Niste Alba ca Zapada

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 19 Septembrie 2016, ora 06:32
9080 citiri

Scena publica ne ofera numeroase exemple de inadecvare.

Sa ne uitam, de pilda, pentru o clipa, la acest primar din preajma Bucurestilor, care a hotarat sa se urce pe o catedra! Era o zi importanta: edilul venise la inaugurarea anului scolar. "Asa mi-a dat mie prin cap", a explicat el.

"Era o galagie in spate, difuzoarele nu erau foarte performante (...) Sa ma urc la etajul intai si sa le vorbesc de acolo, am zis ca nu da bine, aminteste de alte vremuri".

Ezitarea a incoltit in sufletul alesului: "eram constient ca oamenii poate zic: dom'le, omul e nebun". Sentimentul datoriei a avut, insa, castig de cauza: "de acolo, cu picioarele pe catedra aia le-am spus (...) sa constientizeze cum arata scoala la inceputul anului, iar dupa cateva luni gasim picioare pe pereti, usi rupte, geamuri sparte".

Nici inspectorii scolari nu gasesc mereu tonul potrivit, in asemenea ocazii solemne. Unul dintre ei a mers la Botosani si le-a vorbit copiilor din asa-numita clasa 0, folosind un vocabular curios: "ziua de astazi se gaseste, pentru multi dintre noi, in sinonimie cu emotia, ca si cu momentul in care inocenta sparge cu un zambet orice rigiditate institutionala".

Urechile tancilor de 5-6 ani au auzit, apoi, ce-i asteapta de acum incolo: "in plina epoca a schimbarilor de paradigma si a tehnicizarii sufletelor, in plin avant al competitiilor globale si al dezindividualizarii nationale, prin scoala si in scoala vom gasi nu doar radacinile fiintei, ci si rostul fiecaruia dintre noi".

Cred ca si unii diplomati au fost formati de asemenea dascali. La asta m-am gandit atunci cand am citit comunicatul MAE despre o poza in care ambasadorul SUA aparea alaturi de steagul secuilor, dupa o intalnire in Harghita: "asemenea vizite presupun inclusiv necesitatea intelegerii si luarii in considerare a posibilitatii existentei unor sensibilitati".

Domnul Klemm a studiat, cand era tanar, literatura comparata cu un mare savant roman - Matei Calinescu. Externele de la Bucuresti ii propun acum un curs (scurt) de metafizica a incursiunilor diplomatice.

E adevarat, pe de alta parte, ca multi dintre politicienii nostri ignora atat categoria filosofica a fiintei, draga inspectoratelor scolare, cat si pe cea a existentei, invocata de MAE. Asta nu scade nivelul umorului involuntar. Dimpotriva.

Iata, de pilda, ce le zicea, acum cateva zile, un lider de partid junilor care aspira la o cariera politica: "Ce vedem noi? Pe de o parte, PSD ramane intr-un electorat captiv, care crede in statul paternalist; pe partea cealalta, (avem) niste Alba ca Zapada (...), niste oameni care spun ca totul e apa si pamant, (ca) ei sunt salvarea natiunii, dar nimeni nu stie cu ce s-au ocupat pana acum".

Un fost premier prefera personajelor de basm figuri din desenele animate, dar acum pare sa fi depasit faza asta. Dupa ce a aflat ca e urmarit penal, a inceput sa se refere la criminali politici: "sunt tratat - si eu, si altii - parca suntem, asa, Osama bin Laden, parca suntem Pablo Escobar (...) trebuie sa mergem la politii si in alte zone".

La drept vorbind, unii se bucura ca au gasit deja "alte zone". Un candidat la primaria din Timisoara scria pe Facebook, la inceputul primaverii: "astazi, 23 martie 2016, ora 22:00:22, dupa ceasul energetic, racheta noastra a fost vizibila pe cerul instelat de cei care priveau pe geam. Vehiculul nostru energetic se indreapta spre Molfox cu cea mai mare viteza. Avem aparatura de ultima generatie, deci puterea energetica este cu noi. Revenim cu date si poze la aterizare".

Ce sa mai zicem? Asteptam aterizarea - de pe catedra sau de pe Molfox - cu aceeasi ingaduinta fata de firea romanilor...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Pandele catedra, #inceput scoala , #politica interna