Opinii: Politica. Regrete eterne

Luni, 26 Iulie 2010, ora 08:39
2765 citiri
Opinii: Politica. Regrete eterne

Bucuria, tristetea, speranta, regretul sunt trairi sufletesti obisnuite. Neobisnuita este patima cu care se incearca atragerea lor in transeele politicii deoarece arta bunei guvernari nu se bazeaza pe afecte, ci pe stiinte, principii, reguli, programe.

Doar in tarile lumii a treia alesii castiga sufragiile uzand de strategii populiste bazate pe dragoste si ura. Intotdeauna dihotomiile dezbina, iar populatiile invrajbite cad usor prada manipulatorilor si pescuitorilor in ape tulburi. De retinut ca niciun escroc sentimental nu a facut vreodata mare branza in favoarea neamului sau.

Sondaje recente indica pareri de rau dupa avantajele "societatii socialiste multilateral dezvoltate", trecand sub tacere absenta democratiei, a libertatilor, nedreptatea, politizarea groasa, foamea si frigul. Numele lui Ceausescu e legat indeobste de blocuri, locuri de munca, marete ctitorii. Mortii nu se vorbesc de rau, dar jurnalisti ahtiati dupa rating o iau de buna. Nimic nou. Fratii nostri de lagar comunist au si ei deceptii, regrete, e drept, in proportie mai redusa, numai ca guvernantii lor isi cunosc meseria.

Ceea ce deranjeaza este ca de fiecare data ne miram ca si cum ar fi ceva straniu. Or adevarul e altul: cand vrei(?) sa anulezi un anume efect, actionezi asupra cauzelor. Logica asta a concordantelor, "adveniente cauza, advenit effectus", a scapat din vedere diriguitorilor. Ca si cum n-ar fi trecut prin scoala. In doua decenii nu s-a facut mai nimic pentru a schimba starea de fapt, nici aceea de spirit.

Din contra, dezamagirilor li se da mereu apa la moara: nicio institutie publica, nici mass-media n-au prevazute programe de educatie pentru maturi, ca in toate democratiile asezate, invatamantul trage ponoasele reformelor politizate, puterea se incapataneaza sa taie veniturile populatiei, desi era si solutia repornirii motoarelor economice simultan cu reformarea institutiilor bugetivore.

In plus, isi permite luxul hotiei, ca dovada inactivarea organelor specializate, fiindca legile sunt ca-n bancul cu barierele: leii sar pe deasupra, cateii se strecoara pe dedesubt, numai boii se lovesc de ele.

Guvernatii insa se strofoca pe ecrane impotriva ilegalitatilor sufocante, a coruptiei, desi niciun lotru nu poate fi prins. De, corb la corb nu scoate ochii. Imoralitatea, tradarea, ipocrizia, cameleonismul, rinocerizarea au urcat la cote nemaiintalnite altadata la romani, inclusiv in randul elitelor: in majoritate, politrucii s-au iubit si s-au sfadit-spurcat cu toti partenerii, jura credinta unora, dar fac ochi dulci altora, mai ales puterii.

Odata ajunsi in jilturi, isi angajeaza servitori, isi schimba nevestele, casele, masinile. La restaurante, cluburi scumpe isi impart intaietatea cu interlopii. S-a ajuns ca mai fiecare sa aiba un pret al tradarii negotat la bursa tragatorilor de sfori. Bani se gasesc totdeauna pentru tasmacherii. Ca sa-si vada conturile doldorosite si progeniturile, amantele promovate, sustin in talk-show-uri ceea ce le era rusine mai deunazi, iar alegatorului ii canta in struna pana ii iau votul. Toate cele de mai sus nu se vedeau la TV inainte de '89.

O parte a scenei politice a sarit ca arsa le criticile CE legate de tarele politichiei dambovitene, de "draga de ANI". Au ramas fara o vuvuzela importanta in exercitarea puterii. Alt lux imposibil intr-o tara normala unde justitiarii isi fac treaba fara a trage cu ochiul la sirenele si avantajele puterii. Timpul insa nu-i pierdut. Se va gasi alta smecherie de plimbat oponentii cu catusele la mani de la Ana la Caiafa. Da bine la electoratul manelist. Alaturi de mita legitimata prin inactiunea acuzatorilor platiti sa apere Constitutia si legalitatea.

Celelalte reprosuri cica ar fi un atac nepermis al inaltilor comisari la adresa Romaniei, o imixtiune in afacerile interne... 45 ani am auzit discursul acesta. Hm! Sa acuzi natia de nostalgie si tocmai tu, parasul, sa cauti pretexte in tronul cu vechituri al Detotciuruitului!

Cel mai tare dor cinismul si duplicitatea: se moare de grija saracilor, a scolii, a copiilor, batranilor, artei, culturii, sanatatii, dar tocmai prin sacrificarea lor se vrea trecerea "prin desert". Fac exercitii de imagine predicandu-ne modernizarea statului, a tuturor sectoarelor vietii social-politice, ca pe vremea "celei mai umane dintre societati", dar legile se aplica tot dupa indicatiile celebrelor regulamente si HCM-uri, ca si cum justitia ar fi debila mintal.

Daca decizia social-economica avea oarece fundamentare materialist-dialectica, astazi la putere sunt amatorismul, habarnamismul, haiducia, iar expertii si competentii sunt marginalizati. Viata supusilor merge pe sponci, tara ne e tot mai izolata pe plan international, nici vorba de spatiu Schengen, dar vinovatiile sunt aruncate asupra oricui, numai a faptasilor nu.

Pe vremuri, dusmani erau agenturile straine, imperialismul, revansismul, azi, monstruoasa mostenire, comunismul, Opozitia, Iliescu, Patriciu, mogulii, capitalismul odios, rapace, oculta mondiala, FMI, Rusia, Bulgaria, pensionarii, bugetarii, hipermarketurile, digurile... Mai nou, cica le suntem prea multi, puturosi, neincrezatori in binele ce ni se pregateste cu anasana, intinzand mana la mila mai marilor puterii actuale.

Cetatenilor li s-a lungit gatul asteptand implinirea promisiunilor din campanii: cica alesii vor fi in slujba poporenilor si nu invers, ca ei se vor sacrifica pentru un "viitor maret", ca va rasari soarele si pe ulicioara noastra, or fostii cersetori de voturi acum isi ascund fata, noaptea iti bagi degetele in ochi pe strada, iar soricelul stresat s-a spanzurat in frigider...

Ca politica asta nu mai tine se vede. Nu se vede cine va avea forta sa o schimbe. Un alt tatuc? Se mai stie ca fara intelepciune politica, stiinta de carte, noblete de spirit, onoare si cinste regretele si deceptiile ne vor insoti pana la Sfantul Asteapta.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#probleme politice Romania, #reforma politica Romania , #politica interna
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Domnule Tomegea ... pai daca "era si solutia repornirii motoarelor economice simultan cu reformarea institutiilor bugetivore" --- de ce oare nu or fi facut asta tari mai invartosate ca Romania !???
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
EXCELENT articol !