Oare ce trebuie sa se mai intample ca sa se inteleaga? (Opinii)

Luni, 25 Iunie 2012, ora 09:45
2872 citiri
Oare ce trebuie sa se mai intample ca sa se inteleaga? (Opinii)

Dupa alegerile locale, valvataia de la varful politicii se extinde, insa economistii ne atentioneaza ca "structura economiei a devenit de tip neocolonial" (Mircea Cosea).

Ca orice colonie exportam preponderent catre metropola, recte UE, capitalul strain si romanesc scade sau se retrage de pe piata romaneasca spre zone privilegiate, complexitatea produselor la export se reduce in favoarea materiilor prime, iar invatamantul si cercetarea nu mai constituie un motor pentru economie.

Industria noastra nu mai produce nici macar bunuri traditionale ca sape, harlete, furci, topoare, lanturi, sarma. Pamanturile altadata roditoare sunt lasate in paragina, iar 78% din produsele alimentare provin din import. Cele mai multe avand la baza materii prime procurate pe mai nimic tot din Romania.

Pierderea suveranitatii?

O consecinta a acestor realitati triste este dependenta de moneda straina, de finantarile organismelor mondiale si europene, iar nivelul de trai n-are nicio sansa sa se apropie vreodata de tarile occidentale, nici macar de mult compatimita Grecie, de Polonia, Irlanda unde salariile si pensiile sunt de multe ori mai mari decat in Romania.

Un fenomen demn de lumea a III-a este proliferarea firmelor subcontractoare: concerne, trusturi, companii celebre straine, reprezentate de un ins cu laptop, castiga licitatii la drumuri, constructii, investitii, reparatii, soft etc. ca apoi sa angajeze specialisti, utilaje si forta de munca autohtone spre a pune in opera proiectele.

Motivul? Firmele romanesti nu au bonitate, forta, nici sustinere legala. De aceea, lucrarile se fac greu, pe bani tot mai multi si comisioane pentru maharii autohtoni tot mai mari. Ca urmare, astfel de fenomene nu ne vor permite nicicand dezvoltarea industriilor proprii, nici reintoarcerea fortei de munca plecate peste granita.

Politicienii cu ale lor, noi cu ale noastre

Cele expuse mai sus ar darama guverne, parlamente si presedinti, nu si la noi unde de respectivele nenorociri se vor fi ocupand poate demnitari si functionari de rangurile doi, trei, patru..., oameni care pentru orice pas au nevoie de aprobare.

E adevarat ca si la noi vechea putere a pierdut alegerile din motivele mentionate, dar nici diriguitorii nostri, nici presedintele Basescu n-au invatat nimic din greseli, nici din evolutiile politice, sociale, economice, ale tarilor unde criza n-a facut ravagii.

Pentru ca preocuparile la varf continua vechea meteahna politicianista autohtona: in loc sa construim institutii, agentii, firme private care sa rezolve problemele economice, din educatie si sanatate, singura activitate eficienta este distrugerea adversarului, caci sefii romani nu suporta colaborarea, nici lucrul in echipa, daca ceilalti nu li se supun.

Guvernarea in interesul cetatenilor

Privesti cu speranta spre liderii lumii civilizate si-i vezi implicati trup si suflet in batalia cu criza si recesiunea. La noi s-a declansat razboiul plagiatelor, al demiterilor si suspendarilor reciproce, pana la urma aspecte care cad in sarcina justitiei, nu a Guvernului, nici a formatiunilor politice, nici a Presedintiei.

Noul presedinte al Frantei, Francois Hollande, pregateste proiecte economice impreuna cu cancelarul german Angela Merkel, popoarele lor vor beneficia ca intotdeauna de preocupare din partea alesilor, in timp ce ai nostri se bat care sa reprezinte Romania la organismele europene si mondiale, recte care sa iasa in fata, care sa fie intaiul. Or principala menire a alesilor e legata, repetam, de sectoarele vitale: economie, industrie, scoala, spital si administratie, adica de buna guvernare.

Cultura lor

Marile personalitati si activistii occidentali din domeniul artei se fac luntre si punte spre a raspandi culturile franceza, engleza, germana in lume. Functionarii institutiilor noastre culturale nu mai stiu cum sa-si favorizeze cunoscutii si prietenii cu subventii pentru carti, productii artistice de care n-a auzit nimeni, eventual DJ, in timp ce Enescu, Blaga, Stanescu, Sorescu, Marin Preda... zac uitati.

E clar. Politicienii de top s-au specializat in intrigi de palat. De culise. Biletele roz, mape de lucru, dosare adevarate sau contrafacute, stenograme, marturii false ori luate sub presiune, procese de intentie, toate apar pe piata ca mari reusite.

Numai ca de maine suntem si mai saraci, speranta nu ni se intareste, iar vecinii, cunoscutii, prietenii sunt tot mai convinsi ca aici nu va fi niciodata nimic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#politica interna buna guvernare , #politica interna