Opinii: Ucraina - revansa politica a Rusiei!

Joi, 25 Februarie 2010, ora 09:34
3355 citiri
Opinii: Ucraina - revansa politica a Rusiei!

Dupa o perioada de contestari, acuzatii si certuri "in direct" Ucraina pare ca si-a ales in sfirsit liderul, Victor Ianukovici. Tara asteapta o modificare a politicii de pana acum, dezamagita complet de rezultatele Revolutiei Oranj de acum 5 ani. Iushcenko si camarazii sai "revolutionari" n-au reusit sa convinga pe nimeni, lasand tara in haos intern si intr-o acuta criza de incredere pe plan extern.

Incepand cu 1990, Ucraina s-a tot laudat ca vrea sa fie o tara europeana si, in general, Europa a acceptat aceasta declaratie dar tipul de politica externa pe care l-a avut pana in prezent demonstreaza contrariul. Abordand o politica a fortei, o copie in miniatura a tipului de politica de la Kremlin, Kievului i-au lipsit coerenta limbajului si o anumita moralitate si un anumit spirit de "gentleman" fara de care nu se poate face diplomatie.

Ucraina este covarsita de frustrari si angoase atat privitoare la vecinii apropiati, cat si referitoare la mostenirea istorica comuna cu Rusia. De aceea politica sezutului in doua luntri a pus o eticheta de neseriozitate pe orice initiativa a Kievului, lipsa de credibilitate externa fiind acuta.

Noul regim de la Kiev preia o tara ruinata economic, sub controlul cvasi-total al bancilor vest-europene (ca si Romania de altfel) dar si moscovite. Produsul Intern Brut a scazut cu 14% in 2009, inflatia anuala se ridica la peste 12%, bugetul cu 20%, datoria externa se ridica, la finalul lui 2009 la peste 30 miliarde de euro iar ratele anuale scadente la peste 4 miliarde euro.

Ianukovici mosteneste aceleasi probleme pe care le-au avut si Kuchima si Iuschenko la randul lor: o tara fragmentata intre vestul mai bogat si pro-occidental si estul sarac si pro-rus. In plus constiinta nationala este atat de firava incat ea insasi poate constitui o amenintare la adresa securitatii Ucrainei. Nici un regim de la Kiev nu a avut puterea, pana acum, sa demonstreze in mod practic, ceea ce oficialii si presa ucraineana tipa pe toate drumurile: ca Ucraina este diferita de Rusia.

Contradictiile Ucrainei

Ca mai toate fostele colonii sovietice (mai putin Tarile Baltice) si Ianukovici propune aceleasi obiective contradictorii: cooperarea cu NATO, accederea in Uniunea Europeana dar relatii speciale cu Rusia. Si, intr-o buna traditie coloniala, prima vizita externa a noului presedinte va fi, la Moscova, imediat dupa depunerea juramantului pe 25 februarie.

Ianukovici va trebui sa se confrunte pe termen scurt cu problema delicata a gazelor, problema care creaza nemultumiri atat in Europa cat si la Moscova. Pus in fata dezastrului industrial al tarii, confruntat cu cererea si consumul din ce in ce mai mare de gaz rusesc, Ianukovici spera ca Rusia sa abandoneze proiectele de ocolire a Ucrainei, pe care Moscova i le tot flutura pe la nas, in speranta ca profitul va veni din trei surse: pe de o parte alimentarea continua a propriei industrii enrgofage (al 6-lea consumator mondial de gaze naturale), pe de alta parte redeventele pe care le-ar primi de pe urma inchirierii conductelor si, nu in ultimul rand, re-exportarea unor cantitati de gaze catre Vest. De fapt, visul lui Ianukovici ar fi ca Rusia sa revina la preturile subventionate pentru gaz in schimbul proprietatii asupra sistemului de conducte ucraienan. De ce ar face insa Rusia aceasta concesie ucrainienilor atata timp cat Kievul jongleaza cu Europa si NATO?

In afara de cazul special al Rusiei, Ucraina nu are relatii relaxate cu nici unul dintre vecini. Poate doar cu Belarusul, dar acest stat nu poate fi considerat un vecin extern atata timp cat este practic o gubernie ruseasca. In rest, cu Polonia tensiunile sunt la ordinea zilei, mai ales datorita problemelor minoritatilor nationale si a teritoriilor pierdute de Polonia dupa al doilea razboi monidal.

Romania este adversarul de serviciu al Ucrainei, orice problema interna sau externa a Kievului fiind imediat pusa pe seama Bucurestiului. In plus teritoriile romanesti din Ucraina si sutele de mii de romani care inca mai traiesc acolo constituie subiecte delicate pentru propaganda oficala ucraineana. Moldova este vazuta ca o prelungire a Romaniei si existenta Transnistriei incepe sa deranjeze din ce in ce mai mult lumea politica de la Kiev.

Abandonul in bratele Rusiei

Paradoxal, apropierea de Rusia va aduce si beneficii. Pe de o parte va oferi lumii politice europene un anumit grad de predicitibilitate. Cel putin, de acum inainte Europa va sti cu certitudine care va orientarea politica a Ucrainei iar jumatatile de masura vor fi abandonate. Asta ar putea face mult mai sigur si transportul gazelor dinspre Rusia catre Occident. Deasupra Kievului sta si "sabia lui Damocles" reprezentata de posibila optiune a Moscovei spre deschiderea unor noi trasee ale conductelor care sa ocoleasca teritoriul Ucrainei.

Acest lucru ar putea lipsi Ucraina si de o parte insemnata a cantitatii de gaz pentru consum propriu si de redeventele in valoare de milioane de euro anual care ii sunt atat de necesare. Dar, cel mai important lucru, ar putea lipsi Ucraina de un atu in santajul josnic pe care-l aplica, de prea multi ani, Europei, in speranta obtinerii cat mai multor beneficii de la Bruxelles. Asa ca, stabilizarea politicii externe ucrainene, fie ea si catre Moscova, ar putea aduce un anumit grad de siguranta in viata europeana.

Acest lucru ar putea chiar sa aduca si un grad de calmare a politicii interne atat timp cat si populatia va avea, in sfarsit, un reper clar al orientarii politice. Cu o cota majoritara a populatiei nostalgice dupa stabilitatea epocii sovietice, Ucraina ramane ancorata in trecut si, prin alegerea lui Ianukovici sunt slabe sperante pentru o reala transformare democratica a tarii. In schimb, prin apropierea economica si politica de Rusia, s-ar putea evita marile convulsii sociale care au marcat perioada ultimilor cinci ani.

Cvasi-dependenta politic si economic de Rusia, Ucraina va abandona, probabil, in urmatorii ani orice veleitate de independenta politica si se va inscrie in trasa Kremlinului. NATO si Uniunea Europeana vor ramane doar subiecte de discurs sau, in cel mai bun caz, catalizatori pentru atragerea unor beneficii punctuale precum relaxarea politicii de vize sau atragerea de investitii directe.Cat despre Romania si Moldova, in mod, cert retorica nu se va modifica dramatic, fiind practic singurul domeniu de politica externa unde Rusia, interesata de mentinerea Moldovei in propria-i "ograda", va permite Ucrainei sa se manifeste "independent". Moscova nu are de ce sa se teama nici de politica interna a Ucrainei, caci limba rusa va fi ridicata la statutul de limba nationala, o zona de comert liber intre Ucraina si Rusia va fi creata (de fapt presedintele Medvedev a ordonat zilele trecute Serviciului Federal Vamal demararea discutiilor pentru crearea unei uniuni vamale) iar prelungirea inchirierii portului Sevastopol pentru Flota Rusa si dincolo de 2017 este ca si parafata.

Eliberata de grija Ucrainei, pe care o va folosi ca pe un "caine de paza" la granita de sud-est, Moscova se va putea re-orienta politic spre contracararea influentei politice pe care Europa a inceput sa si-o intareasca in vecinatatea Rusiei in ultimii ani.

Revolutiile Oranj s-au terminat in Europa. Rusia vrea sa-si ia revansa !

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ucraina revansa politica Rusia, #Revolutia Oranj Ucraina, #Rusia Ucraina revansa , #politica interna