De ce ma tem cel mai tare

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 20 Iulie 2015, ora 19:31
12310 citiri
De ce ma tem cel mai tare

In acest moment politic complicat, cel mai tare nu ma sperie criza politica, nici macar deficitul de imagine provocat de un premier inculpat, nici disputa aprinsa si aberant politizata in jurul Codului Fiscal.

Cel mai tare ma sperie puseul nationalist pe care il vad umflandu-se din pozitiile mai multor lideri politici si care ne poate face un rau foarte mare pe termen lung.

Zilele trecute, fostul presedinte Basescu avertiza ca aparitia unei moschei in Bucuresti ar putea sa fie la originea unor teribile acte teroriste. Un scenariu contrazis, de altfel, de fostul sef al SRI, George Maior.

Dar nu ma indoiesc ca afirmatiile venite de la cel mai inalt demnitar al tarii vreme de zece ani au starnit un ecou puternic.

Declaratiile cred ca au generat sau au consolidat temeri si un anumit tip de intoleranta religioasa. Noi, crestinii, suntem buni, ei, musulmanii, sunt daca nu rai, macar periculosi, suspecti de serviciu. Am mai spus-o, asta presupune sa pleci de la o prezumtie de vinovatie in privinta unor semeni de care te diferentiaza, de fapt, doar cultul carora le apartin.

Pot fi oameni cumsecade sau scelerati, dar asta nu depinde de Dumnezeul la care se inchina. Ce e diferit nu e neaparat periculos, iar ce e neaos nu e neaparat de incredere.

Ceva mai taziu, Victor Ponta, dupa ce presedintele Iohannis a trimis Codul Fiscal spre reexaminare in Parlament, a pus refuzul promulgarii pe seama unor interese straine oculte, pe seama unui ordin din afara granitelor tarii, executat de presedinte impotriva Romaniei.

Dincolo de acuzatia la adresa lui Klaus Iohannis, mi se pare foarte grav ca ne este indus un sentiment de natiune sub asediu. Strainii ne vor raul, nu ne lasa sa crestem frumos. Ciobanul ungurean si cu cel vrancean vin peste noi, ca suntem mai ortomani, mai destepti, mai frumosi, dar fara noroc.

Si noi, natie sub asediu, trebuie sa rezistam in fata acestui asalt perfid, grupati in jurul unui lider bastinas curajos.

Ce efect sinucigas la nivel national poate avea o asemenea atitudine vedem in cazul Greciei. Grecii au ales calea lui Tsipras, care i-a inversunat impotriva partenerilor europeni, au votat nationalist, nu rational, fara sa se intrebe cum e fezabil ceea ce le promite Syriza, cum de au ajuns sa acumuleze asemenea datorii, au acceptat sa iroseasca toata bruma de relansare castigata dupa anii anteriori de sacrificu si iata-i acum ajunsi intr-o situatie mai grava decat in iarna si diametral opusa promisiunilor electorale.

Si au descoperit asta nu cand au fost atacati, ci dimpotriva, cand sprijinul "asupritorilor" a fost retras si vreme de vreo doua saptamani bancile le-au stat inchise.

Dar pana sa vina decontul electoral si economic final, Tsipras a fost un model de succes politic facil prin exploatarea unei emotii care exista desigur in fiecare popor. Si cand ti-e greu, de la nivelul micro individual, la cel macro, al popoarelor, e mai usor sa cauti cauzele raului in exterior, sa identifici dusmani, decat sa analizezi care este raspunderea proprie pentru acest rau.

Si de aceea ma tem ca, ajunsi la fundul sacului politic, unii politicieni romani pot fi tentati de acest discurs nationalist care sa le aduca un capital electoral ieftin prin inversunarea poporului impotriva unor inamici inventati. Am sentimentul acut ca, prin diverse laboratoare politice incapabile sa mai produca ceva solid si de anvergura, se lucreaza intens la o solutie de tip Tsipras care sa capteze toata dezamagirea, altfel justificata, toata frustrarea, toata teama de ziua de maine.

Ar fi cred cel mai mare rau pe care il putem trai. Nationalismul nu mi se pare raspunsul la provocarile de toate felurile ale lumii in care traim, ci doar o bestie periculoasa, care ia mintile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Ponta Iohannis Cod Fiscal, #Basescu moschee Bucuresti , #politica interna