Opinii: Oprirea prabusirii tarii

Vineri, 23 Iulie 2010, ora 11:25
2348 citiri
Opinii: Oprirea prabusirii tarii
Foto: deviantart.net

Oricat de prelucrat si coafat ar fi sondajul IPP de joi, toata lumea stie ca PD-L si presedintele Basescu deconteaza situatia economica dezastruoasa a Romaniei.

Pana la pasarea vinovatiei pe guvernele anterioare, e clar ca ochii tuturor se indreapta spre actuala conducere, care nu numai ca nu imbunatateste performanta economica, asta ar mai fi de inteles, dar, mai grav, nu elimina clientela de la borcanul cu miere bugetara, atata cata a mai ramas. Ceeace nu mai este de inteles.

Contracte cu statul care se scurg spre clientela se descopera zilnic. Si nu spre cea pesedista sau penelista. Spre disperarea lor. Ci catre clientela pedelista, spre disperarea populatiei, care nu poate intelege ca in conditiile unei crize profunde, unii huzuresc pe banii statului, in timp ce altii strang cureaua pana la ultima gaura.

Ce solutie imediata ar avea presedintele Basescu sa contracareze aceasta prabusire?

Sa numeasca un guvern condus de Monica Macovei. Este singura persoana care prezinta garantia ca nu va permite furtul din banul public. Macar atat. Ca pana la relansarea economiei mai este.

In plus, sa faca odata restructurarea aparatului bugetar, sa taie ajutoarele sociale nesimtite acordate cui vrei si cui nu vrei. Manuind o sabie in loc de pix, probabil s-ar face temuta de membrii guvernului si ai esaloanelor inferioare din Executiv.

Poate populatia si-ar schimba atitudinea fata de neputinta guvernantilor de a-si face ordine in propria ograda. Iar PD-L ar avea ragazul sa-si linga ranile, sa-si organizeze viata de partid pentru viitoarele batalii electorale.

Toata lumea ar castiga din aceasta miscare politica.

Pe urma este o chestiune de incredere. A populatiei in Guvern, a cercurilor de afaceri interne si internationale in cineva care chiar poate starpi coruptia si reduce birocratia. Intotdeauna o schimbare de conducere aduce linistea asteptarii. Va reusi mai bine noul guvern? In perioada de relativa acalmie se pot judeca si lua decizii importante, chiar daca dureroase.

Este drept ca presedintele a dat termen 1 septembrie si nu este bine sa-si schimbe deciziile peste noapte. Timpul care a mai ramas poate fi insa fructificat, chiar cu stiinta PD-L, pentru gasirea specialistilor apolitici sau semipolitici pentru viitorul guvern si realizarea unui program de guvernare, pe termen scurt si mediu, care sa pregateasca tara pentru vremuri mai bune.

Sau, si mai bine, schimbarea guvernului pana la sfarsitul lunii iulie, pentru ca luna august, de concediu, sa fie folosita pentru acomodarea noului guvern cu realitatile din institutii.

Pact de Salvare Nationala

Desi Monica Macovei nu are relatii bune cu opozitia, trebuie incheiat un Pact de Salvare Nationala, cel putin la nivel parlamentar. Presedintele Basescu trebuie sa uite si Domnia Sa trecutul, sa cheme opozitia saptamanal la Cotroceni intr-un fel de Consiliu de Salvare Nationala, pentru a asigura trecerea rapida prin Parlament a legilor necesare modernizarii tarii. Nu este acesta stilul presedintelui, stim, dar atunci cand interesele tarii o cer a gasit resurse de impacare. Chiar si pentru solutii "imorale".

Mahalaua politica

Opozitia, la randu-i, trebuie sa lase mahalaua politica deoparte, nu asa se castiga voturile electoratului. Sa vina cu solutii valabile, viabile, validate de experti romani si straini, nu cu basme de adormit copiii. Pe astea sa le foloseasca in familii.

Ultimul sondaj IPP arata cel putin un lucru grav: deruta populatiei, pierderea increderii in actualii guvernanti, lucru cel mai grav posibil si in vremuri normale, daramite in conditii de criza. Oprirea nesigurantei si derutei cetatenilor este acum cerinta numarul unu a politicienilor.

Este absolut necesara eliminarea sentimentului ca in timp ce solicita solidaritate cetatenilor, politicienii se dedulcesc cu contracte si salarii bugetare mari.

Sigur, argumentatia se poate face si in sens invers.

Guvernul Boc are deja pe tapet multe proiecte pe care trebuie sa le duca pana la capat. Legea unica de salarizare a bugetarilor, Legea pensiilor, Legea Educatiei Nationale, restructurarea inceputa, punerea in opera a legilor abia adoptate in vederea reechilibrarii bugetare, toate acestea si probabil multe altele ar suferi o sincopa grava prin instalarea unui nou guvern.

Nu schimbi caii cand urci dealul

Pana intelege logica masurilor legislative promovate, pana ii vin alte idei, care trebuie discutate si validate cu FMI si alte organisme europene, pana se obisnuiesc ministrii cu secretarele si usile ministerelor, trece toamna. Ori, numai de astfel de intarzieri nu avem acum timp.

Iti trebuie o buna cunoastere a politicii dambovitene, a partidelor si politicienilor, pentru a lua cea mai buna decizie.

Nu ne ramane decat sa speram ca o raza divina va lumina mintile celor care au in mana decizia, pentru a alege cea mai buna solutie.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#prabusire Romania, #schimbari Guvern, #reforma politica Romania , #politica interna