Fortele anti-PSD sunt obligate sa aiba candidati unici. PSD nu a scazut cat ar fi trebuit Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 14 Mai 2018, ora 12:01
12453 citiri
Fortele anti-PSD sunt obligate sa aiba candidati unici. PSD nu a scazut cat ar fi trebuit Interviu

Fortele anti-PSD trebuie sa se coalizeze inainte de viitoarele alegeri pentru a-l sustine pe Klaus Iohannis la prezidentiale si pentru a prezenta candidati unici la alegerile locale. Daca nu se creeaza o alternativa pe partea non-PSD, e putin probabil ca oamenii se vor orienta catre oricare dintre aceste partide din zona non-PSD si votul, care cel mai probabil va ramane intr-un tur pentru ca ii convine PSD, va fi pulverizat, afirma Ilie Bolojan, prim-vicepresedinte PNL.

"PSD nu a scazut cat ar fi trebuit sa scada la cate gafe a facut in aceste trei guvernari, iar PNL nu a crescut cat ar fi putut sa creasca", a apreciat Ilie Bolojan intr-un interviu acordat Ziare.com. Prim-vicepresedintele PNL a detaliat si motivele acestei situatii si felul in care vede aceasta viitoare coalitie de pe dreapta.

"Daca vom avea o oferta buna a Opozitiei si daca PSD nu va reusi un reviriment spectaculos in guvernare, ceea ce e putin probabil avand in vedere oamenii aflati la Putere, vor fi conditii sa piada algerile cu toate institutiile acaparate". Daca Opozitia nu va reusi sa se uneasca, scenariul din 2016 se va repeta, spune Ilie Bolojan.

Cum caracterizati momentul politic pe care-l traversam?

Administrarea tarii este mediocra, aloca foarte multe resurse pentru consumul imediat, pentru componente cu caracter social, dar fara a fi dublate de cresterea eficientei acelor servicii. Acest caracter social nu numai ca nu va rezolva problemele in viitor, ci le va complica.

In acelasi timp, din punctul meu de vedere, PSD nu a scazut cat ar fi trebuit sa scada la cate gafe a facut in aceste trei guvernari, iar PNL nu a crescut cat ar fi putut sa creasca.

De ce?

Sunt doua aspecte. Unul care tine de structura partidelor din Romania. Pe partea stanga avem un partid monobloc, PSD, iar in zona non-PSD, inclusiv centru-dreapta, sunt mai multe partide, ceea ce nu creeaza electoratului perceptia unei alternative cel putin de dimensiunea PSD.

Si, atunci, cu toate ca el e perceput tot mai pronuntat ca un partid care esueaza in guvernare si administreaza prost, daca nu se creeaza o alternativa pe partea non-PSD, e putin probabil ca oamenii se vor orienta catre oricare dintre aceste partide din zona non-PSD. Trebuie o alternativa, nu 5-7 alternative.

Un alt aspect tine si de activitatea noastra, a celor care suntem in politica, nu in ultimul rand, de structura mediei din Romania.

De ce nu sunt bune 5-7 partide in zona non PSD? O oferta cat mai larga atrage optiuni si nuante diferite

Asta e o teorie generala, in practica, eu cred ca oamenii vor sa vada o alternativa.

Adica un partid unic pe dreapta?

Un partid mare sau o grupare puternica. Daca un primar esueaza si are 7 contracandidati care se si cearta intre ei, fiecare dintre cei 7 va avea niste voturi, dar intr-un tur va castiga tot primarul ineficient in functie, pentru ca se sparg voturile.

Aici problema e a alegerilor intr-un tur, la care vom reveni. Dar cand a fost creat marele PNL asta a fost scopul, sa fie contrapondere la PSD. E un esec?

Nu e un esec. Dar in actuala etapa e clar ca scopul nu a fost atins. Rezultatele din 2016 au avut doua categorii de cauze. Pe de-o parte, oferta populista de tip Mos Craciun a PSD, pe de alta parte, oferta noastra neclara si situatia Guvernului Ciolos, anumite necorelari, ezitari in suprapunere a discursului nostru cu realitatea guvernamentala.

Deci care ar fi solutia pe dreapta? O fuziune cu USR si PMP mi-e greu sa cred ca ar fi posibila ca sa revigorati partidul unic pe dreapta.

Nu. Sunt doua aspecte ale competitiei politice. Alegerile prezidentale din 2019 si cele din 2020. Europarlamentarele sunt mai mult o poza a capacitatii de mobilizare.

La prezidentiale ar trebui ca toate fortele non-PSD sa sustina candidatura presedintelui Iohannis si determinante vor fi localele din 2020 unde, ca ne place sau nu, vom avea vot intr-un tur, situatie in care partidele non-PSD vor fi obligate, daca sunt realiste, sa se grupeze. Altfel, orasele din sudul si estul Romaniei vor fi probabil pierdute.

PNL a sustinut votul intr-un tur. A fost o greseala?

Au fost niste negocieri, asta a fost, inteleg, conjunctura. Dar majoritatea in Parlament o avea si atunci coalitia PSD.

Primarii PNL au sustinut alegerile intr-un tur.

Primarii PNL in functie sunt si ei avantajati de acest sistem, e adevarat. Eu cred ca noi trebuie sa incurajam stabilitatea in functiile publice. Una e sa ai un mandat de primar si alta e sa ai doua sau trei. Important e sa nu poti ramane in functie daca nu esti performant. Partidele trebuie sa nu se rupa de realitate si sa nu se duca la votul intr-un tur pulverizat.

Daca cetateanul vrea stabilitate, o va vota si in doua tururi, nu doar intr-unul. Nu ar fi mai normal sa revenim la votul in doua tururi de scrutin?

Fiind un sistem care avantajeaza fortele anti-PSD, coalitia de la putere nu va fi niciodata de acord sa-l schimbe. In mod cert, votul in doua tururi e mai legitim decat cel intr-un singur tur. Pe e alta parte, la noi a devenit regula schimbarea regulilor si inventarea unora noi.

Si credeti ca se va gasi un partid care sa se dea de buna voie la o parte pentru a lasa locul de primar altui partid, avand in vedere ca la noi aliantele se cam topesc dupa alegeri?

Trebuie sa fie doar niste oameni realisti cu minima inteligenta politica. Asa cum s-a procedat intotdeauna in coalitii, trebuie sa alegi omul cu cele mai mari sanse dublate de calitati esentiale. Dar asta se stabileste prin anchete sociologice, exista mecanisme de coalitie. Se pot pregati lucrurile, altfel, in Bucuresti de exemplu, se va intampla ca in 2016.

Ati dat exemplul Bucurestiului. Aici am putea avea un candidat liberal foarte bine pregatit, care mananca primarie pe paine si o taloneaza pe dna Firea, dar mai putin cunoscut, ma refer la Ciprian Ciucu, si un candidat al partidului lui Dacian Ciolos, Vlad Voiculescu, cu o competenta cel mai probabil inferioara in privinta problemelor Capitalei, dar mai cunoscut si mai charismatic. Cine trebuie ales pentru candidatura unica?

In momentul in care exista vointa de a castiga alegerile si o minima inteligenta politica, solutia se gaseste. Nu aceasta e problema, ci sa accepti o realitate si sa iei deciziile principale in consecina. Restul sunt detalii.

Fara sa ma refer la cele doua persoane, daca ai un om foarte competent, dar cu 5% din voturi, si un om charismatic, fara garantia competentei, dar cu 45% din voturi, probabil ca orice partid ar alege a doua varianta. Daca nu castigi alegerile si nu ajungi sa administrezi, ramai cel mai competent opozant.

Deci vedeti necesara o coalitie puternica pe dreapta?

Trebuie sa existe un vehicul juridic care sa poate depune liste comune pentru consiliu. Si daca vrei sa dezvolti o localitate iti trebuie 2/3 din voturi.

Exista discutii exploratorii pentru formarea unui pol de dreapta?

Institutional nu stiu sa fie.

Dar colegii dvs ar fi, neoficial deocamdata, de acord cu asa ceva? Presupun ca ati mai stat de vorba.

Sunt convins ca oamenii politici liberali, fiind experimentati, stiu lucrurile pe care le spun eu. Pentru o coalitie e nevoie de un partid-axa si acela nu poate fi decat PNL.

Va accepta asta USR, care abia acum a mai potolit strategia de crestere prin atacarea PNL in rand cu PSD?

Ca sa faci asa ceva trebuie sa fii rupt de realitate sau daca iti place cum administreaza PSD Romania. Ii ataci pe cei care au mai fost in functii publice dupa ce ajungi si tu pe o functie publica sa faci ceva. E bine sa fii mai rezervat in a da lectii altora pana nu ai condus si demonstrat, critica nu te califica. Realist e sa vezi ce e de facut.

Dar pana la urmatoarele alegeri va ramane ceva necucerit de PSD? Institutiile sunt capturate una dupa alta.

E in tendinta oricarui partid cu profilul PSD acapararea institutiilor, ramane de vazut daca vor reusi. Dar daca vom avea o oferta buna a Opozitiei si daca PSD nu va reusi un reviriment spectaculos in guvernare, ceea ce e putin probabil avand in vedere oamenii aflati la Putere, vor fi conditii sa piarda alegerile cu toate institutiile acaparate.

Problema in Romania nu e sa fie stanga sau dreapta la putere, ci sa fie guvernata bine. Daca ar guverna bine, n-ar fi o problema ca e PSD la putere, dar cred ca si cei mai intelegatori observatori constatata cat de prost guverneaza.

Sa faci o majorare de salarii in Sanatate si sa iti ostilizezi aproape toata lumea medicala, sa dai niste legi proaste care se bat cap in cap si doua luni sa te incapatanezi ca nu ai gresit, sa nu-ti ceri scuze si numai cand esti cu greva generala la tampla sa accepti niste modificari si atunci cu vina doar subinteleasa, ca unele doamne nu pot gresi niciodata, asta e proasta guvernare.

Sunteti multumit de felul in care face PNL opozitie?

PNL trebuie sa gaseasca pe langa cele aplicate deja sa faca opozitie cat mai buna in perioada urmatoare. Eu sunt adeptul unei Opozitii care spune si lucruri mai impopulare. De exemplu, trebuie sa spui ca, daca vrei sa reduci traficul in zona centrala a unui oras, trebuie sa taxezi parcarile si din banii adunati vei face parcari in afara carosabilului.

Asa cum trebuie sa spunem ca nu e normal ca atat timp cat nu exista oameni pe piata muncii sa mai platim ajutoare sociale sub orice forma daca stai la 20-30 de km de un oras unde exista deficit de forta de munca.

Este anormal sa platesti oameni care isi pot gasi oricand loc de munca de la Brasov pana la granita cu Serbia si Ungaria in toata jumatatea de vest a tarii.

E o competitie de vesti bune si de oferte inclusiv dinspre Opozitie si ea nu rezolva problemele. Poate am putea spune cu o forta mai mare asemenea lucruri. Pentru ca atunci cand ele vor crapa, se va vedea ca PNL a spus lucruri corecte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#coalitie partide dreapta, #Ilie Bolojan PNL , #politica interna
Comentarii