Disperarea de a nu avea intre cine alege

Autor: Iulian Bulai - deputat USR
Marti, 06 Octombrie 2015, ora 08:15
5771 citiri

Dupa 25 de ani de democratie, in Romania apar primele semne ale rasaritului maturitatii culturii politice. Maturitatea culturii politice nu in sensul de practica a partidelor existente, ci ca nivel de incredere a oamenilor in unele institutii. Aceste institutii fie incep sa se infiripe, ori sa se scuture de rugina si sa functioneze.

Exemplele de succes in justitie de tipul DNA, sau in domeniul colectarii taxelor - de exemplu ANAF, si structuri ale aparatului sanitar care faciliteaza ingijirea medicala ca SMURD sunt dovezi clare de institutii care isi atrag respectul din partea cetatenilor. O relatie de incredere fata de o institutie a statului este una dintre normele dupa care se analizeaza nivelul culturii politice a unei tari.

Increderea care i se atribuie unei institutii este echivalenta cu performantele acesteia. Situatia ciudata este ca acelasi raport de incredere nu se poate transfera persoanelor care fac politica in Romania. Situatiile de incredere maxima acordate politicienilor de top au aparut doar razlet si ca un ultim strigat de disperare la adresa incompetentei altor politicieni.

Asadar, Emil Constantinescu a castigat pe valul de refuzare a unui regim neocomunist, Traian Basescu a castigat pe un val de indignare pe seama guvernarii Nastase, Victor Ponta a devenit popular datorita contextului creat de catre politicile restrictive ale Guvernului Boc, iar Iohannis a castigat ca rezultat al refuzului electoratului de a avea un presedinte, printre altele, acuzat de plagiat.

In scurta noastra democratie de dupa 1989, inca nu am avut un fenomen de masa care sa creeze o miscare politica bazata pe un grup de oameni care reprezinta o alternativa reala si net superioara clasei politice existente. Multi si-au asumat idealuri si teluri marete, care fie nu au fost niciodata menite sa fie atinse, fie nu a existat capacitatea necesara de a le indeplini.

Au existat pe de alta parte situatii in care romanii si-au proiectat speranta de mai bine si de schimbare pe seama unor luptatori singuratici cu aer de profeti, dar fara o acoperire reala care sa genereze schimbarea.

Daca pana acum am avut parte de atatia lideri carismatici, dar fara capacitatea de a determina o schimbare politica de masa la firul ierbii, mai putem astepta ceva nou care sa ne surprinda pozitiv? Unde este acel grup de oameni bine pregatiti, unul si unul, dornici de implicare in slujba tarii, care sa vrea schimbarea, sa o genereze si sa puna punct unei culturi politice a neincrederii si suspiciunii reciproce?

Sunt exemple de oameni integri in politica, dar sunt prea putini si apar prea razlet; Oare cand va veni acel val urias de oameni care sa spuna: vrem sa ne implicam, nu mai putem tolera aceasta situatie, suntem multi si nu ne mai poate ignora nimeni?

Sunt plecat din tara de mai mult de sapte ani si dorul de casa ma macina in fiecare zi. De aceea in fiecare zi citesc presa nationala, dar si pe cea locala din Neamt, locul copilariei mele. Ma uluieste calitatea oamenilor care ne conduc destinele si cum se sustin orbeste unii pe altii.

De curand, Liviu Dragnea si-a anunat candidatura la sefia PSD. La ce palmares de succes are ca politician local si in pozitii de top in PSD, nu putem decat sa-i prevedem un viitor inundat de multe realizari. Pe langa faptul ca in 12 de ani de administratie locala in Teleorman nu a reusit sa pregateasca judetul pentru deversarile Dunarii, a reusit si performanta de a avea statut de infractor ca urmare a condamnarii pentru frauda electorala. Cu toate acestea, este sustinut public de catre colegii lui. Cum este posibil ca in Romania anului 2015 sa permitem si mai ales sa votam astfel de exemple?

Fara jena si rusine fata de proprii alegatori, deputatul de Neamt Ioanel Arsene tocmai a trimis un comunicat de presa, unde isi arata sustinerea nemarginita fata de cel mai vredninc PSDist capabil sa organizeze PSD: "Domnul Dragnea este un lider cu experienta, care a participat in ultimii ani la succesele inregistrate de partid". Dar oare cineva cu mai mult talent, reputatie mai buna si experienta potrivita, nu se gaseste in tot PSD-ul? Chiar daca s-ar gasi, se pare ca lumea alege anapoda, impotriva firii si total opusul meritocratiei.

Trecut prin multe si recent deconspirat, domnul Dragnea afirma ca "nu poti sa minti in politica, nu poti sa minti in speranta ca nu se va afla". E bine ca invata din greseli, dar asta nu-l recomanda pentru pozitia de presedinte al celui mai mare partid din Romania!

Cand citesti despre asemenea exemple, iti pui mainile-n cap si te intrebi oare unde mai este loc de maturizarea culturii politice rasfranta de aceasta data in increderea fata de politicieni? La josnicia clasei politice actuale, discursul de maturizare a culturii politice se loveste ca nuca in perete si te face sa te trezesti la realitate.

Totusi exemplele DNA, ANAF sau SMURD arata ca se poate. Oare cat mai trebuie sa asteptam acel grup de oameni bine pregatiti, care sa genereze schimbarea si sa puna punct culturii neincrederii si suspiciunii?

Iulian Bulai este specialist in diplomatie culturala, iar din 2015 este membru al Fundatiei CAESAR.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Romania alegeri partide, #Dragnea condamnat sef PSD , #politica interna