Pacaliciul si guvernarea muribunda

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 08 August 2019, ora 07:08
23198 citiri
Pacaliciul si guvernarea muribunda

Orice joc are nevoie de un Pacalici sau, cum ii spuneam in copilarie, un Popa-Prostu'. Iar jocul politic nu face exceptie, are si el nevoie de asa ceva.

Rolul acesta a fost adjudecat, cu aptitudini fara concurenta, de Calin Popescu Tariceanu. Nu a fost de ajuns ca s-a jucat Dragnea cu el, ca l-a pacalit si Viorica Dancila, dar, neinvatand nimic, iata-l si in varful bombeului lui Victor Ponta.

De-abia a anuntat dl Tariceanu marea veste a noului mini USL, format din ALDE si ProRomania, inclusiv prin grupuri parlamentare comune, ca dl Ponta i-a tras presul de sub picioare, nu fara a baga si un bat prin gardul aliantei: "daca ALDE iese de la guvernare, suntem dispusi sa discutam un proiect politic comun! Azi am progresat foarte mult in acest sens! Nu am luat decizii - dar am discutat si progresat!". Dupa care CPT a fost obligat sa inlocuiasca hotararea finala cu discutia privind o alianta cu ProRomania.

Felul in care s-a avantat imi arata ca dl Tariceanu chiar nu intelege mare lucru din politica, in pofida experientei si a pozitiei.

Ce a vrut CPT nu e greu de inteles: sa forteze mana PSD-ului ca sa il faca unic candidat prezidential al actualei coalitii. Mesajul alierii cu Victor Ponta, cel mai mare pericol pentru PSD in acest moment, pentru ca ii rontaie electoratul, nu e cine stie ce subtil: daca nu primesc ce vreau, parasesc guvernarea.

Doar ca tipul acesta de santaj are o doza de ridicol, pentru ca nu poti sa fii si la guvernare, si in alianta cu Opozitia, asa cum nu poti sa fii pe jumatate gravida. In plus, CPT ar fi trebuit sa se prinda ce vrea Victor Ponta.

Nu pe el, nici ALDE si nici macar intrarea la guvernare. Victor Ponta nu are nevoie sa se lege de un partid muribund, sub pragul electoral, cu un lider terminat politic.

Ce vrea Victor Ponta a spus deschis: sa scoata ALDE din guvernare. De ce? Ca sa o termine pe Viorica Dancila si sa traga halci dintr-un PSD in degrigolada catre ProRomania, care sa devina noua forta majora pe zona de centru stanga.

Nu e nicio filosofie si Victor Ponta nici macar nu s-a straduit sa ascunda asta. In plus, fostului premier ii convine de minune sa transmita mesajul ca devine tot mai important in joc.

Dar ALDE nu vrea sa iasa de la guvernare. In momentul in care ar face-o, un partid unit doar de mufarea la banul public si sinecurile guvernarii, partid aflat sub pragul electoral, fara structuri solide in teritoriu, s-ar pulveriza. Deci dl Tariceanu nu vrea decat sa santajeze grosier PSD pentru a obtine o candidatura despre care nu intelege ca nu are nicio sansa.

Cazul Caracal, devenit acum de anvergura internationala, a schimbat jocul electoral de anul acesta.

Lebada neaga a lovit in plin toti politicienii vechi din intreg spectrul politic, dar mai ales din zona Puterii. Nu cred ca sondajele au cuantificat inca impactul, dar el se anunta major.

Incapacitatea statului de a-si apara eficient cetatenii, infratirea intre Politie si clanurile mafiote, toate au fost puse pe tapet intr-un context profund emotional.

Zona puterii nu mai are din acest moment nicio sansa. Guvernarea deconteaza intotdeauna asemenea crize. Tariceanu pare a nu intelege acest lucru, in vreme ce Victor Ponta il stie, pentru ca l-a simtit pe propria piele dupa Colectiv.

Pentru candidatul sau candidatii actualei Puteri cazul Caracal va fi o piatra de moara electorala.

Si nu este singura. Deja se vorbeste deschis despre austeritate. Rectificarea este negativa, se taie posturi, angajarile sunt inghetate, apar taxe noi. Cu am mai spus, miroase deja a 2010.

Nu vad de ce CPT ar vrea sa-si lege el personal de gat aceste pietre de moara. Nu am alta explicatie decat un fel de cantec al lebedei, o ultima sansa de a-si face damblaua.

Paradoxul face insa ca jocul ALDE sa nu fie privit cu mare entuziasm nici din Opozitie. Pentru ca nimeni nu vrea sa preia acum conducerea unei corabii care se scufunda.

Urmeaza trei randuri de alegeri care ma astept sa fie profund marcate de socul Caracal si, abia dupa aceea, cu o noua configuratie parlamentara si, poate, cu un nou presedinte, jocul se va putea reseta, un joc din care ALDE si CPT ar putea disparea cu totul.

Pana atunci, actuala Putere trebuie sa-si duca crucea si sa plateasca decontul propriilor decizii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#Tariceanu Ponta alianta , #politica interna