Criza generatiei tinere de politicieni

Autor: Iulian Bulai - deputat USR
Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 10:06
3763 citiri

Tinerii sunt forta inovatoare a oricarei tari. Modul in care ei actioneaza, fie ca masa reactionara sau ca generatie, poate determina soarta unui popor.

Tinerii pot totodata legitima revolutii aparute peste noapte, dar si trenduri care schimba cursul istoriei. Entuziasmul tinerilor este si motivul pentru care speranta devine o ultima forma de proiectare a dorintelor de schimbare a unei intregi natii.

In cursul anului 2016 se vor organiza alegeri locale si parlamentare in Romania. Dupa 25 de ani de tranzitie, alegerile de anul viitor vor arata unde se va plasa generatia de politicieni care va conduce Romania in perioada post-tranzitie.

Care este de altfel status quo-ul pozitionarii generatiei tinere in contextul politic actual? Daca ar fi sa analizam situatia prin prisma celor implicati deja in politica, am ajunge la concluzii de care nu ne putem mandri. Exemplele Victor Ponta si Elena Udrea sunt semne evidente de esec ale implicarii in politica a persoanelor sub 45 de ani.

Pe de alta parte, nu ar fi corect sa se generalizeze o intrega clasa de varsta din cauza acestor personaje, care nu stim in ce masura sunt reprezentantele unui val de tineri implicati in politica sau exemple de demagogi care intamplator sunt tineri.

Ideea de a reforma clasa politica tine de doua forte complementare. Prima este efectul decimant al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) asupra clasei politice actuale. A doua ar trebui sa fie un val masiv de oameni tineri care se dedica celei mai nobile forme de implicare civica.

A doua in schimb nu exista. Efectul DNA este, insa, evident: nicio voce publica nu mai poate afirma faptul ca este o institutie afiliata politic. Pe de alta parte, prezenta unei clase politice inovatoare, tinere si dornice de implicare curata se lasa mult asteptata. Asta face ca din punct de vedere al reformarii clasei politice, binomul de succes de care are nevoie Romania sa fie greu de prevazut.

Paradoxul situatiei actuale nu sta in faptul ca acest val de oameni tineri, competenti, neimplicati politic, neintinati de mismasuri murdare, lipseste acum din scena politica din Romania. Paradoxul situatiei sta in faptul ca partidele de tineret ale formatiunilor politice actuale nu au autonomia necesara de a fi forte critice la adresa propriilor partide-mama.

De curand, s-au incheiat alegerile locale in Norvegia, unde social democratii au castigat zdrobitor in toata tara. Ce am remarcat in campania proaspat incheiata a fost libertatea de care au dat dovada liderii partidelor de tineret in aspecte care au fost menite sa depaseasca linia de actiune a partidelor-mama. Autonomia de care generatia tanara a dat dovada a fost exprimata atat in cadrul dezbaterilor nationale la care au participat toti liderii de partid ai organizatiilor de tineret, dar si in cazuri aparte unde partidul permite tinerilor libertatea de a critica si de a se impotrivi veteranilor din partidele mama, fara a fi trasi de ureche sau degradati.

O asemenea practica da dovada de un grad ridicat de democratie, care faciliteaza reforma din interior si nu stavileste prezenta fortelor autocritice.

In astfel de situatii, partidele nici nu ar avea nevoie de presiune exterioara privind reformele necesare, pentru ca ele s-ar naste din forte proprii.

Cred cu tarie ca sunt multi tineri care se implica cu sinceritate in partidele existente din Romania. Pe de alta parte, faptul ca nu am auzit nici macar o singura voce critica a unui lider de organizatie de tineret al partidelor din Romania demonstreaza faptul ca la momentul actual nu putem vorbi de semne de reforma a partidelor care sa izvorasca din interior.

In Romania a fi lider de organizatie de tineret este mai degraba o sansa a partidelor de a prelua din capitalul de imagine al liderului si a legitima un sistem care nu permite o reimprospatare reala a partidului.

Intr-adevar, romanul spune "corb la corb nu-si scoate ochii", dar, atat timp cat magistrii din politica romaneasca consimt la acte de coruptie sub demnitatea unui demnitar public si nicio voce din organizatiile de tineret nu ia atitudine directa, inseamna ca in Romania procesul de reformare din interior al partidelor este in afara oricarei discutii.

O atitudine critica, constructiva si constanta se construieste atunci cand individul se antreneaza de mic in acest proces. Exercitiul dezbaterii punctuale din timpul liceului este o forma de a antrena acest simt, dar este intampinat de atitudinea cum ca la scoala nu se face politica.

Tocmai scoala ar trebui sa fie locul unde pe baza argumentelor se schimba idei si se sustin cauze diferite. De ce sa ne miram ca nimeni din organizatiile de tineret nu a reactionat critic atat la incapatanarea premierului Ponta de a ramane in functie, dar si la votul multiplu de ridicare a imunitatii senatorului Sova?

Nicio organizatie de tineret nu s-a dezis nici de domnul Varujan Vosganian, nici de domnul Borbely, nici de domnul Fenechiu si nici de acuzatiie la care este expusa doamna Ecaterina Andronescu.

Asadar, daca procesul de reforma din interiorul partidelor nici macar nu a inceput, iar cazurile izolate de politicieni tineri dezamagesc generatia din care fac parte, mai putem spera la o contributie insemnata a tinerilor in reformarea actualei clase politice?

Iulian Bulai este specialist in diplomatie culturala, iar din 2015 este membru al Fundatiei CAESAR.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#criza tineri politicieni, #politicieni tineri Romania , #politica interna
Comentarii