Invitatii Ziare.com Bogdan Glavan: Pocnind din bici pe langa Centru (Stanga-Dreapta)

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 00:28
3860 citiri
Invitatii Ziare.com Bogdan Glavan: Pocnind din bici pe langa Centru (Stanga-Dreapta)
Foto: Arhiva

Ultimul manifest politic (manifestul Aliantei de Centru-Dreapta) care a aparut pe piata consolideaza o situatie nefericita: cand vine vorba de mers la vot, romanii au de ales intre Centru si Centru.

E adevarat ca o parte a clasei politice se declara de centru-stanga, in vreme ce cealalta propune "valorile" (care sunt alea?) de centru-dreapta. Consecventi cum ii stim, politicienii nostri rateaza aproape toate ocaziile de a dezbate diferentele ideologice dintre ei, pentru a ne lamuri mai bine de ce este nevoie la urma-urmei sa existe doua optiuni politice destul de asemanatoare.

In practica guvernarii, confuzia este si mai mare: centrul-stanga liberalizeaza preturile, iar centrul-dreapta reduce ajutoarele sociale; si invers, centrul-stanga taie investitiile publice, iar centrul-dreapta creste impozitele.

Banuiesc ca afirmatia unui celebru teolog american ar putea fi luata drept chintesenta viziunii ideologice a celor doua aliante politice: "As much state as necessary, as much freedom as possible" (Atat stat cat este necesar, atata libertate cat este posibila). Banuiesc ca nimeni din cele doua tabere nu ar avea ceva de obiectat.

Deci este dupa "nevoi" si "posibilitati", vorba lui Marx. Le dam stat celor care au nevoie de el si le luam libertatea celor care se descurca cu mai putina. Sau, ma rog, le dam libertate celor care merita si le luam ajutorul statului celor care n-au trebuinta.

Asta este ce am inteles din "valorile" celor doua tabere politice romanesti. Tot ce am inteles. Mai departe scrie-n carte FMI-ul si Comisia Europeana sau urmeaza sa se stabileasca la inspiratia de moment a unui tehnocrat doct - de preferinta dintre aceia care au fost prea pragmatici pentru a se angaja in mediul privat si prea patrioti pentru a-si deserta invatatura in vreo universitate straina.

In fata acestei lasitati doctrinare nu este de mirare ca o mare parte a publicului sta acasa in loc sa vina la vot. Sau macar la un miting electoral. Asa cum am putut vedea in ultimii ani, partidele politice se ridiculizeaza daca incearca sa scoata oamenii in strada. Lumea nu iese, raspunzand politicienilor cu un plictis perfect egal (si de sens contrar) cu lancezeala ideologica a programelor politice.

Ca tot s-a vorbit recent mult despre "boicot", adevaratul boicot este cel al clasei politice care, in incercarea de a impaca si capra si varza, refuza cu obstinatie sa discute sau sa-si divulge scopurile finale, sovaie atunci cand trebuie sa puna punctul pe "i" si penduleaza aiurea intre interesele de moment ale sindicatelor, investitorilor, agricultorilor, pensionarilor etc.

Cum nu are argumente pe care sa le puna pe masa clasa politica, ne distreaza cu inflacararea cu care se bate pentru nobilele idealuri ale - de exemplu - Ministerului Turismului, darzenia pe care o arata atunci cand vine vorba sa justifice participarea la o sedinta a Consiliului European, furia cu care isi numara reciproc averile.

Cei mai inteligenti dintre politiceni fac acest lucru stiind foarte bine ca nu are sens sa dai vrabia din mana pe cioara de pe gard - nu are sens sa dezbati idei nu vorbe, sa cauti mobilizarea electoratului nehotarat, mai bine ai grija sa-ti motivezi adecvat propriii talibani.

Culmea este insa ca alti politicieni chiar isi imagineaza ca procedand astfel isi atrag simpatia electorilor indecisi! Mai este oare o ironie sa spun ca acesti optimisti populeaza ambele tabere politice?

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#alianta centru dreapta, #partide politice romania , #politica interna