Ziare.com

Invitatii Ziare.com Bogdan Glavan: Pocnind din bici pe langa Centru (Stanga-Dreapta)

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 00:28

   

Invitatii Ziare.com Bogdan Glavan: Pocnind din bici pe langa Centru (Stanga-Dreapta)
Ultimul manifest politic (manifestul Aliantei de Centru-Dreapta) care a aparut pe piata consolideaza o situatie nefericita: cand vine vorba de mers la vot, romanii au de ales intre Centru si Centru.

E adevarat ca o parte a clasei politice se declara de centru-stanga, in vreme ce cealalta propune "valorile" (care sunt alea?) de centru-dreapta. Consecventi cum ii stim, politicienii nostri rateaza aproape toate ocaziile de a dezbate diferentele ideologice dintre ei, pentru a ne lamuri mai bine de ce este nevoie la urma-urmei sa existe doua optiuni politice destul de asemanatoare.

In practica guvernarii, confuzia este si mai mare: centrul-stanga liberalizeaza preturile, iar centrul-dreapta reduce ajutoarele sociale; si invers, centrul-stanga taie investitiile publice, iar centrul-dreapta creste impozitele.

Banuiesc ca afirmatia unui celebru teolog american ar putea fi luata drept chintesenta viziunii ideologice a celor doua aliante politice: "As much state as necessary, as much freedom as possible" (Atat stat cat este necesar, atata libertate cat este posibila). Banuiesc ca nimeni din cele doua tabere nu ar avea ceva de obiectat.

Deci este dupa "nevoi" si "posibilitati", vorba lui Marx. Le dam stat celor care au nevoie de el si le luam libertatea celor care se descurca cu mai putina. Sau, ma rog, le dam libertate celor care merita si le luam ajutorul statului celor care n-au trebuinta.

Asta este ce am inteles din "valorile" celor doua tabere politice romanesti. Tot ce am inteles. Mai departe scrie-n carte FMI-ul si Comisia Europeana sau urmeaza sa se stabileasca la inspiratia de moment a unui tehnocrat doct - de preferinta dintre aceia care au fost prea pragmatici pentru a se angaja in mediul privat si prea patrioti pentru a-si deserta invatatura in vreo universitate straina.

In fata acestei lasitati doctrinare nu este de mirare ca o mare parte a publicului sta acasa in loc sa vina la vot. Sau macar la un miting electoral. Asa cum am putut vedea in ultimii ani, partidele politice se ridiculizeaza daca incearca sa scoata oamenii in strada. Lumea nu iese, raspunzand politicienilor cu un plictis perfect egal (si de sens contrar) cu lancezeala ideologica a programelor politice.

Ca tot s-a vorbit recent mult despre "boicot", adevaratul boicot este cel al clasei politice care, in incercarea de a impaca si capra si varza, refuza cu obstinatie sa discute sau sa-si divulge scopurile finale, sovaie atunci cand trebuie sa puna punctul pe "i" si penduleaza aiurea intre interesele de moment ale sindicatelor, investitorilor, agricultorilor, pensionarilor etc.

Cum nu are argumente pe care sa le puna pe masa clasa politica, ne distreaza cu inflacararea cu care se bate pentru nobilele idealuri ale - de exemplu - Ministerului Turismului, darzenia pe care o arata atunci cand vine vorba sa justifice participarea la o sedinta a Consiliului European, furia cu care isi numara reciproc averile.

Cei mai inteligenti dintre politiceni fac acest lucru stiind foarte bine ca nu are sens sa dai vrabia din mana pe cioara de pe gard - nu are sens sa dezbati idei nu vorbe, sa cauti mobilizarea electoratului nehotarat, mai bine ai grija sa-ti motivezi adecvat propriii talibani.

Culmea este insa ca alti politicieni chiar isi imagineaza ca procedand astfel isi atrag simpatia electorilor indecisi! Mai este oare o ironie sa spun ca acesti optimisti populeaza ambele tabere politice?

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.


Despre ce vrei sa scriem?

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3128 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ma repet , poate vor intelege : sunt membru PDL

dar nu am sa votez orbeste ce mi se vara sub nas .
Ii respect pe Ungureanu si pe Neamtu , dar faptul ca PDL e in continuare autist , ca se aleg "ei intre ei" acolo la varf si nu se discuta cu masele nu-mi place .
Or sa aiba o mare surpriza daca dupa euforia semnarii intre ei a unor documente or sa vada ca nu-i urmeaza mai nimeni , tocmai pt ca uita esentialul :
mai trebuie sa vorbeasca si cu lumea ... ca lumea ii voteaza ......

Le urez sanatate , ca altceva ..........

 

Greshit!

Trebuia sa-tzi dai demisia demult!
Inseamna ca mai speri ceva...ca shi Plavan asta!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor