Invazia gunoaielor din politica romaneasca si marea provocare a schimbarii (Opinii)

Autor: Dragos Dragoteanu - antreprenor
Marti, 03 Februarie 2015, ora 08:33
3346 citiri
Invazia gunoaielor din politica romaneasca si marea provocare a schimbarii (Opinii)

Cine mai are vreun dubiu ca politica damboviteana a fost colmatata de gunoaie? De gunoaie umane, evident! Cum altfel pot fi catalogate personajele care s-au jucat cu soarta tarii si banii publici, furand tot ce le-a iesit in cale? Ce sperante de bunastare poate sa mai aiba romanul de rand cand vede cum a fost jefuita tara?

Razboaiele si marile schimbari sunt bucuria nebunilor. Romania nu este in niciun conflict armat, dar se afla intr-un razboi economic international permanent, nascut din globalizare si concurenta intre state.

Marea provocare a schimbarii se doreste a fi momentul 16 noiembrie 2014, data cand Klaus Iohannis a devenit presedinte. Imbucurator este faptul ca politicienii integri si intelepti care au ramas inca in picioare dupa "raziile" DNA si-au dat seama ca fara legi noi "Romania lucrului bine facut" este o utopie.

Fara sa stea pe ganduri, "Neamtul" s-a apucat de treaba si a chemat la consultari oamenii care mai conteaza in politica si pe cei care au puterea sa schimbe ceva in bine in aceasta tara. Toate, dar absolut toate discutiile au dus la o concluzie unanima. Legile vitale care au permis proasta administrare a Romaniei sunt depasite sau prost concepute si trebuie schimbate de urgenta. De aici pleaca speranta ca putem face din Romania o tara altfel. Macar una normala!

In opinia mea, exista sanse reale sa putem trai civilizat in propria tara. De ce am ajuns astazi sa privim oripilati la episoade care cutremura viata politica si sociala? Legile in vigoare sunt de vina! Coruptii dovediti sau anchetati la cel mai inalt nivel nu ar fi putut niciodata sa fure atat de mult daca nu erau ispititi de lacunele legislative.

Multe legi au "portite" lasate intentionat de oamenii direct interesati sa "mulga" banii publici din orice sursa.

Legile interpretabile sau scrise impotriva interesului public au constituit izvorul coruptiei. Or, toate aceste legi au fost promovate, votate si apoi "violate" de sferele de coruptie din partide, de "oamenii de afaceri" care au capusat banii publici, formand adevarate retele mafiote impreuna cu politicienii influenti din toate partidele. "La piovra" romaneasca a lucrat eficient!

Marea provocare cred ca a inceput promitator. Invazia politica a incetat. Inainte toti ratatii patriei puteau promova in orice partid fara sa aiba in spate nimic. Nicio pregatire profesionala serioasa, nicio realizare personala notabila, nimic! Pentru majoritatea celor implicati si cu vechi state in acest domeniu, singurul scop era "ciolanul", sub orice forma. Functia si banul public erau tintele lor.

Putini oameni au inteles ca politica este o meserie in sine, pentru care trebuie sa te pregatesti ca sa faci fata provocarilor, ispitelor si faradelegilor care apar. Nu mai vorbim de vocatie, un lucru extrem de rar, dupa cum lesne s-a vazut.

Politica este arta compromisului, a comunicarii si a negocierilor in care singura grija ar trebui sa fie sa nu te discreditezi. Ca om, ca politician sau ca demnitar. Odata "patat", nici Marea Neagra nu te mai curata. Insa, din pacate, eu cred ca aceasta a fost ultima preocupare a celor care au intrat pana acum in politica.

Intre timp, viata politica s-a mai maturizat si romanii nu se mai inghesuie sa intre in hora partidelor. Vazand ce imbulzeala este la DNA, le-a cam trecut elanul. Cel putin pentru moment! De partea cealalta, cei care au ajuns deja la puscarie de abia asteapta sa iasa si ma indoiesc ca mai vor sa revina in politica vreodata. Ei sunt deja exemplele vii ca nu tot ce zboara in politica este comestibil.

Curatenia clasei politice trebuie insa sa continue multi ani pentru ca gunoaiele umane sa iasa la suprafata si sa fie date la o parte de societate sau, chiar mai repede, de procurori. Mizeria este atat de mare incat este foarte mult de lucru. Totusi, atata timp cat Parlamentul, asa cum este, va fi impins de la spate de oamenii seriosi, politica se poate misca in directia corecta.

Personal, raman optimist in privinta evolutiei tarii, avand in vedere potentialul economic fabulos. Norocul Romaniei este ca suntem o tara atat de bogata incat escrocii patriei nu au reusit inca sa o secatuiasca, pe cate oportunitati ne-a lasat Dumnezeu. Insa, fara legi noi, adevarate, ma tem ca peisajul politic nu se va improspata prea curand. Aceiasi politruci nu pot schimba fata Romaniei.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#politicieni coruptie DNA , #politica interna