Marea terfelire (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 23 Aprilie 2015, ora 08:41
6991 citiri
Marea terfelire (Opinii)

Dincolo de zgomotul si furia acestor zile, cred ca asistam la unul dintre cele mai periculoase fenomene pe care le-a trait Romania in ultimii 25 de ani - o sistematica decredibilizare a unora dintre cele mai importante institutii ale statului roman si ale democratiei prin acuzatii foarte grave, lansate in spatiul public fara absolut nicio dovada si fundamentare, in urma carora ramane doar suspiciunea difuza si coroziva pentru ansamblu.

Justitia este sub tunuri. Corului consacrat PSD - Antena 3, li s-au adaugat voci noi, paradoxale in raport evolutiile ultimilor ani.

Elena Udrea si sustinatorii sai acuza DNA ca ar fi un simplu instrument al SRI. Traian Basescu vorbeste despre "guantanamizarea" Romaniei si ridica miza aducand in discutie tema judecatorilor santajabili pentru ca ar fi sau ar fi fost ofiteri acoperiti.

Daca ar fi asa, ar fi foarte grav, dar nimeni nu a adus nicio dovada concreta si nu a individualizat o fapta sau un "suspect". Am mai spus-o, cand te referi la "multi", "unii", "destui", ii ataci pe toti, pentru ca departajarea nu mai poate fi facuta.

Pentru omul de rand, bombardat sistematic cu aceeasi teza, Justitia poate deveni periculoasa, judecatorul in fata caruia cauta dreptatea un adversar, un oprimator cu ganduri ascunse si statut incert.

Deocamdata increderea in Justitie, mai ales in DNA, este foarte mare, dar prin rostogolire tenace, suspiciunea se poate instala treptat si ea se va rasfrange asupra unui fundament al statului de drept - autoritatea si credibilitatea hotararii judecatoresti.

La fel si cu presa. De cand fostul sef al SRI, George Maior, a lasat sa se inteleaga ca exista jurnalisti "acoperiti", a fost declansata un soi de vanatoare de vrajitoare.

Pe de-o parte, si in acest caz, "unii" inseamna toti. Pe de alta parte, orice opinie contrara unei tabere sau alta este imediat pusa la fel de nedovedit si ticalos, imi permit sa spun, pe seama apartenentei la "binom", "unitate", pe seama unui "ordin".

Decredibilizat este astfel nu numai un jurnalist sau altul, ci insusi demersul jurnalistic.

Da, exista probleme mari in presa, sunt convinsa, si pasajul din rechizitorul Elenei Udrea referitor la felul in care a fost siluita onestitatea presei este cu adevarat cutremurator: "Breazu Tudor Liberiu a intermediat relatia dintre Udrea Elena Gabriela cu mai multe organizatii de presa apropiate acesteia. Astfel, in urma perchezitiei informatice, au fost identificate numeroase mesaje de posta electronica prin care inculpatul transmitea redactorilor solicitarile inculpatei de a difuza stiri cu un anumit continut sau de a elimina stiri deja difuzate si care nu ii erau favorabile, inclusiv cu privire la faptele care formeaza obiectul prezentei cauze".

Dar acestea sunt fapte care pot si trebuie probate, trebuie scoase la iveala intr-un demers, in opinia mea, vital pentru curatarea breslei.

Insa chestiunea "acoperitilor" ramane doar la nivel de speculatie si calomnie, care erodeaza fara leac, pentru ca nu poate fi probata si este imposibil de respins altfel decat prin propria afirmatie a celui acuzat. Si fiecare crede ce vrea, in functie de simpatii si afilieri.

Atacate sistematic sunt si serviciile secrete, creionate initial de tabara Udrea- Basescu, apoi si de Victor Ponta ca un soi de superputere oculta si arbitrara care conduce Romania, controleaza politica si Justitia, ordona campanii de presa, detine institutii de presa.

Ca in cazul Justitiei, daca ar fi asa, ar fi grav. Dar nimeni n-a adus nicio dovada ca e asa, n-a prezentat o fapta.

Serviciile secrete sunt institutii de forta ale statului, cu rol bine definit, cu importanta majora. Aruncarea lor in zona gri, oculta, fara probe, poate constitui un atentat la siguranta nationala.

La asta se adauga evolutii mai vechi, deja cronicizate.

Parlamentul, institutie fundamentala a statului, este demult decredibilizat din cauza comportamantului fie penal, fie total neprofesionist al multora dintre membrii sai. O decredibiizare dovedita deja de procentele foarte mici de incredere din toate sondajele de opinie.

Actul de guvernare este in ansamblu decrediblizat, in primul rand din cauza coruptiei care iese la iveala periodic din zona Executivului.

Cand ai in puscarii si anchete penale zeci de fosti ministri, cat sa faci mai mult de un guvern cu premier cu tot, nu ai cum sa obtii un alt efect.

Si atunci va intreb: Ce ramane dintr-un stat cu Justitia, presa, institutiile de forta, Parlamant si Guvern decredibilizate? Ce efecte are prapastia tot mai adanca dintre societate si acesti piloni si statului de drept si ai democratiei? Cum mai poate functiona normal o asemenea tara in care mocirla depaseste cota de avarie?

Ce se alege dintr-o tara care nu mai are repere institutionale? Ce ramane dupa aceasta mare terfelire?

Mi-e frica sa dau raspunsul. Dar cred ca, daca mai au un dram de resposabilitate, la el ar trebui sa mediteze profund cei care se joaca cu vorbele si acuzatiile, cei care calomniaza furibund, cei care distrug prin comportament penal imaginea institutiilor pe care le reprezinta. Cu atat mai profund cu cat au pozitii mai vizibile si mai importante in ierarhia demnitatilor publice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#presa ofiteri acoperiti, #judecatori ofiteri acoperiti , #politica interna