Politica se muta la tribunal (Opinii)

Luni, 30 Iunie 2014, ora 11:33
2278 citiri
Politica se muta la tribunal (Opinii)
Foto: makemehappy.ro

Presa s-a luat la intrecere cu televiziunile cine prezinta mai multe cazuri de coruptie la varful politicii romanesti, dar n-a observat ca intre timp batalia nu se mai da pentru buna guvernare, ci pentru intaietate intre politicieni tari, intre grupurile lor de influenta.

Pentru ca o politica normala, ca la carte, nu mai aduce castiguri rapide si voturi, campul clasic de confruntare nu mai este Parlamentul, nu mai sunt nici Consiliile locale, ci birourile parchetelor, culoarele tribunalelor si salile de judecata.

Nu se construieste nimic politic, insa astfel se incearca scoaterea din cursa a competitorilor inamici si degajarea culoarelor. De demonstrat.

Miza lor si durerea noastra

Fireste, nu este vorba de gestionarea diverselor situatii curente cu care se confrunta cetatenii si institutiile publice. Cum-necum, aceasta se face mai departe. E vorba de mize politice personale legate de putere, intaietate, privilegii si avere. Mizele de acest tip sunt eminamente electoral-imorale, fara vreo legatura cu mizele noastre.

In opinia mea, la originea acestei situatii nu se afla contradictii insurmontabile intre cele trei puteri ale statului de drept, asta ca sa ne impaunam si noi ca, iata, putem vorbi despre stat de drept in Romania. Ba chiar se poate spune, cu mici exceptii, ca Legislativul, Executivul si Justitia se afla in oarece echilibru. In dezechilibru se afla, insa, o serie de lideri grabiti spre jilturile puterii.

Legislativ, Executiv, Justitie

Sa explicam: Guvernul si Parlamentul se au ca fratii, nicio motiune simpla sau de cenzura neavand sanse sa treaca de majoritatea coalitiei de guvernamant. Deocamdata. Justitia si Executivul, asijderea. Arareori cate o decizie a judecatorilor mai tulbura activitatea la Palatul Victoria.

In schimb, Curtea Constitutionala, un fel de arbitru politic intre cele trei puteri, le mai face din cand in cand cate o surpriza neplacuta guvernantilor si parlamentarilor, declarand neconstitutionale diverse acte.

De obicei, in democratiile consolidate, singura confruntare politica autentica este intre Putere si Opozitie, dar legislatia, traditia si obisnuintele, nu in ultimul rand, demnitatea, onoarea si loialitatea fata de propria tara ii impiedica pe politicieni sa amestece in divergentele lor politice institutiile statului. Examen pe care politica romaneasca il mai are de trecut. Dar mai este inca mult pana departe.

Varfuri de atac

Eu cred totusi ca un important spatiu de confruntare si adesea chiar incaierare politica se afla intre cele doua varfuri ale puterii executive: prim-ministrul si presedintele.

Si asta deoarece constitutionalistii din anii '90 si 2003, indragostiti peste masura de modelul prezidential francez, au considerat ca Romania n-ar mai fi cu jumatate de secol, vorba unui general hatru, in urma Frantei. Ei bine, s-au inselat: trenul face in continuare 50 de ani intre Paris si Bucuresti.

Sa mai observam ca, in ultimul sfert de veac, podul intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria nu era suspendat in situatiile cand presedintele si premierul erau din acelasi partid ori pe vremea presedintelui Constantinescu. Coabitarea actuala, cu tot cu "pact", de fapt o stare de beligeranta perpetua, tine podul suspendat, permitand circulatia doar pe o punte secreta pentru rezolvarea problemelor curente.

Dupa multe episoade dramatice ale bataliei politice intre cele doua centre de putere, confruntarile au ajuns in Justitie, dar armele nu mai sunt cele clasice.

Justitia ca arbitru

In opinia mea, insa, nu politica i-a dus si-i va duce pe politicieni in fata instantelor, chiar daca incapacitatea si incompetenta politica sunt condamnabile, ci necinstea, lacomia, coruptia, hotia, inselarea bunei credinte..., iar aceste pacate, odata confirmate de instante, pun punct oricarei cariere politice.

Ceea ce, sa recunoastem, este o rezolvare constitutionala: Justitia a devenit, ca pretutindeni in tarile democratice, un arbitru intre celelalte puteri ale statului de drept. Partea buna e ca ea nu are de arbitrat conflicte politice majore, insa nu alegatorii, ci magistratii trebuie sa-i aleaga pe castigatori. Iar invinsii, la randul lor, nu au pierdut lupta in fata urnelor, ci au cazut prada propriilor slabiciuni, deficientelor de caracter sau de educatie, poftelor de putere si altor pofte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Justitie batalie politica , #politica interna