Cum a evoluat relatia dintre Putere si Opozitie in acest mandat

Marti, 27 Decembrie 2011, ora 13:30
1735 citiri
Cum a evoluat relatia dintre Putere si Opozitie in acest mandat

In aceasta sesiune legislativa relatia dintre reprezentantii Puterii si cei ai Opozitiei nu a fost intotdeauna una usoara, atat din pricina majoritatii fragile cat si a unor evenimente care au intervenit pe parcursul sesiunii, cum a fost schimbarea presedintelui acestui for legislativ.

Liderul grupului PDL din Senat, Cristian Radulescu, a declarat, pentru Agerpres, ca de cele mai multe ori, in opinia sa, "guvernantii imping lucrurile intr-o directie si Opozitia vrea sa convinga pe toata lumea ca directia respectiva este gresita".

"A fost un an bogat in ce priveste proiectele care vizeaza reforma si restructurarea sistemului public. S-au adoptat Codul Penal, Codul Civil, Codul Muncii, legea asistentei sociale, legea Educatiei. Au fost adoptate legi importante in ce priveste functionarea Justitiei si evaluarea noastra in rapoartele de tara prin Mecanismul de Cooperare si Verificare, cum ar fi promovarea si verificarea magistratilor, confiscarea extinsa.

Toate aceste lucruri au fost facute la initiativa Guvernului, cu sprijinul parlamentarilor Coalitiei. Daca nu ar fi fost atatea proceduri de asumare sunt convins ca am fi stat si acum cu jumatate din aceste proiecte in stadiu de dezbatere. (...) As cita pentru relatia dintre Putere si Opozitie pe cineva care spunea ca incapatanarea este perseverenta intr-o directie pe care toti ceilalti o dezaproba. Noi perseveram intr-o directie, iar ceilalti ne spun ca suntem doar incapatanati", a spus acesta.

Liderul grupului senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a sustinut la randul sau ca majoritatea fragila de la Senat a permis Opozitiei sa respinga anumite proiecte ale Puterii sau sa grabeasca adoptarea propriilor proiecte de legi atunci cand prezenta senatorilor Puterii la sedintele de plen a fost una scazuta.

Ilie Sarbu: "Trebuie ne asumam barbateste situatia in care suntem"

"Atunci cand Puterea nu s-a mobilizat noi am putut ori sa respingem anumite proiecte de lege care nu intruneau conditiile minime necesare pentru a fi promovate sau ne putea promova si proiectele noastre. Din acest punct de vedere trebuie sa ne asumam barbateste situatia in care suntem, in Opozitie.

Opozitia de obicei nu poate sa faca prea mult, fiindca daca ar putea sa faca mai mult nu ar sta in Opozitie si ar fi la putere. La Senat noi avem o majoritate care este in functie de prezenta. E asa de mica diferenta ca daca noi suntem toti prezenti putem sa castigam, iar daca sunt ei toti prezenti, castiga ei. Dar chiar si in situatia in care noi reusim sa promovam anumite legi la Senat, prin acest joc al neprezentei celor de la Putere, legea se duce la Camera si atunci orice succes al nostru aici, la Camera se transforma in insucces", a explicat Sarbu.

Acesta a adaugat ca senatorii PSD nu isi fac iluzii ca situatia s-ar putea schimba incepand din sesiunea viitoare. "Mari planuri nu avem cum sa ne facem pentru ca nici in sesiunea viitoare nu cred ca lucrurile se vor schimba. Sigur ca prin mai-iunie, cand deja se intrevede ce se intampla in toamna, cand oamenii incep deja sa isi caute loc pe liste, vad lipsa de perspectiva in partidul de guvernamant, in mica grupare de tradatori si zic - spre ce ma indrept?", a mai spus liderul senatorilor social-democrati.

Puiu Hasotti: "Parlamentul a continuat sa fie un fel de ghiseu"

Si liderul grupului parlamentar al PNL din Senat, Puiu Hasotti, a sustinut ca Executivul nu acorda importanta cuvenita institutiei Parlamentului, acesta devenind doar "un fel de ghiseu, unde Guvernul si-a angajat raspunderea si a depus ordonante de urgenta".

"Din pacate, si in acest an Puterea s-a manifestat fata de cea mai importanta institutie a tarii, care este Parlamentul, intr-o maniera care nu prea are legatura cu principiile democratiei. Parlamentul a continuat sa fie un fel de ghiseu, unde Guvernul si-a angajat raspunderea, a depus ordonante de urgenta, iar Parlamentul a continuat sa nu fie o tribuna de dezbatere politica, ci una a disputelor sterile si fara principii. (...)

Niciun proiect de lege important al Opozitiei nu a trecut. In proportie de peste 95% toate proiectele parlamentarilor au fost respinse la propunerea Guvernului. Este inca o dovada asupra importantei pe care o da Guvernul in ansamblul sau, si primul ministru, Parlamentului Romaniei", a afirmat Hasotti.

Cu toate acestea, liderul senatorilor liberali a precizat ca atmosfera la Senat a fost mult mai buna decat la Camera Deputatilor, in ciuda faptului ca si la Senat a fost "o perioada mai tensionata sau poate mai intensa din punct de vedere politic in momentul schimbarii presedintelu"'.

Liderul grupului UDMR din Senat, Fekete Andras, multumit de atmosfera "decenta" din Senat

Liderul grupului UDMR din Senat s-a aratat si el multumit de atmosfera "decenta" din Senat si de activitatea acestei Camere a Parlamentului. "Noi suntem, in general, multumiti de activitatea Senatului. Este una decenta. Au trecut si legi importante, dar in unele cazuri - nu multe - nu am reusit sa colaboram cu cei din Opozitie. E o problema la legile organice. A fost si o perioada critica, foarte proasta, legata de schimbarea, neschimbarea fostului presedinte Geoana", a spus acesta.

In alta ordine de idei, liderul senatorilor UDMR a tinut sa precizeze ca noul presedinte al Senatului, Vasile Blaga, a demonstrat ca poate conduce sedintele plenului acestui for legislativ in mod echidistant si "fara a trage de timp".

"Acum se vede ca Blaga conduce foarte corect sedintele. Este echidistant. Nu tine cu nimeni. Respecta Regulamentul si nu trage de timp. Lucrurile au inceput sa intre intr-o normalitate foarte buna. De cand e Blaga nu a mai trecut nici o lege tacit. Acum suntem cu termenele de adoptare tacita spre sfarsitul lunii februarie. Ma gandesc ca lucrurile vor merge bine si din februarie, sigur, cu majoritatea care exista", a conchis acesta.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Opozitie Putere Romania, #opozitie putere politica senat , #politica interna