Opinii: Lovitura de stat

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 10:22
3557 citiri
Opinii: Lovitura de stat

Lovitura de stat (din franceza coup d'Etat) sau puci (din germana Putsch) se numeste o rasturnare brusca si neconstitutionala a puterii legitime a unui stat, impusa prin surpriza de o minoritate, de obicei militara, folosind forta.

Lovitura de stat se deosebeste de revolutie prin aceea ca la revolutie exista o participare masiva a populatiei.

Acum ca avem definitia asa cum o cunosc toti cei din lumea politica, sa vedem ce atrage dupa sine, cine o doreste si de ce.

O lovitura de stat ar insemna:

- legitimarea puterii de a folosi forta in reprimarea oricarei miscari de strada sau politice;

- scoaterea unui partid sau formatiuni in afara legii;

- instituirea starii de necesitate si a legii martiale, cu toate cele ce deriva din asta;

- dreptul conducatorilor de a cere ajutor strain de orice natura pentru stapanairea situatiei;

- in caz de "reusita", o lunga perioada de izolare externa, pana la alegeri libere si recunoasterea internationala a noii conduceri;

- stare de nesiguranta si cresterea infractionalitatii interne;

- golirea rezervelor bancilor de valuta prin retragerea acesteia in banci sigure , in afara;

- cresterea gradului de risc al tarii si stoparea investitiilor externe.

Cam asta ar fi in mare urmarea unei lovituri de stat. Acum sa vedem cine ar dori-o:

Partidele din Opozitie?

Ce ar castiga? Nu au certitudinea ca ar reusi. Nu sunt unite. Nu se inteleg la "cascaval". Nu au cu ce sa porneasca la reconstructie. Nu sunt sigure ca ar mai castiga la viitoarele alegeri. Nu vor sa isi riste posturile caldute si sa organzizeze alegeri cu adevarat libere pentru ca exista riscul aparitiei altei formatiuni politice, care, profitand de guvernarile ultimelor doua decenii, sa atraga simpatia populatiei scarbite de actualii oameni politici .

De ce ar raspandi acest zvon? Din prostie, pentru ca o asemenea vanturare de intentii ii invinovateste si le poate taia craca de sub picioare. Asemenea intentii nu se flutura sub nasul presei, ci se fac pe tacute.

Partidele aflat la Putere?

Ce ar castiga? Ar legitima intrarea in forta a organelor de ordine (conform indicatiilor date de domnul Basescu noului ministru de Interne si in sedinta CSAT) in demonstranti.

Ar justifica raspunsul organelor de ordine la eventualele (provocari ) regizate si orchestrate de cei ce au interes sa puna botnita razmeritelor si protestelor.

Ar da posibilitatea "amanarii sau indulcirii" conditiilor de imprumnut si termenelor, pentru ca in asemenea situatii, comunitatea internationala reactioneaza empatic, sprijinind guvernele "napastuite" de incercari de "destabilizare".

Ar avea posibilitatea sa scape de anumiti adversari incomozi pe care in conditiile unei stari de necesitate i-ar putea judeca sumar cu niste dovezi pregatite si verificate in pripa. Ar avea chiar posibilitatea scoaterii in afara legii a partidului "gasit tap ispasitor" si astfel electoratul ar avea mai putine variante la urmatoarele alegeri. Intre timp, "va aparea" un nou partid al "noilor revolutionari" care ar castiga alegerile, dupa modelul FSN.

De ce ar raspandi acest zvon? Din siguranta. In situatia in care situatia ar scapa de sub control la demonstratiile de protest ale populatiei, ar da mana libera unor provocatori, ca in cazul "teroristilor" din Decembrie 89 sa creze scenariul unei incercari de lovitura de stat si ar justifica si legitima ceea ce ar urma.

Pentru a pregati opinia publica interna, dar mai ales internationala cu ceea ce "ar fi nevoiti" sa faca.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#lovitura stat Romania, #consecinte lovitura stat , #politica interna