Razboiul si pacea de la Bucuresti (2000-2014) (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 18 Aprilie 2013, ora 20:25
3010 citiri
Razboiul si pacea de la Bucuresti (2000-2014) (Opinii)
Foto: hellemanworld.blogspot.com

Suntem martorii ultimelor zbateri ale unui ciclu istoric de aproape 14 ani, perioada marcata in primul rand de razboiul reformatorilor si modernizatorilor cu "sistemul".

O ciocnire parca intre doua continente - "modernizarea" a sapat si a incercat sa incalece "vechiul sistem". Nu conteaza astazi daca si cine a invins, cati eroi avem si care sunt victimele acestei confruntari care a ghidat viata politica, sociala si economica din Romania dupa 2000.

Mult mai important cred ca este ca acest razboi a avut loc si ca a durat destul de mult timp astfel incat, astazi, ii gasim cicatricile imprimate adanc pana si in mintea celor de pe margine, a celor care nu s-au coborat niciodata pe campul de lupta sa se bata la baioneta cu dusmanul.

Astazi toti stim care au fost cele doua armate, cu ce arsenal au luptat fiecare, care le-au fost scopurile si idealurile celor doua tabere si unde s-au purtat cele mai importante batalii.

Odata sfarsita confruntarea, raman cateva probleme la care va trebui sa raspundem in scurt timp: cine va conduce Romania maine si cine sau ce va lua locul razboiului dintre cele doua realitati.

Adrian Nastase - reprezentantul "vechiului sistem" - si Traian Basescu - comandantul "reformei" - s-au anihilat reciproc. La fel ca intr-o productie de mana a doua de la Hollywood, cei doi generali s-au epuizat unul pe altul in tot felul de ciocniri marunte, ca de gherila, asalturi si retrageri lase, toate formand la final imaginea unui dans tiganesc de la marginea Europei.

Cine va conduce Romania, asadar, dupa acest razboi cu accente barbare, dar mimat ca o scena de cascadorie din aceeasi productie hollywoodiana de prost gust?

Un raspuns ar fi: urmasii lui Traian Basescu si Adrian Nastase, tinerii pregatiti si antrenati de cei doi politicieni, in jurul carora s-au invartit centrii de putere in ultimii 12 ani. E o oarecare nedreptate sa reduci politica la doar doua nume, insa ca orice generalizare si aceasta are avantajul ei: vezi mai bine si mai clar ideile pierdute in galagia cotidiana a bataliei.

Cele doua nume au strans in jurul lor ideologii, au pus in miscare tendinte sociale, au creat curente politice si au sfarsit cu valurile pe care le-au produs inundand pana si Bruxelles-ul cel curat si civilizat.

"Sistemul" lui Nastase versus "modernizarea" lui Basescu a atins climaxul in lovitura de stat din vara lui 2012 si isi traieste ultimele clipe in pacea incheiata astazi intre Traian Basescu si Victor Ponta. Odata cu eliberarea din inchisoare a lui Nastase, apune si epoca lor. Oricat s-ar mai zbate in miscari populare, oricat ar mai visa la razbunare si justitie imanenta, nici unul dintre ei nu va mai fi niciodata ce a fost.

Iar odata cu transformarea "celui mai mare dusman al Romaniei" intr-un simplu slogan si disparitia ratiunii de a fi a USL, politica romaneasca intra intr-o noua era. Una in care nici macar vedetele ei nu stiu cu cine se lupta, care le sunt taberele si incotro s-o apuce. Un nou discurs se va naste in curand.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#razboi Basescu Nastase, #reforma Romania Basescu, #Ponta coabitare Basescu , #politica interna