asemenea, voi fi pus in situatia de a insista in a primi raspunsuri, de a cere scuze in public daca voi fi gresit, de a da explicatii si, de ce nu?, de a ajuta pe colegi sa comunice reusite, cat si esecuri. Imi sunt foarte clari termenii contextului in care ma avant. De aceea, si mai mult decat o faceam pana acum, am decis sa fiu atent la modul cum comunica persoanele politice din tara.

Din capul locului, trebuie sa specific ca am niste linii foarte clare, dar si foarte simple cat priveste comunicarea opiniilor in general, dar si mai abitir comunicarea politica. Trebuie facuta cu calm, cu claritate, cu mult cumpat, fara a enunta adevaruri absolute de care nu suntem siguri, fara aroganta si insulte fata de un anumit grup sau fata de indivizi, si cu mult interes de a asculta ce spune interlocutorul.

Pentru ca sunt din judetul Neamt, mi-am propus sa observ comportamente si atitudini politice fara sa intervin in vreun anumit mod.

De curand am aflat ca in Consiliul Judetean Neamt doua treimi din consilieri sunt domiciliati in capitala de judet, Piatra Neamt. Orasul are peste 80.000 de locuitori, ceea ce ar insemna ca, pe langa reprezentantii urbii in Consiliul Local Piatra Neamt, avem un consilier judetean la putin peste 4.000 de locuitori. Asadar, nemtenii sunt foarte norocosi sa aiba dubla reprezentare. Sper totusi nu sa aibe soarta copilului cu doua doici.

Saptamana trecuta orasul Piatra Neamt a trecut printr-o pana de apa curenta din cauza defectiunilor infrastructurii. Consiliul Judetean Neamt este actionar majoritar la compania distribuitoare de apa si se face responsabil de buna ei functionare. Criza a trecut, iar pietrenii au ramas cu un gust amar dupa aceasta experienta trista.

Experienta cu care am ramas eu este ca la capitolul comunicare stam slabut. Atat Primaria Piatra Neamt, cat Consiliul Judetean Neamt si-au trimis acuze reciproce. Unele fondate, unele nefondate. Unele in presa, unele pe mediile sociale. Ceea ce am simtit ca a lipsit a fost un dialog coerent din punct de vedere institutional, dar si prezenta unei celule de criza inter-institutionale, care sa fi abordat cu seriozitate aceasta criza si sa fi trudit in a gasi impreuna solutii imediate. Sau cel putin in a comunica cu demintate aceasta situatie.

In schimb, am avut parte de "paruieli", aratari cu degetul, declaratii reciproce de incompetenta si schimburi josnice de replici.

Ce m-a surprins a fost limbajul oral al pozitiilor oficiale sau al raspunsurilor la scrisorile deschise. De exemplu, PSD Neamt (cu majoritate in CJ) scrie despre primarul PNL din Piatra Neamt: "Atat a invatat, atat stie sa faca. Idem colegii lui de la PNL, Cozmanciuc, parasutat de la Iasi si Tapu Nazare, notoriu bagator de seama cand e vorba de momente importante pentru nemteni in care este nevoie de solidaritate si colaborare pentru a gasi cele mai bune solutii".

E adevarat ca Neamtul este patria lui Creanga, iar limbajul pestrit este acasa la el, dar totusi parca prea departe se merge cu etichetarea si cu limbajul de bazar. Aceeasi pozitie oficiala incheie cu moralism paternalist: "Stimati liberali de la Neamt, sunteti o rusine! Contributia voastra la binele public este doar ciorovaiala de precupete. Nu ati aflat pana acum ce inseamna responsabilitatea in fata cetatenilor si solidaritatea si nu veti afla prea curand. Pentru ca nu aveti calitatea umana necesara".

Alte dueluri imi taie si mai mult avantul de implicare. Nimic nou - schimburi clasice de replici intre reprezentanti ai PSD si PNL, care parca nu se mai maturizeaza. Vorbim la nivel de sefi ai institutiilor judetene. Persoana atacata raspunde cu o scrisoare deschisa care se incheie cu o dezmintire a acuzatiilor: "NU SUNT INCOMPATIBILA!! SUNT PUTERNICA si INCOMODA PENTRU UNII! Restul este recurs la prostie!". Cel care a initiat duelul public raspunde cu amenintari de trimitere in judecata pentru ca parata "ma eticheteaza drept 'prost'".

Daca nu m-ar pali jalea, poate ca m-as gandi mai mult la Caragiale. Pentru ca nu vreau sa cad in derizoriu, imi alung acest gand.

Lucrurile nu stau roz deloc nici la nivel de PNL. Edilul municipiului Roman este foarte creativ in a gasi ac de cojocul inamicilor politici. Daca binecuvantarea face parte din limbajul politic cotidian, nu acelasi lucru il putem spune si despre blesteme. Cu toate acestea, nimic nu l-a retinut pe primarul Leoreanu sa le ureze de bine dusmanilor sai: "Dumnezeu de sus de acolo vede a cui e sacul de faina si bucata de slanina. Pana la urma, le da la fiecare, si la ala care poarta de grija altuia pe nedrept, si vine cu minciuni.., Dom'le... Dumnezeu sa ii dea bube, zganci, griji, eczeme...ca sa aiba de ce se preocupa".

Cam asta e nivelul. Mai greu sa ai de la cine invata comunicare politica facuta cu demnitate. Cand te gandesti ca asta te asteapta, parca incepe sa te doara deja stomacul. Constientizand ca vrei sa fii parte a unei generatii care vrea sa puna punct acestui cerc vicios, iti intelegi menirea si iti repeti zi si noapte: "secerisul e mult si seceratorii sunt putini".

Iulian Bulai este specialist in diplomatie culturala, iar din 2015 este membru al Fundatiei CAESAR.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#partide politice, #intrare politica , #politica interna