Nevoia de asanare morala a politicienilor romani

Autor: Iulian Bulai - deputat USR
Marti, 08 Decembrie 2015, ora 09:56
3292 citiri

In ultima luna s-a vorbit intens de reformarea clasei politice si de nevoia de innoire a celor care ne reprezinta.

Se pare ca din punct de vedere constitutional avem destul de multe parghii la care putem sa apelam: remanieri guvernamentale, schimbari de guvern sau intiative legislative demarate de catre cetateni. Dar ce ne facem cu nevoia de asanare morala a politicienilor romani stiind ca nu avem la indemana parghii constitutionale pentru acest tip de reforma?

Cu doua saptamani inainte de tragedia de la clubul Colectiv, Fundatia CAESAR a lansat proiectul national i74, care vine cu cerinte punctuale de reformare a Parlamentului Romaniei. Cuvantul cheie pentru aceasta initiativa este transparenta, adica: vot la vedere, cheltuirea bugetului pus la dispozitie fiecarui parlamentar, incuviintarea cercetarii penale a parlamentarilor fara obstacole din partea colegilor de breasla samd.

Avand in gand proiectul i74 si intrebarea de mai sus, am decis sa fiu atent si fata de comportamentele politicienilor din teritoriu. Asadar, am observat comportamentul public online al unui cosilier local, pe durata a patru saptamani. Am ales un domn consilier dintr-un oras de marime medie spre mica, foarte activ pe Facebook. Tin sa precizez ca nu ajuta acestui articol precizarea numelui dansului si nici al orasului unde activeaza - ca si in alte cazuri similare, fenomenul este atat de raspandit incat as limita observatia, daca as aminti numele omului sau orasului.

Trebuie sa marturisesc faptul ca, odata cu acest proces de observare indelungata a comportamentului alesului nostru in spatiul online, a trebuit sa-mi clarific niste notiuni de genul:

Ce este spatiul public? Cine este o persoana publica? Putem aplica politicienilor locali un set diferit de judecata sau apreciere decat parlamentarilor? Pot fi trasi la raspundere politicienii care isi exprima opinii publice pe pagina lor de Facebook? Cine impune limita bunului simt si minima morala de care alesii trebuie sa dea dovada in mediul online? Poate libertatea de expresie sa aiba mai multa greutate decat responsabilitatea pozitiei de ales local?

Nu am raspunsuri la aceste intrebari care m-au framantat in ultima luna, dar voi impartasi aici cateva dintre gandurile exprimate de alesul local in spatiul virtual. Imi va fi greu sa mentionez cele scrise fara sa le judec, dar voi incerca totusi sa-mi aleg cele mai potrivite cuvinte care descriu postarile.

Tin sa mentionez ca postarile consilierului nu cred ca faceau obiectul politicii partidului din care provenea si nici nu cred ca aduc un plus de valoare discutiei din spatiul public.

Fara sa merg mai departe cu comentariile, redau aici pe scurt continutul postarilor de diferite categorii postate de catre consilier: bancuri cu Bula, mituri despre evreii care conduc Romania din spate, mos Craciun impreuna cu zane imbracate saracut, lovitura de stat a lui Ciolos, diverse citate, aforisme, truisme, tratamente naturiste, spiritualitate alternativa, postari sexiste la adresa femeilor, caini care canta la pian, imagini acvatice, trandafiri cu roua adaugata in photoshop, scene de infidelitate pe plaja, superstitii si blesteme, jocuri electronice cu tancuri violente in trafic, ghidul relatiilor conjugale, videouri cu pisici care se plimba pe spatele berbecilor, cadane dansand ritmic in grup, reflectii privind importanta prostilor pentru oamenii destepti (sic), si alte obscenitati care nu se pot descrie aici.

Legat de modul in care aceste mesaje erau formulate, marea majoritate a articolelor si postarilor includeau titluri bombastice ca: 'socant', 'bomba', 'adevaruri intr-adevar (sic) ', 'dezvaluiri explozive', 'anunt cutremurator', 'anunt fara precedent', 'dezvaluiri soc' samd.

La asemenea nivel de exprimare publica din partea consilierului, imi permit sa am prejudecatile mele asupra viziunii sale pentru urbe, prioritatile dumnealui si timpul pe care il dedica dezbaterii publice.

In cele din urma, cred ca cel mai mult nu m-a mirat lejeritatea cu care acest domn trecut de prima tinerete se afiseaza in spatiul public virtual, ci mai degraba lipsa de reactii negative din partea celor care ii urmaresc activitatea.

Cu exceptia unui internaut care pune semnul intrebarii blestemului de a nu distribui o postare care ademenea prin promisiuni de castiguri iminente, nu am remarcat nicio voce critica. Doar aprecieri si confirmari.

Fata de un asemenea comportament, spatiul public ar trebui sa fie mai critic si sa traga la raspundere persoana in cauza. Ma intreb de ce nu s-a intamplat! Poate ca masa persoanelor care il urmaresc este de aceeasi calitate morala sau poate ca oamenii nu au curaj sa ii spuna cat de josnic sau de caraghios este.

Ce este cert e faptul ca nimeni nu se sesizeaza si nu ia atitudine. Nu cred totusi ca aceeasi lipsa de critica s-ar aplica si situatiilor in care parlamentarii ar fi atat de libertini in spatiul virtual. Si, totusi, de ce nu aplicam aceleasi standarde si reprezentantilor locali?

Poate pentru ca in comunitatile mici toata lumea cunoaste pe toata lumea si nimeni nu indrazneste sa se puna rau cu seful cel mare de la primarie. Acest motiv as putea sa il inteleg.

Totusi nimeni din Opozitie de exemplu nu se afiseaza critic fata de un consilier local care se plange ca nu mai avem pe nimeni care sa ne elibereze de sub jugul minoritatilor nationale care ne fac de rusine!

Nici nu mai are rost sa spun ca nu am gasit nicio postare care sa critice situatia sociala a varstnicilor cu pensie mica, a sutelor de copii care nu merg la scoala, a miilor de familii care traiesc despartite din cauza migratiei sezoniere in Europa.

Lipsa acestor luari de pozitii, si doar prezenta derizoriului, banalului si cancanului ma intristeaza.

Apropo de proverbe, inainte se spunea: 'spune-mi cu cine te imprietenesti, ca sa-ti spun cine esti', astazi putem spune: 'spune-mi ce postezi, ca sa-ti spun in ce crezi' sau 'spune-mi ce fotografii share-uiesti, ca sa-ti spun cine esti'.

Iulian Bulai este specialist in diplomatie culturala, iar din 2015 este membru al Fundatiei CAESAR.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#politicieni facebook, #politicieni spatiu public , #politica interna
Comentarii
Poza ucenic
ucenic
rank 2
"nicio postare care sa critice situatia sociala a varstnicilor...