Marirea si decaderea marilor baroni (Opinii)

Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 10:48
4831 citiri
Marirea si decaderea marilor baroni (Opinii)
Foto: econtext.ro

Fenomenul baronilor a aparut in Romania si in alte tari cu un nivel de dezvoltare economico-social identic intr-o etapa de reasezare a regulilor democratice, a cutumelor politice si va disparea odata cu conditiile care i-au facut posibila existenta.

Si totusi a fost nevoie de baroni. Altfel n-ar fi aparut. Cineva trebuia sa vorbeasca in numele unor localitati, judete, regiuni, provincii, Constitutia romaneasca neasigurand reprezentativitatea teritoriala intr-o camera speciala a Parlamentului cum se intampla in majoritatea democratiilor consolidate.

Daca in acest an se va face corectia constitutionala necesara, baronii si baronatele vor ramane doar in cartea de istorie a perioadei postrevolutionare.

Baronii si Puterea

Deja sunt semne ca fenomenul acesta vetust se indreapta spre disolutie. Este adevarat ca germenii baroniadei au incoltit la sanul FSN-PDSR in guvernarea Vacaroiu (1992-1996) si a Conventiei Democratice intre 1997 si 2000, iar in perioada guvernarii Nastase (2000-2004), de nu cumva mai devreme, baronii de la Putere si-au dat mana cu cei din Opozitie.

A fost o perioada de inflorire a lor, cu mici fluctuatii: astfel, dupa alegerile din 2004, in mare majoritate, baronii PSD si-au pierdut influenta si puterea in favoarea noii Puteri castigatoare, Alianta D.A.

Situatia s-a repetat la ultimele alegeri locale si parlamentare din 2012 cand puternicii baroni ai PDL, siguri de victoria lor si a protejatilor, nu si-au mai putut impune vointa, iar rezultatele slabe obtinute sugereaza declinul fenomenului, pentru prima data, putandu-se anticipa un final complet lipsit de glorie al baroniilor.

Oamenii baronilor

Dar impresia ca baronii beneficiaza de puteri discretionare va dainui atata vreme cat civilizatia politica va ramane cantonata intr-o zona gri: milioane de cetateni nu-si cunosc si nu-si revendica drepturile si libertatile, nu participa la alegeri si nici la rezolvarea treburilor publice...

In favoarea acestei situatii, s-a acreditat ideea ca politica e murdara, iar elitele intelectuale au manifestat in genere un sentiment de jena si aversiune fata de implicarea in leadership-ul de partid.

De aceea, acest tip de reprezentare informala a intereselor locale va mai putea continua intrucat vor mai fi politicieni care sa ceara ajutorul unor astfel de personalitati in campanii electorale. Asa cum mereu vor fi baroni care se vor lauda cu "oamenii lor", inchipuindu-si ca pot oricand dispune de voturile acestora.

Iluzia Puterii

Ca fostii baroni au vandut simple iluzii s-a vazut din rezultatele ultimelor confruntari electorale: si-au pastrat jilturile doar cativa dintre fostii baroni ai PSD, PNL si PDL, in timp ce noii alesi in fruntea judetelor si a marilor aglomerari urbane refuza deocamdata sa faca pasul spre eternizarea in functie prin vechile metode. Cu atat mai mult cu cat mediile publice au devenit foarte severe cu noii lideri.

Cele de mai sus s-au vazut mai ales in recentele campanii electorale cand numirile de candidati, prezentarea lor in fata alegatorilor s-au facut, cu foarte mici exceptii, in functie de atitudinea baronilor locali. Din fericire, socoteala lor n-a mai coincis cu starea de fapt, nici cu doleantele alegatorilor.

In acest spirit, nu mai surprinde deloc pluralul autoritatii ("usile noastre") din declaratia lui Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare, recent exclus din PNL: "Crin Antonescu va avea nevoie si de voturile baimarenilor, dorind sa ajunga presedintele Romaniei, si atunci, din nou va bate la usile noastre".

Iar Chereches nu este singurul baron local care face astfel de declaratii sau care gandeste la fel. Pe deasupra, mai trebuie luate in calcul si luarile de pozitie ale unor formatori de opinie dispusi inca sa perpetueze fenomenul in discutie.

Sfarsitul comediei

Ceea ce ne incurajeaza in sustinerile noastre este insa pierderea increderii in baroni si perceptia schimbarilor: alegatorii incep sa voteze in numar tot mai mare nu in functie de interesele baronilor locali, ci in functie de propriile interese, iar alegerile viitoare se vor inscrie in acest trend al anului 2012.

Deja noile Consilii Locale functioneaza in baza altor realitati: industriile, afacerile, banii europeni, relatiile intre politicieni si cetateni par a ne alinia incet-incet celorlalte entitati din UE, evolutia fiind intarita si de milioanele de lucratori romani din tarile democratice occidentale.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#baroni locali alegeri, #fenomen baroni, #baroni locali dispar , #politica interna