Antreprenorii si politicienii, doua lumi paralele

Autor: Dragos Dragoteanu - antreprenor
Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 09:51
2389 citiri
Antreprenorii si politicienii, doua lumi paralele

Cei mai importanti politicieni ai tarii nu au altceva mai bun de facut decat sa se jigneasca.

In timp ce Romania se afunda adanc in mocirla politica, noi, antreprenorii simpli, nerapusi de criza si neimplicati politic, cream locuri de munca si plusvaloare, incercand sa supravietuim financiar si sa miscam economia reala.

Cum ar fi sa aveti un pact de coabitare sau orice intelegere scrisa cu un partener de afaceri si sa-l faceti zilnic, public, "mafiot" sau "profund corupt"? Or fi auzit politicienii romani de decenta, de demnitate, de respect?

Aduceti-va aminte cat timp v-a luat voua, ca simpli antreprenori, sa aveti credibilitate in fata unui client, a unui furnizor. Ca sa nu mai vorbesc in cazul unui creditor! Astfel, vedeti cel mai bine prapastia dintre mentalitatea intreprinzatorului privat si a politicianului roman.

Senatorii si-au luat o luna de vacanta si urmeaza cateva zile libere de 1 Mai. Binecunoscuta reclama: "Tara o arde pe comedie" ar putea fi completata cu... "vacante si circ!".

In fiecare an au existat minivacante bugetare, indiferent de politicienii aflati la putere. Stiu multi antreprenori cu afaceri grele, profitabile, jucatori importanti in domeniul lor de activitate, care nu-si permit un weekend complet, daramite sa evadeze cateva zile de la munca.

In tara noastra, diferenta dintre a merge la munca si a merge la serviciu este ca in mediul privat te duci efectiv sa muncesti, pe cand majoritatea bugetarilor sunt ineficienti la serviciu.

De cele mai multe ori nu e vina lor, ci a sistemului. Asa se face ca, in continuare, ca si pana acum, in Romania, economia nu se bazeaza pe politicieni, ci pe mediul privat, chiar daca avantul antreprenorial de dupa 1990 nu se mai regaseste in conjunctura economica actuala.

Nu avem inca un proiect de tara, nu exista o strategie economica pe termen mediu sau lung. Tara traieste din imprumuturi lunare de un miliard de euro. In afara catorva ramuri din economie care au avut norocul sa prinda o conjuctura favorabila, in special agricultura si o parte din industrie, marea majoritate a intreprinzatorilor privati mici si mijlocii abia reusesc sa gaseasca solutii individuale de iesire din criza.

In loc de proiecte cu parteneriate public-private, primim circ. In loc de respect pentru faptul ca ne chinuim sa platim la timp darile catre stat, primim taxe si impozite marite. In loc de o comunicare simplificata intre autoritatile statului si contribuabili, primim o birocratie excesiva.

In loc de dezbateri publice pentru strategii economice la indemana mediului de afaceri privat, primim plicuri negre cu somatii, la orice intarziere de plata. In loc de eficienta si transparenta in administratia publica pentru o cat mai buna gestionare a banilor proveniti de la noi, vedem cum coruptia a ajuns la cel mai inalt nivel.

Acesta este mediul in care ne desfasuram activitatea. Din pacate, antreprenorii nu si-au mai mobilizat energia pentru contracararea clasei politice si aceasta si-a vazut linistita de treaba. Adevarul este trist. Ne meritam soarta!

Am lasat decidentii politici sa sufoce economia prin inactiunea noastra sau prin actiunile lor paguboase. Putem numara pe degetele de la o mana oamenii de afaceri seriosi care s-au implicat la varful politicii romanesti in ultimii 10 ani. Afacerile noastre au excedat intereselor politicienilor care prin "grija" lor au decimat IMM-urile, la nivel national.

Nu mai are rost sa enumeram aici numarul de falimente, de insolvente, de locuri de munca pierdute, de procentul creditelor neperformante sau alte cifre binecunoscute. Unii intreprinzatori privati au preferat evaziunea fiscala in locul luptei pentru schimbarea mentalitatii politicienilor si implicit pentru un mediu de afaceri sanatos.

Desigur, exista firme care s-au descurcat si au facut profit chiar si in ultimii ani. Din pacate, vorbim de exceptii, nu de un mediu propice si eficient in care antreprenori noi si vechi pot avea incredere ca economia tarii este pe drumul cel bun.

Ar trebui sa ne intrebam cum ar fi aratat Romania daca la conducerea tarii erau si antreprenori de renume, care au creat branduri romanesti. Ce potential ar fi avut mediul de afaceri autohton daca educatia antreprenoriala era materie obligatorie la scoala? Cum ar fi aratat sistemul sanitar daca la nivel national existau spitale municipale construite cu donatii si sponsorizari ale companiilor private, scutite de impozite si taxe? Asa, banii ajunsi la buget se intorc cu consecinte minime in economie.

Si totusi exista un exemplu de antreprenoriat de succes, la nivel national, acolo unde ne asteptam mai putin. Este chiar Biserica Ortodoxa Romana. Acesta institutie a avut capacitatea sa reinvie din cenusa comunista, fiind astazi un model de dezvoltare economica, turat la capacitate maxima, in plina criza. Un reper de antreprenoriat modern, care, este adevarat, a beneficiat de ajutor masiv de la buget.

Conducatorii BOR au fraternizat cu politicienii si au reusit. Mediul privat nu a gasit calea catre acest compromis. Poate si din acest motiv, spiritul antreprenorial s-a risipit.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#educatie antreprenoriala scoala, #politicieni oameni afaceri , #politica interna