Resemnati si furiosi

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 28 Martie 2016, ora 07:37
4667 citiri

Pentru alegerea ipochimenilor Oprescu, Chiliman, Ontanu, Piedone sau Vanghelie au trudit PSD, PNL, UNPR si PC.

Cei cinci primari sunt acuzati acum de coruptie. N-am vazut ca vreun politician din partidele care alcatuiau, in urma cu patru ani, USL sa fi spus ca s-a inselat.

Par sa nu regrete alegerea facuta. E un calcul? Probabil ca da.

Cei enumerati mai sus si altii ca ei sunt populari. Unii ar castiga la scor un nou scrutin. Partidele experimentate stiu ca publicul nu e format din ingeri. Nu-i de mirare, de aceea, ca ele propun acum acelasi profil de candidati.

Se uita tot la abonatii afacerilor oneroase cu statul sau la oameni din administratie care au devenit influenti tocmai asigurand "abonamentele" cu pricina si care acum au ambitii politice.

De ce nu cauta partidele vechi o alternativa? Fiindca mizeaza exclusiv pe votul retelelor, construite cu ajutorul acelor alegatori care vad in politica instrumentul de conectare la resursele publice.

Mobilizarea lor se face cu o masinarie electorala bine unsa, scoasa din garaj o data la patru ani. Programele politice ale acestor partide sunt redactate, in general, intr-o limba de lemn plata si plicticoasa.

Ca sa atraga atentia, candidatii fac, in schimb, gesturi stranii. Unul se imbraca in clovn sau in uniforma nazista. Altul ii invita deunazi pe alegatori sa-i transmita idei "trasnite". Si tot asa.

Alternativa e oferita, deocamdata, de formatiuni care se inspira din filosofia ONG. In acest caz, mobilizarea e bazata pe denuntul unor practici odioase. In cele mai multe cazuri, e criticata spolierea bugetului.

E corect, dar, daca vrei puterea, nu-i suficient sa fii necrutator. Mai ales, atunci cand radicalismul atitudinii e dublat de haos in privinta actiunii.

Cazul M10 este emblematic. Anuntat ca formatiune noua, anti-sistem, care nu iarta pe nimeni si nimic, partidul Monicai Macovei n-a fost in stare sa desemneze un candidat propriu la Bucuresti, ci a ales sa sustina un ONG-ist. Unul foarte respectabil, C. Ciucu, dar care si-a redactat programul abia dupa ce a intrat in cursa.

O ratiune ar exista: candidatul e liberal, iar partidul care-l sustine zice ca e conservator. De atunci incoace, aspirantul la fotoliul de primar isi ocupa timpul anuntand esecul unor coalitii cu forte similare ca filosofie, dar si ca ambitie, de genul USB (N. Dan).

Publicul avid de solutii si chipuri noi a constatat - cel putin pana acum - ca partidele pe care ar putea miza se poarta la fel ca unele prafuite, atunci cand vine vorba despre un compromis inteligent.

Partidele din defuncta USL nu-si cer scuze, cele noi nu vor puterea. De fapt, si unele, si altele par sa fie multumite cu nisa in care s-au asezat: cele vechi exploateaza servitutea voluntara, iar formatiunile recente - atractia pentru ghilotina si haos.

Numai ca majoritatea actuala e formata din cetateni care sunt si resemnati, si furiosi. Da, e o combinatie inedita. Oamenii simpli cred ca o schimbare e imposibila si sunt severi cu absolut toata lumea.

Misiunea partidelor e, de aceea, foarte grea.

Unii par sa nu mai aiba loc in suflet nici macar pentru compasiune. S-a vazut asta, foarte clar, deunazi. Dupa atentatele din Bruxelles de pe 22 martie, tot romanul se intrece in critica Belgiei. Tara e in doliu, dar noi o mustruluim.

De altfel, de la 1866, cand elitele noastre faceau copy paste dupa Constitutia Belgiei, pentru a-si oferi un regim liberal, n-a existat la noi o critica asa de aspra a acestui stat, cum vedem in ultimele zile.

Neobositii analisti de la Bucuresti au decretat deja ca am avea de-a face cu un stat "esuat" si le predau belgienilor lectii de securitate si vigilenta civica, specialitati romanesti larg recunoscute. Ca fost locuitor si in Schaerbeek, si-n Berceni, ma declar siderat.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#atentate Bruxelles Belgia stat esuat, #candidati primarii alegeri locale 2016 , #politica interna