Mineriada din politica, varianta imbunatatita 2014 (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 14 Iunie 2014, ora 22:51
5005 citiri
Mineriada din politica, varianta imbunatatita 2014 (Opinii)

Un fenomen interesant are loc de cativa ani in politica romaneasca. Din cauza vitezii scazute cu care are loc, pe de o parte, e usor de inteles de ce nu a fost si nu poate fi in prim planul atentiei. Cel mult au fost cateva comentarii ale celor pasionati de politica interna.

Fenomenul isi arata insa mult mai bine sensul si chipul daca este privit la scala ultimilor 3-4 ani. Mai exact, cam din vara lui 2010, dupa anuntarea masurilor de austeritate. Fara o legatura directa cu taierile salariilor bugetarilor, miscarea s-a extins insa treptat, crescand de la an la an in profunzime.

Adunate laolalta si puse cap la cap peste ani, efectele ei devin insa astazi mult mai usor de inteles sau cel putin mai usor interpretabile. Vorbim despre faramitarea marilor partide, despre pulverizarea a aproape intregii clase politice si despre sansele pe care faramiturile rezultate din acest fenomen au sau nu o sansa in viitorul cel mai apropiat sa se reunifice.

O alta posibilitate, un scenariu la fel de plauzibil, ar fi ca in urma procesului de pulverizare a scenei sa rezulte nu doua-trei partide mari, ci o multime de formatiuni politice, fiecare avand importanta piliturii de fier in desenul cu magneti pe o foaie de hartie.

E suficient sa trecem in revista cele mai reprezentative partide dintre cele o suta din ploaia ultimilor ani, ca sa vedem cat de importanta este miscarea satelitilor in perspectiva reorganizarii clasei politice.

In virtutea procesului de pulverizare a politicii traditionale, am privit nasterea UNPR ca pe un colac de salvare de care Traian Basescu a avut nevoie pentru a-si asigura majoritatea parlamentara. Apoi a venit PP-DD, un monstru al populismului care a primit ok-ul dupa alegeri, cand nimeni nu mai avea nevoie de voturile pe care le obtinuse circarul Dan Diaconescu in Direct. Dupa esecul PDL la alegerile din 2012, alte partidutele au luat fiinta cu bucuria simpla a celui care nu are nicio justificare pentru faptele sale.

Asa au aparut, au disparut sau abia se mai tin pe picioare Noua Republica, Forta Civica, Miscarea Populara, liberalii din "aripa" lui Tariceanu plus alte proiecte uitate prin sertare sau inca nici macar gandite.

Pornita initial ca o strategie elaborata in dealul Cotrocenilor, pentru asigurarea continuitatii si dupa debarcarea noului presedinte, miscarea de pulverizare s-a generalizat pana la gradul de implozie a dreptei si destructurare a stangii.

Spectaculos este ca, daca miscarea a inceput ca o actiune atent coordonata de un sforar care stie bine ce urmareste, astazi unda seismica a fracturarii provoaca panica in mod egal de la stanga la dreapta. Ce va produce fuziunea PNL cu PDL? Un nou partid sau mai multe aripi cu tot atatia profeti ai dreptei adevarate?

In cealalta parte, la PSD, pericolul sfaramarii nu e la fel de vizibil, dar deja amanarea anuntului candidaturii de catre Victor Ponta starneste reactii adverse in cele mai nebanuite colturi.

Intrebarea este daca aceste fragmente se vor reuni inainte de alegeri si vor colabora pentru a-si impune presedintele, sub care apoi sa se uneasca la guvernare, sau seful statului va fi ales tocmai din praful general care s-a lasat peste intreaga politica romaneasca. Cum sansele ca un singur om sau un grup sa controleze toate firele de nisip sunt extrem de scazute, cel mai probabil multimea de stele fara lumina se va strange in jurul celui care se va alege la sfarsitul lui noiembrie.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#unificare dreapta, #sateliti politici , #politica interna