Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Pretul ipocriziei

Duminica, 09 Mai 2010, ora 13:23
6331 citiri
Pretul ipocriziei

Dincolo de nepricepere, coruptie, iresponsabilitate sau jocuri politice, Romania plateste acum pretul unei imense ipocrizii si al lipsei totale de principii in care se scalda de 20 de ani clasa politica, dar si al credulitatii, vecina si ea cu ipocrizia, a celor care nu au sanctionat la timp aceste metehne.

Niciunul dintre partidele politice romanesti nu a avut vreodata o doctrina certa. Nu exista nici astazi in Romania vreun partid in mod autentic de dreapta sau vreunul in mod autentic de stanga. Adica unul care sa urmeze ferm niste principii, indiferent de conjuctura politica si de ceea ce ii place electoratului sa auda.

Oamenii simpli adora sa li se vorbeasca despre pensii, salarii si ajutoare sociale cat mai mari, despre cat mai putina munca, despre impozite si taxe cat mai mici, despre drepturi maxime si obligatii minime. Adica despre statul social cu venituri mici, fictiunea deconspirata aspru de guvernatorul BNR. Rememorand istoria ultimilor ani, nu-mi aduc aminte de vreun partid care sa fi avut curajul sa spuna altceva, adica adevarul.

O altfel de fictiune contravine grav principiilor de dreapta, insa nici PNL si nici PD-L nu s-au dat la o parte sa o promita si chiar sa o puna in practica cu pretul sufocarii economiei. Dar aceasta fictiune contravine si principiilor de stanga, caci doctrina moderna de stanga nu este o colectie de ineptii, ci o viziune coerenta. Si totusi PSD s-a ingropat la randul sau in populisme nefezabile.

Trist este ca dupa cicluri reptate de minciuni irealizabile, dupa un lung sir de dezmagiri, electoratul nu s-a lecuit de aberatii. A continuat sa le ceara si, evident, le-a primit. Asa se face ca dreapta si stanga s-au comportat identic: populisme, minciuni electorale, promisiuni fara acoperire, pomeni electorale, sleirea si sifonarea bugetului, clientelism.

De aici, o aiureala generala, reflectata direct in mersul economiei.

Cea mai mare problema este ca Romania nu a avut niciodata o forta autentica de dreapta, care sa asaneze economia, sa incheie tranzitia si sa edifice o economie de piata autentica. Dupa comunism, numai o guvernare autentica de dreapta putea pune Romania pe sine. Cine s-o puna insa in practica?

PNL nu are o fiinta liberala, spune chiar patronul acestui partid, Dinu Patriciu. Iar cei patru ani de guvernare Tariceanu au demonstrat cu prisosinta stangisme intolerabile, ajunse acum la decont. PD-L a ramas in esenta ceea ce era in urma cu 5 ani, pe vremea cand facea parte din internationala socialista. Cu exceptia catorva voci provenite din PNL, democrat liberalii isi tradeaza mai mereu mentalitatea de stanga pana la nivelul presedintelui de partid. E si normal, niciun partid nu se poate da de trei ori peste cap pentru a trece in bloc, peste noapte, de la stanga la dreapta.

De fapt, de dreapta a fost doar viziunea premierului Isarescu si datorita ei Romania a reinceput urcusul dupa ani de prabusire libera. Si, paradoxal, chiar Guvernul Nastase a avut, sub presiunea aderarii la UE, un comportament cu mult mai de dreapta decat tot ce a venit dupa 2004.

Cat timp vom ramane "o societate fara printipuri", una care accepta revizuirea doar daca nu se schimba nimic, nici ca ne va fi mai bine. Guvernatorul BNR avea dreptate spunand ca ne aflam intr-un moment de cotitura. Totul e sa intelegem ceva din el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#masuri de dreapta, #masuri anticriza Romania, #doctrina partide Romania , #politica interna