Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Mircea Kivu: Politicienii submineaza autoritatea Justitiei Interviu

Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 07:50
2860 citiri
Mircea Kivu: Politicienii submineaza autoritatea Justitiei Interviu
Foto: Digi24

Din ce in ce mai multi politicieni, de nivel local sau de top, sunt promovati de partide si votati de cetateni, in ciuda faptului ca au fost condamnati la inchisoare pentru fapte de coruptie. Ceea ce in alte tari i-ar face sa intre in pamant de rusine, in Romania a devenit un lucru banal, ba chiar un atu electoral in plus.

Primarul din Navodari, Nicolae Matei (PSD), a fost primit, miercuri, la iesirea din arest, cu urale si aplauze de catre sute de concetateni. Arestat preventiv intr-un dosar de coruptie, Nicolae Matei a fost intampinat cu paine si sare, a fost imbratisat si sarutat de numeroase cunostinte inlacrimate de emotie. Mai mult, zilele trecute Nicolae Matei a fost ales lider al PSD Navodari si a fost promovat in conducerea PSD Constanta.

Primar eliberat din arest, intampinat cu paine si sare de locuitorii din Navodari

Si cazul nu e nici pe departe singular. Primarii din Magurele si Jilava au depus juramantul pentru un nou mandat fiind adusi incatusati de catre politisti, din arest, evident, tot in aplauzele localnicilor.

In acest weekend, Adrian Nastase este asteptat cu bratele deschise in PSD pentru a-si relua cariera politica de unde a lasat-o inainte de a intra la puscarie, el fiind considerat de Ion Iliescu "un reper moral".

"Eu nu am auzit de asemenea cazuri in alte state europene, mai ales ca la noi nu sunt cazuri izolate, ci sunt din ce in ce mai multe. Se constituie intr-un adevarat specific national", a comentat sociologul Mircea Kivu intr-un interviu acordat Ziare.com.

Acesta a subliniat faptul ca alegatorii voteaza in cunostinta de cauza. "Este asa de deasa reteaua de interese in genul asta de localitati incat, practic, nu exista alternativa", explica Mircea Kivu.

Principalii responsabili sunt insa politicienii. "Nu e vorba numai de DNA, vorbim despre Justitie in ansamblu, vorbim despre decizii ale judecatorilor. Acesti oameni au fost judecati! De asta spun ca e condamnabila atitudinea partidelor care, in felul acesta, submineaza autoritatea Justitiei", spune Mircea Kivu in interviul acordat Ziare.com.

Cum sa interpretam corect aceste imagini ale primirii triumfale de care s-a bucurat primarul din Navodari la iesirea din arest? Oamenii s-au bucurat considerand ca i se facuse o nedreptate, a fost o actiune de sustinere politica din partea PSD sau pur si simplu omul este iubit de concetateni?

Probabil ca e un pic din toate. Probabil ca a fost si o actiune organizata, dar probabil ca primarul respectiv se si bucura de o oarecare simpatie din partea cetatenilor.

Sa nu uitam insa ca am vazut si situatii mai grave.

Sa ne amintim ca acum vreo doi ani a fost un primar de la Ramnicu Valcea care a fost condamnat definitiv la inchisoare si dupa aia a fost declarat cetatean de onoare al orasului. (Primarul PDL Mircia Gutau, condamnat definitiv pentru luare de mita si aflat in penitenciar, a fost declarat, in februarie 2010, in sedinta extraordinara a Consiliului Municipal Ramnicu Valcea, cetatean de onoare al orasului. Pentru vot a fost necesara modificarea regulamentului de acordare a titlului de cetatean de onoare - n.red.).

Sa ne amintim ce s-a intamplat si la Slatina, unde celebrul primar Darius Valcov, care a avut nu stiu cate mandate, a intrat in Parlament si s-au facut din nou alegeri. Si a fost ales un director in primarie care tocmai fusese condamnat definitiv pentru afaceri cu contracte in primarie. (Minel Prina - USL - a fost ales in februarie 2013 primar al Slatinei cu circa 70% din voturi, la scurt timp dupa ce fusese condamnat definitiv la 4 ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, fiind invinuit ca a atribuit in mod ilegal unor firme 18 contracte. Desi avea interdictie, a putut sa candideze pentru ca sentinta a fost redactata gresit - n.red.).

Sa nu ii uitam nici pe primarii din Magurele si Jilava care au fost adusi sub escorta, din arest, pentru a depune juramantul si a fi investiti din nou.

Exact. Ce vreau sa spun este ca cetatenii au ales in cunostinta de cauza.

In aceste cazuri, este vorba despre compasiunea aratata de alegatori fata de un primar gospodar sau, de fapt, despre o coruptie generalizata? Acesti edili sunt votati tocmai pentru ca sunt in stare sa faca diverse aranjamente ilegale?

Ma tem ca despre asa ceva este vorba. Este asa de deasa reteaua de interese in genul asta de localitati incat, practic, nu exista alternativa. Probabil ca oamenii se gandesc ca altii sunt mai rai (daca se poate asa ceva).

Oricum, asta nu scuza atitudinea partidelor.

Intr-adevar. Dar de ce partidele promoveaza astfel de oameni, de ce ii aleg drept candidati?

E un fel de aroganta din partea partidelor. Dar nu as generaliza, cam in toate cazurile e vorba de PSD.

Sa nu uitam totusi ca liderul PNL Crin Antonescu s-a declarat "onorat" sa fie coleg de partid cu fostul primar din Baia Mare, Cristian Anghel, dupa ce acesta a executat 6 luni de inchisoare din pedeapsa primita pentru coruptie si abuz in serviciu. Credeti ca politicienii incearca astfel de induca neincrederea populatiei in Justitie, sa discrediteze activitatea DNA?

Daca e asa, e grav, pentru ca aici nu e vorba numai de DNA, vorbim despre Justitie in ansamblu, vorbim despre decizii ale judecatorilor.

Acesti oameni au fost judecati! De asta spun ca e condamnabila atitudinea partidelor care, in felul acesta, submineaza autoritatea Justitiei si increderea oamenilor in Justitie.

Cand a fost arestat preventiv primarul din Navodari, oamenii au iesit la un miting cerandu-i eliberarea, printre ei aflandu-se inclusiv ministrul Culturii de la acea data, senatorul PNL Puiu Hasotti. Credeti ca prin astfel de manifestari politicienii incearca sa influenteze unele decizii ale instantelor?

Probabil ca e vorba si despre asta, dar repet este vorba despre un mod foarte cinic de a pune problemele. Politicienii, in cazul de fata Puiu Hasotti, arata prin asta ca nu le pasa de Justitia din Romania.

Cum sunt percepute dincolo de granite asemenea stiri venite din Romania? Sau nu ajung la urechile cancelariilor occidentale?

Eu cred ca ajung, cel putin aceste cazuri de top, ca sa le spun asa.

Pana la urma, oamenii probabil ca voteaza pe cel care li se pare mai puternic. Au senzatia ca oamenii de acest gen nu pot fi invinsi.

Eu nu am auzit de asemenea cazuri in alte state europene, mai ales ca la noi nu sunt cazuri izolate, ci sunt din ce in ce mai multe. Se constituie intr-un adevarat specific national. Nu se poate sa nu razbata in afara stirile de acest tip.

Cum credeti ca va fi reprimit Adrian Nastase in randurile PSD la congresul din acest weekend?

Probabil ca la congres o sa fie primit bine. In interiorul PSD s-a propagat ideea ca lui Adrian Nastase i s-a inscenat un proces politic.

Iar premierul Ponta l-a sustinut permanent, i-a rezervat si postul de presedinte al Consiliului National de Coordonare al PSD. Cum credeti ca va evolua cariera politica a lui Nastase?

E greu sa spun daca are o sansa, totusi functii publice nu mai poate sa ocupe un timp.

Pe de alta parte, nu as uita nici ca Adrian Nastase mai are un proces pe rol si pana acum scorul este 1-1, pentru un dosar a fost achitat, pentru altul condamnat. Daca va fi achitat si in al treilea (dosarul Zambaccian - n.red), sansele lui de revenire in politica vor creste pentru ca va putea argumenta 'Iata, mi s-au construit dosare pe care Justitia le-a infirmat'.

Ce credeti ca ar trebui facut pentru ca Romania sa ajunga o tara normala, in care condamnatii la inchisoare sa nu mai poata continua o cariera in administratia publica si in politica? Cine trebuie sa se schimbe, alegatorii sau partidele?

Cred ca trebuie pornit de la partide. Politicienii trebuie sa inteleaga ca nu ai voie ca reprezentant al unui partid politic sa neglijezi o sentinta finala a instantelor.

Dar cum s-ar putea schimba lucrurile? Suntem intr-un cerc vicios, in mod normal cetatenii ar trebui sa regleze acest mecanism refuzand sa voteze asemenea candidati.

Din pacate, am vazut ca cetatenii nu tin cont de acest lucru. Repet, politicienii ar trebui sa inteleaga ca fac rau statului. Pana la urma, exista riscul ca Justitia sa devina un ansamblu de institutii in care nu mai are nimeni incredere. Asta inseamna un fel de disolutie a statului, aproape.

Neincrederea in Justitie ce inseamna? Ca fiecare prefera sa isi faca dreptate singur, cum poate. De exemplu, in loc sa ma judec cu vecinul pentru ca si-a mutat gardul un metru pe pamantul meu, prefer sa ii dau spaga politistului ca sa rezolve in vreun fel problema.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Mircea Kivu primar arestat, #primar Navodari eliberat, #Mircea Kivu politicieni condamnati , #politica interna