Ma fac, tata, deputat - Odrasle care-si urmeaza parintii in politica

Luni, 08 Octombrie 2012, ora 18:16
4234 citiri
Ma fac, tata, deputat - Odrasle care-si urmeaza parintii in politica

Numele copiilor unor politicieni cu traditie sunt vehiculate pentru alegerile parlamentare din luna decembrie, iar fiecare colegiu este bine analizat, pentru ca victoria sa fie sigura.

In Romania se observa in ultima vreme tendinta ca odraslele sa le calce pe urme parintilor politicieni, iar cariera politica se dovedeste a fi ... ereditara.

Politica in familia Basescu

Elena Basescu nu este nici primul si nici ultimul copil de politician care a hotarat ca vrea sa se lanseze in politica. Dupa ce a fost acuzata ca se bazeaza pe numele tatalui, mezina familiei prezidentiale a decis sa-si dea demisia din PDL si sa candideze ca independent, in speranta ca va scapa de eticheta de "fata lu' tata".

A obtinut la alegerile europarlamentare, din 2009, 4,22% din voturi, care i-au asigurat locul in Parlamentul European.

Recent, presa a speculat ca si fiica cea mare a presedintelui Traian Basescu va candida din partea PDL pentru un mandat de parlamentar, intr-un colegiu din Cluj.

"PDL Cluj precizeaza ca la nivelul forului decizional al PDL Cluj nu a fost si nici nu este luata in discutie candidatura domnisoarei Ioana Basescu", a negat insa organizatia PDL Cluj.

Politica, o afacere de familie

Daca in familia prezidentiala fiica a decis sa urmeze o cariera polica, cei doi lideri ai USL-ului, Victor Ponta si Crin Antonescu, fac politica impreuna cu nevestele.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, este casatorit cu europarlamentarul Adina Valean, iar seful Guvernului este casatorit cu europarlamentarul Daciana Sarbu.

In ceea ce o priveste pe sotia premierului, si aceasta a fost ajutata in cariera de notorietatea tatalui sau, fostul ministru PSD Ilie Sarbu.

In urma cu un an, insa, la Consiliul National al PSD, Victor Ponta asigura ca niciun membru din familia Ponta-Sarbu nu ii va calca pe urmele politice.

"Ma las de raliuri ca sa nu mai aveti niciun fel de surprize din partea presedintilor dvs. O alta veste buna este ca cei doi copii ai mei nu intentioneaza sa intre in politica. Am vorbit cu baiatul meu, Andrei. Vrea sa se faca pilot, nu vrea sa faca politica. Am vorbit si cu Irina. Vrea sa se faca balerina, nu vrea sa faca politica", spunea, la acea vreme, seful PSD.

Un alt caz de cariera-n familie, tot in PSD, este cel al Oanei Niculescu Mizil, nepoata lui Paul Niculescu-Mizil, fost ministru al Educatiei si Invatamantului si ministru de Finante.

Oana Mizil a aparut in atentia presei mondene odata cu oficializarea relatiei pe care o are cu primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie.

Si demisia-i ereditara

Fost candidat la alegerile parlamentare pentru Camera Deputatilor, fiul lui Silviu Prigoana, fost deputat PDL, s-a inscris la sfarsitul lunii august in PNL Bucuresti. Initial, Honorius a intrat in politica inscriindu-se in PDL, unde si tatal a fost, pana nu de multa vreme, membru.

Honorius Prigoana s-a inscris in PNL

Odrasla lui Silviu si-a motivat schimbarea partidului prin faptul ca PNL este singurul partid de dreapta din Romania.

Silviu Prigoana, tatal lui Honorius Prigoana, a candidat in 2012 pentru sefia Capitalei, din partea PDL, insa a fost invins de independentul sustinut de USL Sorin Oprescu.

Prigoana senior a decis, in urma cu mai putin de o luna, sa paraseasca tabara democrat-liberala.

Ma fac tata deputat

Faptul ca politica este ereditara o dovedeste si Vlad Cosma, fiul lui Mircea Cosma, presedintele Consiliului Judetean Prahova. El va incerca sa castige un mandat de deputat in Colegiul 8, ramas vacant dupa ce Adrian Nastase a ajuns la inchisoare.

Un alt caz de politica transmisa din tata-n fiu este si cel al familiei Anghel. Tot in Prahova, insa in tabara PDL-ului.

Alexandru Anghel, fiul actualului deputat PDL Florin Anghel, prim-vicepresedinte al PDL Prahova, va candida la alegerile de pe 9 decembrie. Anghel senior a anuntat ca el nu va mai candida la nicio functie publica, iar fiul sau va intra in cursa pentru Camera Deputatilor in Colegiul 2- Campina-Valea Doftanei.

Si Mihai Apostolache, care este deja la al doilea mandat in Parlamentul Romaniei si intentioneaza sa candideze pentru un al treilea, i-a calcat pe urme tatalui sau, Victor Apostolache, care a fost senator intre 1992 si 2004, cand s-a sinucis.

De politica din tata-n fiu nu scapa nici judetul Buzau. Deputatul PSD Adrian Mocanu este fiul baronului local Victor Mocanu, presedintele CJ Buzau in perioada 2000-2012.

"Nu neg acest fapt. Tatal meu a fost presedintele Consiliului Judetean Buzau timp de 12 ani, a fost director la Finantele Publice 23 de ani, ar fi o minciuna sa spun ca n-am avut un aport de capital si din partea lui", spunea recent Mocanu junior intr-in interviu pentru Adevarul, precizand totodata ca va candida la parlamentarele din 9 decembrie.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#politician tata fiu, #Prigoana Basescu Ponta politica, #politica familie Mocanu , #politica interna