Politica de frustrati (Opinii)

Duminica, 09 Februarie 2014, ora 19:06
2733 citiri
Politica de frustrati (Opinii)
Foto: realitatea.net

Dupa alegerile din 2012, politicienii si mai cu seama jurnalistii, de orice orientare ar fi ei, se acuza tot mai des de frustrare. O fac fara jena, fara un minim de precautie, ca si cum a-ti spala rufele in piata publica ar fi un fel de activitate cotidiana. Adevarat este si ca adesea le place sa faca parada de cunostintele lor apeland la neologisme si motivatii psihologice insolite.

Ce este frustrarea

Datorita frecventelor discutii despre frustrare, se poate spune ca avem o politica de frustrati. Dar ce este frustrarea? Dupa Sigmund Freud, aceasta denumeste starea sufleteasca a unui ins care nu-si poate satisface libidoul, insa urmasii i-au tot imbogatit intelesul, ajungand sa desemneze reactii emotionale ca suparare, obstructie, opozitie impotriva proiectelor personale, inselare (a asteptarilor), dezamagire din cauza unei nerealizari...

Daca urmarim cu atentie frecventa termenului in discursul nostru politic, observam ca frustrarea s-a generalizat: "Deputatul Cezar Preda este un frustrat, prin urmare nu are ce sa caute in Partidul Miscarea Populara", hotaraste cu de la sine putere (?) Elena Udrea, ceea ce "incearca sa evite oameni care-si pun frustrarile deasupra intereselor PMP".

Geoana e si el "un lider politic mai putin inspirat. E un frustrat, o persoana care nu stie incotro sa mearga", zice Adrian Nastase. Prin 2012, Crin Antonescu declara el insusi ca este frustrat de decizia CCR, dar ca o va respecta, ca n-are ce face.

Generalizarea frustrarii

Incet-incet, frustrarea a cuprins si esaloanele doi, trei ale politicii, pana in ultimul catun: Valentin Nicolau era frustrat cand pe scaunul dorit de el fusese asezat Claudiu Elvis Saftoiu, iar in provincie "Duicu este un tip complexat, frustrat si disperat ca dupa aproape doi ani judetul Mehedinti este pe buza prapastiei". N-a scapat nici Laszlo Tokes care este "un nostalgic frustrat". Frustrati, dupa frustrati...

Cel mai frustrat pare a fi Traian Basescu. De pilda, ministrul Nicolaescu a "vazut aseara un Traian Basescu speriat si frustrat", iar Victor Ponta zicea si el acum ceva vreme ca Traian Basescu este frustrat in legatura cu participarea la Consiliul European. In schimb, presa e mai sentimentala, ramanand aproape de intemeietorul psihanalizei, Freud: "Infrangerea Elenei Udrea in congresul PDL a spulberat fragilul echilibru emotional al domnului Basescu, furios, frustrat, ranit in orgoliul de mascul alfa incapabil sa-si protejeze teritoriul".

Romania frustrata...

La randul sau, Traian Basescu ii transmite presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, nu propria frustrare, ci frustrarea intregii Romanii: "Nu in ultimul rand, problematica legata de energie si de frustrarea noastra ca Nabucco, un proiect european, a fost abandonat". Asadar, nu doar politicienii sunt frustrati de la primul pana la ultimul, ci insasi Romania, o tara membra a UE.

Numai ca, in urma anularii proiectului Nabucco, au mai fost si alti frustrati: turcii, bulgarii, ungurii, austriecii... In aceste conditii, curiozitatea ne-a dat ghes sa mergem mai departe. Am descoperit astfel o frustrare care a dat pe dinafara in Ucraina, alta care ii infurie pe englezi, germani, olandezi, belgieni, finlandezi... ca romanii le iau joburile, inca una care-i mahneste pe francezi ca presedintele Francois Hollande divorteaza din nou, o alta care-i ingrijoreaza pe spanioli ca printesa Cristina a ajuns in fata judecatorului... De frustrarile italienilor legate de libidoul lui Silvio Berlusconi nu mai zic, iar de greci... Pana si moldovenii sunt frustrati ca tovarasii rusi nu le mai cumpara vinurile.

Ce are a face frustrarea cu politica?

Partea urata a acestei stari de fapt nu este neaparat amestecul psihanalizei cu politica, ci ca frustrarile, recte, reactiile emotionale, au ajuns resortul principal al deciziilor politice. Atat pe malurile Dambovitei, cum zicem noi, frustratii, cand ne dezamagesc politicienii, cat si in Occidentul luat ca model.

Cu toate ca, atunci cand este vorba de destinele a zeci de milioane de cetateni, ar fi neaparat nevoie de o judecata rece si de o minte limpede si nu de bizarerii psihanalitice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#frustrare politica decizie Romania, #PMP Udrea Basescu , #politica interna